Η κρίση στην ξενοδοχειακή βιομηχανία της Κύπρου παραμένει ενεργή, με τον υπουργό Εργασίας Γιάννη Παναγιώτου να αναλαμβάνει πρωτοβουλία διαμεσολάβησης μεταξύ των συντεχνιών και της εργοδοτικής πλευράς. Η κατάσταση κλιμακώθηκε μετά από διαφωνία σχετικά με την ερμηνεία και εφαρμογή σημείων της συλλογικής σύμβασης που συμφωνήθηκε τον Δεκέμβριο 2024.
Στο επίκεντρο βρίσκονται οι διατάξεις για τον 13ο μισθό, την αύξηση του ποσοστού εργοδοτικής συνεισφοράς στο Ταμείο Προνοίας (από 5% σε 5,25% το 2026 και 5,5% το 2027) και την καταβολή διπλού ημερομισθίου στις εορτές Πάσχα, Χριστουγέννων και Πρωτοχρονίας. Οι εν λόγω πρόνοιες έχουν συμπεριληφθεί, με τη ψήφιση από τη Βουλή κανονισμών, στα δια νόμου ωφελήματα των εργαζομένων και ισχύουν από την 1η Αυγούστου.
Η εργοδοτική πλευρά διαφωνεί και θεωρεί ότι τα παραπάνω αφορούν μόνο τα ξενοδοχεία που αποδέχονται τη συλλογική σύμβαση (αποδεχεται μόνο τη ρύθμιση για τον 13ο μισθό). Από την άλλη, οι συντεχνίες διεκδικούν την πλήρη εφαρμογή όσων συμφωνήθηκαν, θεωρούν τη σύμβαση κλαδική και καταγγέλλουν παραβιάσεις, τόσο από ξενοδοχεία που υπέγραψαν τη σύμβαση όσο και από επιχειρήσεις που δεν την υπέγραψαν.
Μάλιστα, οι συνδικαλιστές έχουν απειλήσει με δυναμικές κινητοποιήσεις μέσα στην περίοδο της θερινής τουριστικής αιχμής, αν δεν τηρηθούν οι νέοι κανονισμοί και δεν αντιμετωπιστούν τα φαινόμενα ανεξέλεγκτης απασχόλησης προσωπικού από τρίτες χώρες.
Ο υπουργός Εργασίας προσπαθεί να γεφυρώσει το χάσμα μεταξύ εργοδοτών και συντεχνιών, στη βάση του Κώδικα Βιομηχανικών Σχέσεων έχοντας επαφές με τις δύο πλευρές.