Σπίτι της Γυναίκας: Αυξημένα περιστατικά και πιέσεις στις υποδομές

Header Image

Η Επιστημονική Διευθύντρια του ΣΠΑΒΟ ενημέρωσε Βουλευτές για την αυξημένη ζήτηση υπηρεσιών, τις ελλείψεις προσωπικού και την ανάγκη επέκτασης της δομής.

Ο αυξανόμενος αριθμός περιστατικών ενδοοικογενειακής και έμφυλης βίας, σε συνδυασμό με λειτουργικές και οργανωτικές δυσκολίες, ασκεί σημαντική πίεση στους πόρους και τις υποδομές του «Σπιτιού της Γυναίκας», σύμφωνα με την Επιστημονική Διευθύντρια του Συνδέσμου Πρόληψης και Αντιμετώπισης της Βίας στην Οικογένεια (ΣΠΑΒΟ), Άντρη Ανδρονίκου.

Η ενημέρωση έγινε κατά την επίσκεψη του προέδρου και μελών της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και Ίσων Ευκαιριών μεταξύ Ανδρών και Γυναικών στη δομή, η οποία εδρεύει στη Λευκωσία. Η Επιτροπή εξέτασε τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το «Σπίτι της Γυναίκας».

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Βουλής, η κ. Ανδρονίκου ανέφερε ότι κατά το 2026 η δομή ανταποκρίθηκε σε 5.728 κλήσεις, εκ των οποίων οι 1.317 αφορούσαν περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας. Η αυξημένη ζήτηση υπηρεσιών δημιουργεί πρόσθετες πιέσεις στο ανθρώπινο δυναμικό, στους διαθέσιμους χώρους και στις υποδομές.

Την Επιτροπή υποδέχθηκαν η Πρόεδρος και η Αντιπρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του ΣΠΑΒΟ, καθώς και η Επιστημονική Διευθύντρια του Συνδέσμου. Κατά την επίσκεψη παρουσιάστηκαν οι υπηρεσίες που παρέχει ο ΣΠΑΒΟ σε θύματα ενδοοικογενειακής βίας, όπως και η διαδικασία υποβολής καταγγελίας από θύμα βίας.

Η κ. Ανδρονίκου αναφέρθηκε επίσης στα διαχρονικά προβλήματα της διεπιστημονικής δομής, η οποία παρέχει προστασία και στήριξη σε γυναίκες-θύματα βίας και στα ανήλικα παιδιά τους.

Όπως ανέφερε, εκτός από τον αυξημένο αριθμό περιστατικών, προβλήματα καταγράφονται στην πλήρη και μόνιμη στελέχωση της δομής με το αναγκαίο εξειδικευμένο επιστημονικό και υποστηρικτικό προσωπικό, καθώς παρατηρούνται ελλείψεις και καθυστερήσεις.

Στη συνάντηση τέθηκαν ακόμη οι καθυστερήσεις στην ολοκλήρωση ποινικών υποθέσεων από τις δικαστικές αρχές, καθώς και η ανάγκη χάραξης στεγαστικής πολιτικής για τα θύματα βίας. Επισημάνθηκε, παράλληλα, η ανάγκη ενίσχυσης της πρόσβασής τους στην αγορά εργασίας, ώστε να αποκτήσουν μεγαλύτερη οικονομική και κοινωνική αυτονομία.

Τα μέλη της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής έθεσαν, μεταξύ άλλων, την ανάγκη επέκτασης της δομής στις επαρχίες Λάρνακας και Αμμοχώστου και εισηγήθηκαν την περαιτέρω εξέταση της διαδικασίας λήψης καταθέσεων από θύματα βίας.

Σε σχέση με την επέκταση των υπηρεσιών, η Επιστημονική Διευθύντρια ενημέρωσε ότι καταβάλλεται προσπάθεια για επέκταση των χώρων φιλοξενίας θυμάτων βίας και στην επαρχία Λάρνακας. Σύμφωνα με την ενημέρωση, ο χώρος φιλοξενίας στη Λάρνακα αναμένεται να λειτουργήσει τον Φεβρουάριο του 2027, διευρύνοντας τη δυνατότητα παροχής προστασίας και στήριξης σε θύματα βίας εκτός της πρωτεύουσας.

Πηγή: ΚΥΠΕ

ΤΑ ΑΚΙΝΗΤΑ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ

Λογότυπο Altamira

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων

Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.