Με την επανέναρξη των εργασιών της Βουλής τον ερχόμενο Σεπτέμβριο αναμένεται να τεθεί επί τάπητος ενώπιον της Επιτροπής Νομικών της Βουλής το νομοσχέδιο του Υπουργείου Δικαιοσύνης με σκοπό τον εκσυγχρονισμό της Ελεγκτικής Υπηρεσίας. Το επίμαχο νομοσχέδιο κατατέθηκε σήμερα ενώπιον της Ολομέλειας της Βουλής.
Οι εισηγήσεις για τον εκσυγχρονισμό της Ελεγκτικής Υπηρεσίας βασίζονται σε μελέτη του Υπουργείου Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως. Σημειώνεται ότι στο πλαίσιο της μελέτης λήφθηκαν υπόψη και τα ισχύοντα σε άλλα κράτη - μέλη της Ε.Ε. Από τη συγκριτική αυτή επισκόπηση παρατηρείται ότι η πλειοψηφία των κρατών μελών, δεκαέξι στο σύνολο, ακολουθούν το μοντέλο του πολυπρόσωπου ελεγκτικού οργάνου. Αξίζει, περαιτέρω, να σημειωθεί ότι μόνο σε τέσσερα κράτη, πέραν της Κύπρου, τα ελεγκτικά όργανα δεν έχουν καθορισμένη θητεία, είτε το όργανο είναι μονοπρόσωπο, είτε συλλογικό.
Οι σημαντικότερες αλλαγές
Ειδικότερα, οι προτεινόμενες ρυθμίσεις για τον εκσυγχρονισμό της Ελεγκτικής Υπηρεσίας περιλαμβάνουν:
1. Πρόνοια για την οικονομική αυτονομία της Ελεγκτικής Υπηρεσίας, με την κατάρτιση του προϋπολογισμού της χωρίς την εμπλοκή της εκτελεστικής εξουσίας.
2. Διορισμό από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και καθορισμό οκταετούς θητείας στο αξίωμα του Γενικού και του Βοηθού Γενικού Ελεγκτή, χωρίς δικαίωμα επαναδιορισμού τους, εκτός και εάν συμπληρώσουν την ηλικία των 68 ετών πριν τη λήξη της οκταετούς θητείας, οπότε και αφυπηρετούν όταν συμπληρωθεί το 68 έτος της ηλικίας τους. Κατά τα άλλα, η αντιμισθία και οι λοιποί όροι υπηρεσίας καθορίζονται στο έγγραφο διορισμού τους. Η αντιμισθία τους καθορίζεται για ολόκληρη την οκταετή θητεία τους. Ο τρόπος παύσης των δύο αξιωματούχων είναι αντίστοιχος με των Δικαστών του Ανώτατου Δικαστηρίου.
3. Καθίδρυση Ελεγκτικού Συμβουλίου, το οποίο αποτελείται από τρία (3) μέλη. Διορισμό των μελών του Ελεγκτικού Συμβουλίου από το Υπουργικό Συμβούλιο, κατόπιν εισήγησης του Γνωμοδοτικού Συμβουλίου που προνοείται στον νόμο, το οποίο αφού λάβει υπόψη τις απόψεις του Γενικού Ελεγκτή, υποβάλλει συμβουλευτικά προς το Υπουργικό Συμβούλιο κατάλογο με πέντε υποψήφια κατάλληλα για διορισμό πρόσωπα, συνοδευόμενο με έκθεση αξιολόγησης για ένα έκαστο, στην οποία καταγράφεται η αιτιολογημένη άποψη του. Η θητεία των μελών είναι πενταετής χωρίς δικαίωμα επαναδιορισμού. Η αντιμισθία και οι λοιποί όροι υπηρεσίας των μελών καθορίζονται στο έγγραφο διορισμού τους για ολόκληρη την πενταετή θητεία τους. Τα μέλη ασκούν τα καθήκοντα τους επί πλήρους βάσεως και απασχόλησης και δεν αναλαμβάνουν οποιαδήποτε άλλη εργασία, επάγγελμα ή απασχόληση, είτε με, είτε χωρίς αμοιβή.
