Εργατική αναταραχή βρίσκεται προ των πυλών για το θέμα της ΑΤΑ, με τους κοινωνικούς εταίρους να εμμένουν στις θέσεις τους και τον υπουργό Εργασίας, που δεν έχει τη δυνατότητα ρύθμισης του θέματος όπως με τον κατώτατο μισθό, να αξιολογεί ακόμη τον τρόπο αντίδρασης. Ανοιχτό είναι το ενδεχόμενο κήρυξης αδιεξόδου.
Μετά τις κατ’ ιδίαν συναντήσεις του υπουργού Εργασίας με τις συντεχνίες και τις εργοδοτικές οργανώσεις, δεν υπήρξε νέα κίνηση από τον Γιάννη Παναγιώτου και τα χρονικά περιθώρια στενεύουν. Ο υπουργός Εργασίας συναντήθηκε την περασμένη Παρασκευή με τις συντεχνίες και τη Δευτέρα με τις εργοδοτικές οργανώσεις.
Επί της ουσίας, δεν υπάρχει κάτι νεότερο, ούτε διασαφήνιση των προθέσεων του υπουργείου, με τους κοινωνικούς εταίρους να επαναλαμβάνουν τις πάγιες θέσεις τους.
Οι συντεχνίες επιμένουν στην πλήρη επαναφορά της ΑΤΑ και τη διεύρυνσή της, μη αποκλείοντας τη λήψη μέτρων εάν δεν επέλθει συμφωνία, ενώ οι εργοδοτικές οργανώσεις εμμένουν στη θέση ότι ο θεσμός είναι αναχρονιστικός και πρέπει να καταργηθεί.
«Πρέπει να ξεκαθαρίσουν οι προθέσεις της κυβέρνησης για να μπορέσει να προχωρήσει η διαδικασία. Σε περίπτωση που υπάρχει αδυναμία διαχείρισης της κατάστασης, θα πρέπει το Υπουργείο Εργασίας να κηρύξει αδιέξοδο και η κάθε πλευρά να λάβει τις αποφάσεις της», ανέφερε στον «Π» ο γ.γ. της ΣΕΚ, Αντρέας Μάτσας.
Κληθείς να απαντήσει εάν στις αποφάσεις που αναμένεται να λάβουν περιλαμβάνονται και απεργιακές κινητοποιήσεις, απάντησε ότι είναι «ανοιχτό και πολύ πιθανό».
Η γ.γ. της ΠΕΟ, Σωτηρούλα Χαραλάμπους, ανέφερε στον «Π» ότι «δεν έχουμε καμία ενημέρωση για το πώς σκέφτεται να προχωρήσει ο υπουργός Εργασίας».
«Οι προθέσεις του Υπουργείου Εργασίας πρέπει να ξεκαθαρίσουν άμεσα», τονίζει, καθώς βρισκόμαστε «μέσα του Μαΐου και ο χρόνος δεν είναι απεριόριστος».
Ο πρόεδρος της ΔΕΟΚ, Στέλιος Χριστοδούλου, επισημαίνει ότι «η κυβέρνηση καλείται να μεσολαβήσει σε μια διαφορά δικαιωμάτων.
«Είναι μονόδρομος ότι η ΑΤΑ πρέπει να επανέλθει στο 100% και αναμένουμε από την κυβέρνηση να δώσει πρόταση για το πώς επανερχόμαστε στην πλήρη απόδοσή της, στη βάση της φιλοσοφίας της. Τα οποιαδήποτε λεγόμενα για εκσυγχρονισμό του θεσμού είναι εκ του πονηρού και τους μόνους που ικανοποιούν είναι τους εργοδότες», τονίζει.
Η διαφοροποίηση
Ο αναπληρωτής γενικός γραμματέας του ΚΕΒΕ, Αιμίλιος Μιχαήλ, ανέφερε στον «Π» ότι, «για να υπάρχει νόημα στις συζητήσεις, θα πρέπει και η άλλη πλευρά (δηλ. οι συντεχνίες) να αποδεχθούν να συζητήσουν τις θέσεις που εκφράσαμε και την ανάγκη διαφοροποίησης του τρόπου υπολογισμού της ΑΤΑ με βάση την παραγωγικότητα, την ανάπτυξη της οικονομίας και τον πληθωρισμό».
Απαντώντας, ο κ. Μάτσας ανέφερε ότι η μόνη παραπομπή που μπορεί να γίνει στη διαδικασία είναι η μεταβατική συμφωνία που υπέγραψαν όλα τα εμπλεκόμενα μέρη. «Το μόνο ανοιχτό θέμα είναι η πλήρης αποκατάσταση της ΑΤΑ», τονίζει.
Παράλληλα, ο γ.γ. της ΣΕΚ, Ανδρέας Μάτσας, τονίζει ότι «μας προκαλεί ανησυχία το γεγονός ότι η εργοδοτική πλευρά κάνει λόγο για συνεννόηση με την κυβέρνηση παρασκηνιακά, το οποίο δημιουργεί ερωτηματικά».
Ο γ.δ. της ΟΕΒ, Μιχάλης Αντωνίου, απορρίπτει τις αναφορές για παρασκηνιακές διαβουλεύσεις τονίζοντας ότι τα πάντα διαδραματίζονται με πλήρη διαφάνεια, στο πλαίσιο των πάγιων στόχων της ΟΕΒ για διόρθωση των στρεβλώσεων του παρελθόντος που πλήττουν την ανταγωνιστικότητα της κυπριακής οικονομίας.
Σύμφωνα με τον κ. Αντωνίου, η ΟΕΒ έχει δική της εσωτερική ομάδα η οποία επεξεργάζεται την οριστικοποίηση της πρότασης για την ΑΤΑ που θα καταθέσει όταν έρθει η κατάλληλη στιγμή, στην οποία συμμετέχουν επιχειρηματίες, στελέχη της εκτελεστικής επιτροπής και της γραμματείας της ΟΕΒ, καθώς και τρεις διακεκριμένοι Κύπριοι οικονομολόγοι.
Ο κ. Αντωνίου επανέλαβε την πάγια θέση τους ότι ο θεσμός της ΑΤΑ δεν μπορεί να λειτουργήσει όπως λειτούργησε από τα μέσα του προηγούμενου αιώνα, ξεκαθαρίζοντας ότι η απόδοση ΑΤΑ αφορά μόνο όσους ήδη τη λαμβάνουν.
Πλέον, η πρωτοβουλία των επόμενων κινήσεων ανήκει στον υπουργό Εργασίας. Πάντως, ο κ. Παναγιώτου διαβεβαίωσε πρόσφατα ότι το ορόσημο του Ιουνίου για ολοκλήρωση της διαβούλευσης θα τηρηθεί.