Νεότερα αναμένονται σήμερα για το ζήτημα των πολλαπλών συντάξεων και τις προσπάθειες για μετατροπή τους σε πολλαπλά φιλοδωρήματα. Μετά από συζητήσεις και διαβουλεύσεις δύο σχεδόν ετών, το Υπουργείο Οικονομικών αποδέχθηκε μη φορολόγηση του φιλοδωρήματος ύψους 15% που θα λαμβάνουν οι αξιωματούχοι.
Η Επιτροπή Οικονομικών συνέρχεται σήμερα και αναμένεται να τοποθετηθεί για να πάρουν τον δρόμο της ολομέλειας τα νομοσχέδια του Υπουργείου Οικονομικών για τις πολλαπλές συντάξεις καθώς και οι 12 προτάσεις νόμου που κατέθεσαν οι βουλευτές. Πρόταση για θέσπιση νέου πλαισίου για τη ρύθμιση των συνταξιοδοτικών ωφελημάτων των αξιωματούχων κατέθεσε και το ΑΚΕΛ.
Σύμφωνα με την ατζέντα της συνεδρίασης, η Επιτροπή αναμένεται να τοποθετηθεί επί του περί Καταβολής Φιλοδωρήματος σε Αξιωματούχους Νόμου του 2025. Στόχος είναι ο εκσυγχρονισμός και η διασφάλιση ομοιομορφίας των συστημάτων συνταξιοδότησης των κρατικών αξιωματούχων, οι οποίοι αναλαμβάνουν αξίωμα για πρώτη φορά κατά ή μετά την ημερομηνία έναρξης της ισχύος της προτεινόμενης νομοθεσίας, μέσω της παροχής φιλοδωρήματος.
Επίσης, θα τοποθετηθεί για τον περί Φορολογίας του Εισοδήματος (Τροποποιητικό) (Αρ. 2) Νόμο του 2025. Με βάση τον τροποποιητικό νόμο, η φορολόγηση θα γίνεται με ειδικό τρόπο και ξεχωριστά, χωρίς να προστίθεται στο υπόλοιπο φορολογητέο εισόδημα, του φιλοδωρήματος που καταβάλλεται σε αξιωματούχο σύμφωνα με τις πρόνοιες του υπό θέσπιση περί Καταβολής Φιλοδωρήματος σε Αξιωματούχους Νόμου του 2025, με συντελεστή ύψους 15%.
Μιλώντας στον «Π», η βουλεύτρια του ΔΗΣΥ και μέλος της Επιτροπής Οικονομικών της Βουλής, Σάβια Ορφανίδου, επεσήμανε ότι «πρέπει να δοθεί τέλος, επιτέλους στο ζήτημα των πολλαπλών συντάξεων και να οδηγηθούν στην ολομέλεια, όπου ο καθένας θα κριθεί για τις αποφάσεις του και θα αναλάβει τις ευθύνες του. «Ήδη αργήσαμε πολύ με το ζήτημα», υποδεικνύει.
«Προβληματιστήκαμε έντονα για το θέμα εδώ και δύο χρόνια προκειμένου να λάβουμε τις σωστές αποφάσεις», τονίζει, επισημαίνοντας ότι ο ΔΗΣΥ θα στηρίξει τις προτάσεις νόμου τουλάχιστον στις βασικές αρχές που έχουμε εκφράσει».
12 προτάσεις νόμου
Στις προτάσεις νόμου των βουλευτών περιλαμβάνονται ρυθμίσεις για καταβολή σύνταξης σε βουλευτή με τη συμπλήρωση του 63ου έτους της ηλικίας του, αντί με τη συμπλήρωση του 60ού έτους που ισχύει σήμερα, και θέσπιση νέου νομοθετικού πλαισίου για την καταβολή συντάξεων σε κυβερνητικούς αξιωματούχους, πρώην και εν ενεργεία, για σκοπούς συμμόρφωσης με αποφάσεις του Ανωτάτου Δικαστηρίου και διόρθωσης ορισμένων στρεβλώσεων στον ισχύοντα νόμο.
Παράλληλα, στις προτάσεις περιλαμβάνεται επέκταση του ορίου συνταξιοδότησης των βουλευτών και των υπουργών στο 65ο έτος και εισαγωγή πρόνοιας, ώστε η καταβολή σύνταξης βουλευτή και υπουργού σε πρόσωπο που έχει αναλάβει το αξίωμα του ευρωβουλευτή να αρχίζει μετά την αποχώρησή του από το εν λόγω αξίωμα, όπως ισχύει και στην περίπτωση του βουλευτή και του υπουργού.
Την ίδια ώρα, προωθείται ρύθμιση της ταυτόχρονης καταβολής σύνταξης και μισθού σε κρατικούς αξιωματούχους, ώστε να αποφευχθούν κοινωνικές και οικονομικές στρεβλώσεις και να επιτευχθεί συμμόρφωση με σχετική απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου.
Παράλληλα, σε πέντε προτάσεις προνοείται εισαγωγή ρυθμίσεων για την αντιμετώπιση του ζητήματος των πολλαπλών συντάξεων.
Ακόμη, περιλαμβάνεται πρόνοια για επιβολή φόρου εισοδήματος με συντελεστή ύψους 90% επί του υπερβάλλοντος ποσού για εισοδήματα προερχόμενα από πολλαπλές συντάξεις τα οποία συμποσούμενα υπερβαίνουν το όριο των €70.000 και δυνατότητα σε αξιωματούχο που διορίζεται ή εκλέγεται σε δημόσιο αξίωμα, λειτούργημα ή θέση να υποβάλλει προς τον αρμόδιο υπουργό δήλωση αποποίησης κρατικής σύνταξης για τη χρονική περίοδο κατά την οποία υπηρετεί στο εν λόγω αξίωμα.
Τα νομοσχέδια και οι 12 προτάσεις νόμου αναμένεται να τεθούν στην ολομέλεια της Βουλής στις 26 Ιουνίου.