4. Καθορισμό, μεταξύ άλλων, των προσόντων του Γενικού και του Βοηθού Γενικού Ελεγκτή (πολίτες της δημοκρατίας, ικανά και κατάλληλα πρόσωπα, ανωτάτου ηθικού επιπέδου και αναγνωρισμένης επιστημονικής κατάρτισης ή πείρας στον οικονομικό, στον λογιστικό, στον ελεγκτικό ή άλλο αντίστοιχο τομέα), ως επίσης των Μελών του Ελεγκτικού Συμβουλίου (πολίτες της Δημοκρατίας, δύο εκ των οποίων αναγνωρισμένης επιστημονικής κατάρτισης ή/ και εμπειρίας στον οικονομικό ή/ και λογιστικό ή/ και ελεγκτικό ή/ και άλλο αντίστοιχο τομέα και ένα εκ των οποίων δικηγόρος που έχει τα προσόντα για διορισμό στη θέση Δικαστή του Ανωτάτου Δικαστηρίου). Όλα τα μέλη δεν πρέπει να στερούνται της ικανότητας προς διορισμό λόγω ασυμβίβαστου. Το Υπουργικό Συμβούλιο ορίζει εκ των μελών τον Πρόεδρο και τον αναπληρωτή Πρόεδρο του Ελεγκτικού Συμβουλίου.
5. Καταγραφή των αρμοδιοτήτων του Γενικού Ελεγκτή. Καταγραφή των καθηκόντων και των αρμοδιοτήτων των μελών του Ελεγκτικού Συμβουλίου, ως επίσης της λειτουργίας του. Το Ελεγκτικό Συμβούλιο δύναται, όταν τούτο κρίνεται αναγκαίο, να καλεί σε συνεδρία του τον Γενικό Ελεγκτή, ο οποίος θα δύναται να παρίσταται και ταυτόχρονα το πρώτο υποχρεούται να λαμβάνει τη θέση του Γενικού Ελεγκτή, τον οποίο δύναται να καλέσει για τον σκοπό αυτό σε συνεδρία του πριν τη διατύπωση γνώμης επί ενδιάμεσης ή ετήσιας έκθεσης. Σε κάθε περίπτωση, ο Γενικός Ελεγκτής θα παρίσταται χωρίς δικαίωμα ψήφου. Ταυτόχρονα, περιλαμβάνονται πρόνοιες στο νομοσχέδιο, ώστε να παρέχεται προσχέδιο της ετήσιας έκθεσης και των ενδιάμεσων εκθέσεων του Γενικού Ελεγκτή στο Ελεγκτικό Συμβούλιο, το οποίο θα δύναται να διατυπώνει γνώμη επί τούτων και η γνώμη του να καθίσταται παράρτημα αυτών. Περαιτέρω, προνοείται στο νομοσχέδιο δικαίωμα του Ελεγκτικού Συμβουλίου να αιτείται από τον Γενικό Ελεγκτή, έγγραφα, στοιχεία και πληροφορίες για την άσκηση των νομοθετικά προβλεπόμενων αρμοδιοτήτων του. Κάθε μέλος έχει υποχρέωση εχεμύθειας και τήρησης του επαγγελματικού απορρήτου, τόσο κατά τη διάρκεια της άσκησης των καθηκόντων του, αλλά και μετά την παύση αυτών. Τέλος, σύμφωνα με το νομοσχέδιο, το Ελεγκτικό Συμβούλιο δύναται να καθορίζει την ενώπιον του διαδικασία.
6. Θέσπιση ως ποινικού αδικήματος της παραβίασης από τα μέλη του Ελεγκτικού Συμβουλίου, της υποχρέωσης εχεμύθειας και επαγγελματικού απορρήτου.
7. Εισαγωγή πρόνοιας σύμφωνα με την οποία πρόσωπο που κατέχει κατά την ημερομηνία έναρξης της ισχύος του νόμου το αξίωμα του Γενικού Ελεγκτή και του Βοηθού Γενικού Ελεγκτή, εξακολουθεί να κατέχει τούτο υπό τους ίδιους όρους διορισμού του.
Διαβάστε αυτούσιο το νομοσχέδιο
Αντίστοιχα, κατατέθηκαν συνολικά 38 νομοσχέδια στη Βουλή για να σπάσουν στα δυο οι υπερεξουσίες του Γενικού Εισαγγελέα.