Συνολικά 38 νομοσχέδια κατατέθηκαν στη σημερινή συνεδρία της Ολομέλειας της Βουλής με στόχο την τροποποίηση του Συντάγματος ώστε να διαχωριστούν οι αρμοδιότητες του Γενικού Εισαγγελέα της Δημοκρατίας και να απονεμηθούν οι εξουσίες που απορρέουν από τον διωκτικό του ρόλο στον καθιδρυόμενο με την παρούσα τροποποίηση θεσμό του Γενικού Δημόσιου Κατήγορου της Δημοκρατίας.
Σύμφωνα με τα τροποποιητικά νομοσχέδια:
*Θεσπίζεται οκταετής θητεία χωρίς δικαίωμα επαναδιορισμού του Γενικού Εισαγγελέα της Δημοκρατίας, του Βοηθού Γενικού Εισαγγελέα της Δημοκρατίας, του Γενικού Δημόσιου Κατήγορου και του Βοηθού Γενικού Δημόσιου Κατήγορου ενώ κατά τη διάρκεια της θητείας τους υπηρετούν με τους ίδιους όρους, όπως οι Δικαστές του Ανώτατου Δικαστηρίου και δεν απολύονται από τη θέση τους πριν από τη λήξη της θητείας τους παρά μόνο υπό τους ίδιους όρους και κατά τον ίδιο τρόπο όπως οι Δικαστές του Ανώτατου Δικαστηρίου.
*Η εξουσία του Γενικού Δημόσιου Κατήγορου για άσκηση ποινικών διώξεων θα ασκείται βάσει καθορισμένων κριτηρίων, τα οποία δημοσιεύονται στην Επίσημη Εφημερίδα της Δημοκρατίας. Η παρούσα τροποποίηση κρίνεται αναγκαία στο πλαίσιο των προωθούμενων μεταρρυθμίσεων για τον εκσυγχρονισμό των θεσμών ώστε το συνταγματικό υπόβαθρο των ανεξάρτητων αξιωματούχων να δύναται να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις ενός σύγχρονου Κράτους Δικαίου.
*Καθορίζονται ρυθμίσεις για την ίδρυση, δομή, στελέχωση και λειτουργία της ανεξάρτητης Υπηρεσίας του Γενικού Δημοσίου Κατηγόρου μέσω ειδικού νομοσχεδίου το οποίο προβλέπει την υπαγωγή στην Υπηρεσία τόσο των υφιστάμενων Δημόσιων Κατηγόρων όσο και των Λειτουργών της Μονάδας Καταπολέμησης Αδικημάτων Συγκάλυψης (ΜΟ.ΚΑ.Σ.), που σήμερα υπάγονται στη Νομική Υπηρεσία της Δημοκρατίας. Για τον σκοπό αυτό, προνοείται η δημιουργία μεταβατικής Επιτροπής Διορισμών για τη διαδικασία στελέχωσης τη Υπηρεσίας του Γενικού Δημόσιου Κατήγορου και η μεταφορά Νομικών Λειτουργών της Νομικής Υπηρεσίας στην Υπηρεσία του Γ ενικού Δημοσίου Κατηγόρου για σκοπούς στελέχωσης της τελευταίας.
Συγκεκριμένα, οι κατά την έναρξη της ισχύος του νόμου κατέχοντες τη θέση Νομικού Λειτουργού ανεξαρτήτως βαθμίδας θα έχουν δικαίωμα άσκησης μεταφοράς κατ' επιλογήν στην Υπηρεσία του Γενικού Δημοσίου Κατηγόρου της Δημοκρατίας στην αντίστοιχη θέση στην οποία υπηρετούν στη Νομική Υπηρεσία, ανάλογα με την περίπτωση, διατηρώντας όλα τα ωφελήματα σ' ό,τι αφορά τις θέσεις αυτές, νοουμένου ότι εντός των τελευταίων πέντε χρόνων πριν την έναρξη ισχύος του νόμου ασκούσαν καθήκοντα που άπτονται θεμάτων Ποινικού Δικαίου, συμπεριλαμβανομένων των ποινικών διώξεων.
*Ιδρύεται Εισαγγελικό Συμβούλιο τόσο στη Νομική Υπηρεσία της Δημοκρατίας όσο και στην Υπηρεσία του Γενικού Δημοσίου Κατηγόρου, με αρμοδιότητα για τους διορισμούς, προαγωγές, μεταθέσεις, τοποθετήσεις, αποσπάσεις, απολύσεις και άσκηση πειθαρχικής εξουσίας των Λειτουργών εκάστης Υπηρεσίας.
*Καθορίζεται η έναρξη ισχύος των νομοθετικών ρυθμίσεων η 1/12/2027 με εξαίρεση την πρόνοια για θέσπιση της οκταετούς θητείας, η οποία τίθεται σε ισχύ με τη δημοσίευση του τροποποιητικού του Συντάγματος Νόμου στην Επίσημη Εφημερίδα της Δημοκρατίας, ως επίσης των προνοιών για τη σύσταση Υπηρεσίας Γενικού Δημόσιου Κατήγορου της Δημοκρατίας και την ετοιμότητα της να λειτουργήσει, οι οποίες τίθενται σε ισχύ από την ημερομηνία δημοσίευσης στην Επίσημη Εφημερίδα της Δημοκρατίας Γνωστοποίησης του Υπουργικού Συμβουλίου, η οποία εν πάση περιπτώσει έπεται της 1/12/2027.
Διαβάστε αυτούσιο το νομοσχέδιο
Για το θέμα τοποθετήθηκε και ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης, Μάριος Χαρτσιώτης:
Παράλληλα, τον ερχόμενο Σεπτέμβριο αναμένεται να τεθεί επί τάπητος ενώπιον της Επιτροπής Νομικών της Βουλής το νομοσχέδιο του Υπουργείου Δικαιοσύνης με σκοπό τον εκσυγχρονισμό της Ελεγκτικής Υπηρεσίας.