Απάτη 9,5 εκατ. ευρώ στη Ρουμανία με έργα που χρηματοδοτεί η ΕΕ - Συλλογή στοιχείων και στην Κύπρο

ΠΟΛΙΤΗΣ NEWS

Header Image
Σε δικαστήριο της Ρουμανίας οδηγεί η Εισαγγελία της ΕΕ υπόθεση απάτης.

Κατηγορητήριο για έξι άτομα και έξι εταιρίες για απάτη ύψους 9,5 εκατ. ευρώ που αφορά έργα πληροφορικής τα οποία χρηματοδοτεί η ΕΕ, κατέθεσε στο Δικαστήριο του Βουκουρεστίου το γραφείο της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας (EPPO) στη Ρουμανία, μετά από έρευνα στο πλαίσιο της οποίας η EPPO συνέλεξε στοιχεία μεταξύ άλλων και στην Κύπρο, τη Τσεχία και τη Μάλτα.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της EPPO, η έρευνα αφορά τρία έργα για την ανάπτυξη καινοτόμων λύσεων λογισμικού, τα οποία χρηματοδοτήθηκαν από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης. Με βάση τα στοιχεία που συγκεντρώθηκαν κατά τη διάρκεια της έρευνας, μεταξύ 2019 και 2022 οι δικαιούχοι των έργων υπέβαλαν πλαστά έγγραφα στη διαχειριστική αρχή στη Ρουμανία που εποπτεύει τα κονδύλια της ΕΕ, τα οποία δήθεν είχαν εκδοθεί από προμηθευτές, για την αγορά αγαθών και την παροχή υπηρεσιών. Σε ορισμένες περιπτώσεις τα έγγραφα αυτά αφορούσαν εικονικές εμπορικές πράξεις που αφορούσαν κονδύλια ύψους περίπου 9,5 εκατομμυρίων ευρώ από τον προϋπολογισμό της ΕΕ.

Οι εμπλεκόμενοι κατηγορούνται για απάτη ή συνέργεια σε απάτη με τη χρήση πλαστών εγγράφων και νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες. Εάν κριθούν ένοχοι, οι ύποπτοι θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν ποινές φυλάκισης που κυμαίνονται από τρία έως δέκα έτη και έξι μήνες. Οι εταιρείες ενδέχεται να βρεθούν αντιμέτωπες με δήμευση περιουσιακών στοιχείων και πρόστιμο μέχρι 422.000 ευρώ.

Πηγή: ΚΥΠΕ

ΤΑ ΑΚΙΝΗΤΑ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ

Λογότυπο Altamira

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων

Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.

Διαβάστε περισσότερα

Κάντε εγγραφή στο newsletter του «Π»

Εγγραφείτε στο Newsletter της εφημερίδας για να λαμβάνετε καθημερινά τις σημαντικότερες ειδήσεις στο email σας.

Ακολουθήστε μας στα social media

App StoreGoogle Play