Η πολιτική κρίση γράφει νέα κεφάλαια σε χρόνο-ρεκόρ. Η προσωρινή απομάκρυνση ακόμη ενός ατόμου από την πρωθυπουργία έγινε με απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου.
Ο λόγος βεβαίως για την Ταϊλάνδη, η οποία βιώνει μία νέα αναταραχή, που απειλεί πλέον ευθέως την εύθραυστη οικονομική ανάκαμψη της χώρας. Ορατός είναι και ο κίνδυνος πολιτικής κατάρρευσης. Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης αναλαμβάνει προσωρινά καθήκοντα πρωθυπουργού και είναι το 6ο άτομο στον πρωθυπουργικό θώκο την τελευταία διετία.
Η Παετονγκτάρν Σιναουάτρα, κόρη του πρώην πρωθυπουργού Τάκσιν και ανιψιά της Γίνγκλακ Σιναουάτρα, τέθηκε σε αναστολή καθηκόντων αφότου 36 γερουσιαστές υπέβαλαν αίτημα στο Συνταγματικό Δικαστήριο, κατηγορώντας την για ανειλικρίνεια και παραβίαση των ηθικών κανόνων διακυβέρνησης.
Αφορμή στάθηκε η διαρροή τηλεφωνικής συνομιλίας με τον πρώην πρωθυπουργό της Καμπότζης Χουν Σεν, στην οποία εμφανίζεται να επικρίνει Ταϊλανδό στρατιωτικό διοικητή και να επιχειρεί, σύμφωνα με τους επικριτές της, να εξευμενίσει τον ισχυρό άνδρα της Καμπότζης εν μέσω συνοριακής κρίσης.
Η ίδια έχει 15 ημέρες να απαντήσει επίσημα στις κατηγορίες, όμως οι αναλυτές προεξοφλούν ήδη την αποχώρησή της. «Δεν υπάρχει επιστροφή για την Παετονγκτάρν. Πρόκειται για συντονισμένη προσπάθεια του στρατού και των συμμάχων του να τελειώνουν με τους Σιναουάτρα, κυρίως με τον ίδιο τον Τάκσιν», δήλωσε στο CNBC ο Τζόσουα Κουρλάντσικ, ερευνητής στο Council on Foreign Relations.
Αποσύνθεση κυβερνητικής πλειοψηφίας
Η κρίση επιδεινώθηκε με την αποχώρηση του δεύτερου μεγαλύτερου κόμματος του κυβερνητικού συνασπισμού, του Μπουμτζαϊτάι, αφήνοντας το κόμμα Pheu Thai της Παετονγκτάρν με ισχνή πλειοψηφία. Το ενδεχόμενο κατάρρευσης της κυβέρνησης μέσα σε «έναν-δύο μήνες» θεωρείται πλέον ιδιαίτερα πιθανό.
Ακόμα κι αν η Παετονγκτάρν επιστρέψει στη θέση της, «η εξουσία της και η συνοχή του συνασπισμού θα παραμείνουν εξαιρετικά εύθραυστες», σχολίασε στο CNBC η Σριπαρνά Μπανέρτζι του Observer Research Foundation.
Η οικονομία σε κρίσιμο σταυροδρόμι
Η πολιτική παράλυση έρχεται σε μια κρίσιμη οικονομική συγκυρία: με τον τουρισμό σε πτώση, τα αμερικανικά τιμωρητικά δασμολογικά μέτρα προ των πυλών και την ανάπτυξη να κατρακυλά. Η κυβέρνηση Τραμπ έχει ανακοινώσει ότι από τις 9 Ιουλίου η Ταϊλάνδη θα αντιμετωπίζει δασμούς 36% στις εξαγωγές προς τις ΗΠΑ, αν δεν υπάρξει συμφωνία.
Την Πέμπτη, η Παγκόσμια Τράπεζα αναθεώρησε απότομα προς τα κάτω την πρόβλεψή της για την ανάπτυξη της Ταϊλάνδης το 2025 στο 1,8%, από 2,9%. Παράλληλα, ο δείκτης του χρηματιστηρίου της Μπανγκόκ (SET) έχει χάσει σχεδόν 20% από την αρχή του έτους.
Οικονομικοί αναλυτές προειδοποιούν ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα δεν είναι ούτε τα δασμολογικά μέτρα ούτε η διεθνής πολιτική πίεση, αλλά η ίδια η εσωτερική οικονομική αδυναμία: υψηλό ιδιωτικό χρέος, διαρθρωτικά προβλήματα και κατακόρυφη πτώση στον τουρισμό, ιδίως από την Κίνα.
Μόνιμο καθεστώς πολιτικής αστάθειας
Η σημερινή κρίση είναι μόνο το τελευταίο επεισόδιο σε ένα διαρκές πολιτικό δράμα. Το 2023, το προοδευτικό κόμμα Move Forward σόκαρε το κατεστημένο με εκλογική νίκη, αλλά εμποδίστηκε από τη γερουσία να σχηματίσει κυβέρνηση λόγω της πρόθεσής του να τροποποιήσει τον νόμο περί προσβολής της μοναρχίας. Το κόμμα διαλύθηκε ένα χρόνο αργότερα, ανοίγοντας τον δρόμο για τη νέα αντιπολίτευση.
Όπως παρατηρεί ο αναλυτής Πολ Γκάμπλς: «Η εγχώρια πολιτική αναταραχή στην Ταϊλάνδη δεν αποτελεί πια είδηση. Είναι απλώς το στάνταρ modus operandi».
Naftemporiki.gr