Του Χριστόφορου Τριανταφύλλου*
Στις 3 Μαΐου 2025, ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν πραγματοποίησε επίσκεψη στα κατεχόμενα εδάφη της Κυπριακής Δημοκρατίας, προκαλώντας έντονες αντιδράσεις τόσο εντός όσο και εκτός του νησιού. Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του, εγκαινίασε νέο «κυβερνητικό» συγκρότημα στην κατεχόμενη Λευκωσία και επανέλαβε τη θέση υπέρ της λύσης δύο κρατών, υποστηρίζοντας ότι η «Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου» θα υφίσταται για πάντα με την υποστήριξη της Τουρκίας. Αξίζει να σημειωθεί ότι η επίσκεψη αυτή συνέπεσε με μαζικές διαδηλώσεις Τουρκοκυπρίων που αντιτίθενται στην αυξανόμενη επιρροή της Άγκυρας και την επιβολή πολιτικού Ισλάμ στην τουρκοκυπριακή κοινότητα.
Στις 6 Μαΐου, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο απέρριψε πρόταση του ΕΛΑΜ/ECR για τη διεξαγωγή συζήτησης και την έκδοση ψηφίσματος που θα καταδίκαζε την επίσκεψη του Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στα κατεχόμενα εδάφη της Κύπρου. Η πρόταση αυτή κατατέθηκε πρόχειρα, χωρίς καμία διπλωματική προεργασία ή συνεννόηση με πολιτικές ομάδες, με αποτέλεσμα να μην εξασφαλιστεί η απαιτούμενη στήριξη και να απορριφθεί από την ολομέλεια.
Το τραγικό δεν είναι μόνο η απόρριψη. Το τραγικό είναι ότι πρόκειται για ένα ψήφισμα που, υπό φυσιολογικές συνθήκες και με σωστή στρατηγική, θα μπορούσε να είχε εγκριθεί με ευρεία πλειοψηφία, αφού ουκ ολίγες φορές το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έχει σταθεί στο πλευρό της Κυπριακής Δημοκρατίας σε παρόμοιες περιστάσεις. Αντί αυτού, η πρωτοβουλία του ΕΛΑΜ εξελίχθηκε σε διπλωματικό αυτογκόλ, δίνοντας την εικόνα πως το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο δεν στηρίζει την Κύπρο και ενισχύοντας την τουρκική αφήγηση περί απομόνωσής μας
Η αφέλεια και η άγνοια βασικών αρχών της διεθνούς πολιτικής από το ΕΛΑΜ είναι επικίνδυνη. Σε μια προσπάθεια να κερδίσει εύκολα χειροκροτήματα στο εσωτερικό, το ΕΛΑΜ χρέωσε στην Κυπριακή Δημοκρατία μια σοβαρή πολιτική ήττα, αποδεικνύοντας πόσο ζημιογόνος μπορεί να γίνει ο λαϊκισμός όταν μετατρέπεται σε διεθνή πρωτοβουλία.
Νικητής, είναι βεβαίως η απαράδεκτη στάση που τα τελευταία χρόνια έχει υιοθετήσει η Τουρκία για τη λύση δύο κρατών. Η οποία λύση, βρίσκει με τέτοιου είδους πολιτικές προχειρότητες πρόσφορο έδαφος να εδραιώνεται περαιτέρω. Αυτό το περιστατικό αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα των συνεπειών που μπορεί να έχει η ψήφος σε λαϊκιστικά, αφελή και ακροδεξιά μορφώματα, όπως το ΕΛΑΜ. Ενώ η ψήφος είναι στιγμιαία και γρήγορη πράξη, οι συνέπειες της μπορεί να είναι μόνιμες και πολλές φορές τραγικές. Εχτές, απόρροια της ψήφου στο ΕΛΑΜ στις Ευρωεκλογές του 2024, ήταν η μεγάλη πολιτική ήττα σε διεθνές επίπεδο. Την επόμενη φορά κανένας δεν ξέρει πια θα είναι η συνέπεια. Η απουσία σοβαρότητας, στρατηγικής και πολιτικής ωριμότητας οδηγεί σε αποτυχίες που κοστίζουν ακριβά στη διεθνή εικόνα της χώρας μας. Τα μεγάλα λόγια και τα κενά συνθήματα μπορεί να συγκινούν στιγμιαία, αλλά δεν παράγουν ουσιαστικό πολιτικό αποτέλεσμα. Ο λαϊκισμός της ακροδεξιάς, που φαίνεται να κερδίζει έδαφος σε ολόκληρη την Ευρώπη, βασίζεται σε φτηνές τακτικές προσέλκυσης ψηφοφόρων, χωρίς να προσφέρει ρεαλιστικές λύσεις στα σύνθετα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε. Η Κύπρος δεν έχει την πολυτέλεια για άλλα πειράματα, προχειρότητες και στυγνό λαϊκισμό. Χρειάζεται σοβαρότητα, στρατηγική και υπευθυνότητα. Το μέλλον της χώρας μας εξαρτάται από τις επιλογές που κάνουμε σήμερα. Ας μην επιτρέψουμε σε φτηνά πολιτικά τεχνάσματα να καθορίσουν την πορεία μας. Αυτά τα τεχνάσματα, έχουν και όνομα και πολιτική ταυτότητα και αυτή τη στιγμή στην Κύπρο ανέλαβε την εκμετάλλευση τους, το ΕΛΑΜ. Ας μην είμαστε η γενιά που θα ζήσουμε την μαύρη απόρροια της ψευδεπίγραφης ακροδεξιάς.
*Γραμματέας Πολιτικού Γραφείου της Νεολαίας του Δημοκρατικού Συναγερμού (ΝΕΔΗΣΥ) για το Κυπριακό και τις Δικοινοτικές Σχέσεις.