Έρχιουρμαν για τριμερή στη Νέα Υόρκη: «Ήθελαν να φανεί ότι απορρίψαμε τη συνάντηση - Δεν πέσαμε στην παγίδα»

Header Image

Ο Τουφάν Έρχιουρμαν ανέφερε ότι, όταν ζήτησε από τη Μαρία Άνχελα Ολγκίν την εκτίμησή της για τις συνομιλίες, αυτή δεν ήταν θετική, υποστηρίζοντας ότι χωρίς προοπτική ουσιαστικής προόδου δεν υπήρχε βάση για τριμερή συνάντηση

Γράφει ο Yusuf Kanli

Ο Τουφάν Έρχιουρμαν δήλωσε στο ANKA Review ότι στη Νέα Υόρκη δεν είχε προγραμματιστεί ούτε συνάντηση των δύο ηγετών με τον Αντόνιο Γκουτέρες ούτε μια ευρύτερη συνάντηση σε σχήμα 5+1, με τη συμμετοχή των τριών εγγυητριών δυνάμεων.

Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Τουφάν Έρχιουρμαν ανέφερε ότι η τουρκοκυπριακή πλευρά είναι έτοιμη να συμφωνήσει στα έξι από τα επτά Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης που πρότεινε ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, ωστόσο παραμένει η διαφωνία γύρω από το άνοιγμα νέων σημείων διέλευσης. Όπως είπε, δεν υπάρχει βάση για μια συνάντηση σε σχήμα 2+1 με τον Ελληνοκύπριο ηγέτη Νίκο Χριστοδουλίδη και τον Γκουτέρες, χωρίς προηγουμένως να υπάρχει δέσμευση για ουσιαστική πρόοδο.

Μιλώντας στο ANKA Review, ο Έρχιουρμαν ανέφερε ότι στη Νέα Υόρκη δεν είχε προγραμματιστεί ούτε συνάντηση των δύο ηγετών με τον Γκουτέρες ούτε μια ευρύτερη συνάντηση 5+1, με τη συμμετοχή των τριών εγγυητριών δυνάμεων. Η τουρκοκυπριακή πλευρά, είπε, είναι ανοικτή και στα δύο σχήματα, ωστόσο οι συναντήσεις θα πρέπει να προετοιμάζονται εκ των προτέρων και να προηγείται πρόοδος στη Λευκωσία, ώστε να μπορούν να αποφέρουν αποτελέσματα.

Σύμφωνα με τον Έρχιουρμαν, ο Γκουτέρες είχε ζητήσει ουσιαστική πρόοδο στα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, στη μεθοδολογία των διαπραγματεύσεων και στα ζητήματα ουσίας, προτού συγκαλέσει νέα συνάντηση. Προειδοποίησε ότι μια συνάντηση χωρίς επαρκή προετοιμασία θα μπορούσε να οδηγήσει σε επανάληψη των αποτυχιών προηγούμενων προσπαθειών, περιλαμβανομένης της διαδικασίας του Σχεδίου Ανάν το 2004 και των διαπραγματεύσεων που ολοκληρώθηκαν στο Κραν Μοντανά το 2017.

Τα επτά μέτρα που έθεσε ο Γκουτέρες αφορούν το άνοιγμα νέων σημείων διέλευσης, την αποναρκοθέτηση, τη δημιουργία κοινού μηχανισμού αντιμετώπισης καταστροφών, τη συνεργασία για την παράτυπη μετανάστευση και τον αθλητισμό, την επίλυση ζητημάτων ευρωπαϊκής ιθαγένειας που επηρεάζουν παιδιά από μικτούς γάμους, καθώς και τη λειτουργία δομής της κοινωνίας των πολιτών.

Ο Έρχιουρμαν δήλωσε ότι η τουρκοκυπριακή πλευρά είναι έτοιμη να συμφωνήσει στα έξι από τα επτά μέτρα, με το ζήτημα των σημείων διέλευσης να παραμένει ανοικτό.

Η διαφωνία επικεντρώνεται στο ποια σημεία θα πρέπει να ανοίξουν και κατά πόσον οι σχετικές προτάσεις θα πρέπει να εξεταστούν ως ενιαίο πακέτο. Ο Έρχιουρμαν υποστήριξε ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά δεν σημείωσε πρόοδο στα επτά ζητήματα και στη συνέχεια παρουσίασε πακέτο 19 σημείων. Κατηγόρησε τον Νίκο Χριστοδουλίδη ότι δεν προχώρησε σε συγκεκριμένα βήματα στις συνομιλίες και ότι εισήγαγε νέες πολιτικές προϋποθέσεις, παρά τις δημόσιες δηλώσεις του περί ετοιμότητας για προώθηση Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης.

Ο Έρχιουρμαν ανέφερε επίσης ότι οι διαπραγματευτές των δύο πλευρών, Μεχμέτ Ντάνα και Μενέλαος Μενελάου, συναντήθηκαν στη Νέα Υόρκη με την Αναπληρώτρια Γενική Γραμματέα του ΟΗΕ Ρόζμαρι ΝτιΚάρλο και την προσωπική απεσταλμένη του Γενικού Γραμματέα για την Κύπρο, Μαρία Άνχελα Ολγκίν. Σύμφωνα με τον ίδιο, στις συνομιλίες αυτές δεν σημειώθηκε πρόοδος σε κανένα ζήτημα.

Όπως είπε, ο Νίκος Χριστοδουλίδης ζήτησε συνάντηση σε σχήμα 2+1 με τον Γκουτέρες κατά τη διάρκεια της συνάντησής του με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ.

Όταν η Ολγκίν του μετέφερε το αίτημα, ο Έρχιουρμαν ανέφερε ότι ρώτησε κατά πόσον η ελληνοκυπριακή πλευρά είχε δεσμευτεί για ουσιαστική πρόοδο. Όπως είπε, δεν έλαβε θετική απάντηση. Πρόσθεσε ότι ζήτησε επίσης από την Ολγκίν τη δική της εκτίμηση για τις συνομιλίες και, αφού ενημερώθηκε ότι αυτή δεν ήταν θετική, επανέλαβε τη θέση του ότι δεν συμφωνεί με τη διεξαγωγή συνάντησης χωρίς να υπάρχει βάση για πρόοδο.

«Η πρόθεση ήταν να δημιουργηθεί η εντύπωση ότι υπήρχε λόγος και βάση για τη συνάντηση και ότι εμείς την απορρίψαμε. Δεν πέσαμε σε αυτή την παγίδα», δήλωσε ο Έρχιουρμαν. «Τόσο ο Γενικός Γραμματέας όσο και η εκπρόσωπός του είδαν ότι δεν υπήρξε πρόοδος ούτε πρόθεση για επίτευξη προόδου».

Ο Έρχιουρμαν ανέφερε ότι τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης δεν προϋποθέτουν μόνο τη δημιουργία νέων πεδίων συνεργασίας, αλλά και τον τερματισμό ενεργειών που, κατά την άποψή του, υπονομεύουν την εμπιστοσύνη.

Ως παραδείγματα επικαλέστηκε προσπάθειες ακύρωσης δύο φεστιβάλ και ενός ποδοσφαιρικού καμπ νέων ακαδημίας της Μπαρτσελόνα, καταγγελλόμενες παρεμβάσεις σε επαφές εντός της νεκρής ζώνης, καθώς και ψηφίσματα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

ΤΑ ΑΚΙΝΗΤΑ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ

Λογότυπο Altamira

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων

Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.