Η άγνοια και η ατυχής έπαρση της αυτοκαταστροφής

ΓΙΩΡΓΟΣ ΤΖΙΒΑΣ

Header Image

 

Η τελευταία εκπομπή «Αποτυπώματα» στο ΡΙΚ του Χριστόδουλου Χριστοδούλου, ήταν εξαιρετική γιατί πάνω από όλα ήταν χρήσιμη. Με φιλοξενούμενο τον Κώστα Ιακώβου του ΚΥΚΕΜ είχε ένα αναπάντεχο θέμα και από τον κ. Ιακώβου μάθαμε ένα σωρό λεπτομέρειες, που φυσικά και είμαι και σίγουρος πως η συντριπτική πλειοψηφία των Κυπρίων αγνοεί. Ο ρόλος της γεωγραφικής θέσης της Κύπρου και οι κατασκοπευτικές υπηρεσίες ξένων δυνάμεων.

Ο φιλοξενούμενος, μας γνωστοποιεί ότι από το 1953 οι Βρετανοί κατά κύριο λόγο, οι Αμερικανοί και οι Σοβιετικοί δρούσαν κατασκοπευτικά στην Κύπρο. Οι Βρετανοί από την Κύπρο το 1953 ετοίμαζαν το πραξικόπημα στο Ιράν (για να κόψουν τη φόρα των Σοβιετικών. Και πολλές άλλες λεπτομέρειες. Τέλος πάντων, αν ενδιαφέρεστε για όλα αυτά η τεχνολογία σας προσφέρει τη δυνατότητα να βρείτε και να δείτε την εκπομπή.

Η πιο πάνω αναφορά γίνεται για να υπογραμμίσει την άγνοια μας σε έναν τεράστιο όγκο πληροφοριών που αφορά γεγονότα που και για τα ίδια έχουμε πλήρη άγνοια αλλά και για θέματα που νομίζουμε πως κατέχουμε κάποια γνώση αλλά στην πραγματικότητα είμαστε σε ένα πέλαγος μυστικών πληροφοριών και γεγονότων.

Έγραψα την πιο πάνω αναφορά, γιατί χθες είδα στο protagon.gr, μια πολύ καλή ανάλυση για έναν πόλεμο που ελάχιστοι γνωρίζουν, στα δε σχολεία και αλλού αποσιωπάται με προκλητικό τρόπο. Πόσοι γνωρίζουν πως μετά την ίδρυση του ελληνικού κράτους, μετά την επανάσταση, αυτό το μικροσκοπικό κρατίδιο που ονομαζόταν Ελλάδα κι έφτανε μέχρι τη Λαμία, πίστεψε πως μπορεί να επιτεθεί στην Οθωμανική Αυτοκρατορία. Το 1897 στις 5 Απριλίου σαν χθες δηλαδή, ξέσπασε νέος ελληνοτουρκικός πόλεμος. Το αποτέλεσμα ήταν τραγικό για τους Έλληνες αφού οι Τούρκοι τους συνέτριψαν. Στην ελληνική ιστορία αυτός ο πόλεμος ονομάστηκε «ατυχής», έτσι για να καλύψει τη βλακεία και την έπαρση που ποτέ δεν εγκατέλειψε τη φυλή μας. Μάθημα πρώτον. Ελάχιστη γνώση της Ιστορίας μας γνωρίζουμε. Μάθημα δεύτερον. Αδιαφορούμε για την αλήθεια. Μάθημα τρίτον. Τα φορτώνουμε όλα στους άλλους. Γράφει η Ελένη Λετώνη: Τον πόλεμο που ξέσπασε στις 5 Απριλίου του 1897 μεταξύ Ελλάδας και Οθωμανικής Αυτοκρατορίας αποφασίσαμε να τον χαρακτηρίσουμε «ατυχή». Κανένα έθνος δεν μπορεί εύκολα να διαχειριστεί τις στιγμές της Ιστορίας του που το άφησαν ταπεινωμένο και εξευτελισμένο. Στις αρχές του 1897 είχαν περάσει μόλις τρία χρόνια από τη μέρα που ο Χαρίλαος Τρικούπης ανήγγειλε από το βήμα της Βουλής ότι η Ελλάδα δεν ήταν πλέον σε θέση να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της προς τους πιστωτές της. Ο Χαρίλαος Τρικούπης είχε πει κάποια στιγμή την εξής χαρακτηριστική φράση: «Δεν έχομεν στρατόν. Ο ελληνικός στρατός της σήμερον είναι αγέλη». Έδωσαν με αυτό τον τρόπο την αφορμή που έψαχναν οι Τούρκοι για να μας κηρύξουν τον πόλεμο - έτσι κι έγινε στις 5 Απριλίου. Η ταπεινωτική ήττα που υπέστη η χώρα το 1897, με τις σοβαρές ηθικές αλλά και οικονομικές συνέπειες που είχε, επηρέασε το πολιτικό και κοινωνικό γίγνεσθαι της Ελλάδας για περισσότερο από μία δεκαετία. Η επόμενη φορά που θα το αγνοούσαμε, 25 χρόνια αργότερα, θα κατέληγε στη μεγαλύτερη τραγωδία στην ιστορία του ελληνισμού: τη Μικρασιατική Καταστροφή.

ΤΑ ΑΚΙΝΗΤΑ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ

Λογότυπο Altamira

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων

Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.

Διαβάστε περισσότερα

Κάντε εγγραφή στο newsletter του «Π»

Εγγραφείτε στο Newsletter της εφημερίδας για να λαμβάνετε καθημερινά τις σημαντικότερες ειδήσεις στο email σας.

Ακολουθήστε μας στα social media

App StoreGoogle Play