Άραγε τι θα πουν σήμερα οι υπουργοί Εξωτερικών της Κύπρου και της Ελλάδας, που δεν είπαν όλο αυτό το διάστημα της έντασης στην Ανατολική Μεσόγειο;
Ίσως να προσπαθήσουν να αποκαταστήσουν τις μεταξύ τους σχέσεις, αν αληθεύουν οι πληροφορίες ότι το τελευταίο διάστημα δοκιμάστηκαν. Θα μπορούσαν βέβαια να το κάνουν –ίσως και να το έκαναν ήδη– μέσω τηλεφώνου ή διαδικτύου, αλλά κάποιες φορές τα τετ-α-τετ αποδίδουν περισσότερο.
Άραγε θα ανοίξει κουβέντα ο κ. Χριστοδουλίδης για την πολυσυζητημένη δήλωση του συμβούλου της ελληνικής κυβέρνησης σε θέματα εθνικής ασφάλειας ότι «άλλο Ορούτς Ρέις και άλλο Μπαρμπαρός»;
Θα πει κάτι για τη δήλωση του ίδιου του κ. Δένδια ότι η Κύπρος μια χαρά τα καταφέρνει μόνη της και δεν χρειάζεται τη βοήθεια της Ελλάδας;
[rml_read_more]
Θα πει ένα ευχαριστώ για όσα εγκωμιαστικά είχε πει τότε ο κ. Δένδιας για το πρόσωπό του και για τον Πρόεδρο Αναστασιάδη («ο συνάδελφός μου κ. Χριστοδουλίδης είναι ικανότατος υπουργός, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είναι εμπειρότατος πολιτικός») ή μήπως θεωρήθηκε αυτή η αναφορά ειρωνική και θα χρειαστούν εξηγήσεις;
Λογικά όλα αυτά θα πρέπει να συζητήθηκαν ήδη, να δόθηκαν αμοιβαίες διευκρινίσεις και οι σχέσεις των δύο κυβερνήσεων θα έχουν ήδη αποκατασταθεί. Επικοινωνιακά, τουλάχιστον.
Από την άλλη, ίσως σήμερα, διά ζώσης, ο κ. Δένδιας να προσπαθήσει να εξηγήσει στον κ. Χριστοδουλίδη ότι έτσι όπως μπουρδουκλώθηκαν τα πράγματα, με την Τουρκία να μην αφήνει τίποτε να εξελιχθεί ομαλά στην περιοχή ερήμην της, με τον τουρκικό στόλο να απειλεί καθημερινά με θερμό επεισόδιο ή και πόλεμο αν κάτι κάτσει στραβά, με τις ξένες-φίλιες δυνάμεις να μιλούν για διεκδικούμενες θαλάσσιες περιοχές και με την πανδημία να έχει περιορίσει ή μεταθέσει σε βάθος χρόνου την όποια πιθανότητα επανάληψης γεωτρήσεων ή εκμετάλλευσης των υδρογονανθράκων, τίποτε άλλο δεν προσφέρεται παρά ειλικρινής διάλογος, όλων των μερών, για μια δίκαιη διευθέτηση, στη βάση του διεθνούς δικαίου.
Ήδη, κατά μία αντίληψη, η Ελλάδα έκανε το πρώτο βήμα με τη συμφωνία οριοθέτησης ΑΟΖ με την Αίγυπτο. Η οποία δεν καλύπτει ευαίσθητες –για την ίδια και για την Τουρκία– περιοχές, αναγνωρίζοντας, με τη... βοήθεια και της αιγυπτιακής κυβέρνησης, ότι για τη μη οριοθετημένη περιοχή θα πρέπει όλα τα μέρη να συζητήσουν και να αναζητήσουν κοινή συνισταμένη, εγκαταλείποντας, όλα τα μέρη, τις αρχικές τους θέσεις.
Πιθανό, οι δύο ΥΠΕΞ να αναγνωρίσουν κατ’ ιδίαν ότι με ανοικτή την πληγή του Κυπριακού, μικρές είναι οι πιθανότητες να αποκλιμακωθεί σε βάθος χρόνου η ένταση στη θάλασσα. Ενδεχομένως να συμφωνήσουν ότι πρέπει τάχιστα να επαναρχίσει ο διάλογος για το Κυπριακό, αφού η απουσία διαλόγου τα κάνει όλα χειρότερα και πιο επικίνδυνα, για εμάς.
Εν πάση περιπτώσει, ό,τι κι αν πουν μεταξύ τους σήμερα Χριστοδουλίδης - Δένδιας, ας βρουν κάτι ουσιαστικό να μεταφέρουν μετά, στις κάμερες. Ας μην επαναλάβουν όρκους αιώνιας αγάπης, στήριξης και συμπαράστασης. Χορτάσαμε. Και ξέρουμε πια, πολύ καλά, πως «άλλο Ορούτς Ρέις και άλλο Μπαρμπαρός».
Πείτε μας κάτι ουσιαστικό, όχι το ποίημα, κύριοι υπουργοί των Εξωτερικών

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.