Aίτημα προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για αναθεώρηση του Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας της, υπέβαλε στις 16 Απριλίου η Βουλγαρία, ενώ αιτήθηκε και την προσθήκη ενός κεφαλαίου REPowerEU.
Σύμφωνα με ανακοίνωση της Κομισιόν, το προτεινόμενο κεφάλαιο REPowerEU εισάγει τρεις νέες μεταρρυθμίσεις και τέσσερις επενδύσεις.
Οι προτεινόμενες μεταρρυθμίσεις αποσκοπούν στην ενίσχυση του πλαισίου διακυβέρνησης για την ενεργειακή φτώχεια και στην προετοιμασία για την απελευθέρωση της λιανικής αγοράς ενέργειας, στην αύξηση της διαφάνειας των διαδικασιών σύνδεσης για νέες ΑΠΕ και αποθηκευτικές δυνατότητες, στη βελτίωση της λειτουργίας της αγοράς εξισορρόπησης ενέργειας, και στη διευκόλυνση της εφαρμογής μέτρων απόκρισης στη ζήτηση.
Η πρόταση περιλαμβάνει, ακόμα, επενδύσεις σε τομείς όπως η ανάπτυξη πληροφοριακού συστήματος για την αναγνώριση νοικοκυριών σε ενεργειακή φτώχεια και ευάλωτων ομάδων, η προώθηση της χρήσης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και ηλεκτρικών οχημάτων στην παροχή κοινωνικών υπηρεσιών, καθώς και η ανάπτυξη επιπλέον αποθηκευτικής ικανότητας ηλεκτρικής ενέργειας μέσω της ενίσχυσης υφιστάμενης επένδυσης.
Η Βουλγαρία προτείνει επίσης την κατάργηση ή τροποποίηση ορισμένων μέτρων του σχεδίου, διατηρώντας παράλληλα την πρόθεση να διαφυλάξει τα κονδύλια του ΣΑΑ που της έχουν κατανεμηθεί. Οι προτεινόμενες αλλαγές συνδέονται με αντικειμενικές συνθήκες που επηρεάζουν τη δυνατότητα υλοποίησης των αρχικά προβλεπόμενων μέτρων, όπως αναφέρει η Επιτροπή.
Δεδομένου ότι ορισμένες από τις προτεινόμενες τροποποιήσεις σχετίζονται με εκκρεμότητες στο πλαίσιο του δεύτερου αιτήματος πληρωμής, στις 17 Απριλίου η Βουλγαρία ζήτησε, σε συμφωνία με την Επιτροπή, την απόσυρση του αιτήματος πληρωμής, με σκοπό την εκ νέου υποβολή του μετά την έγκριση του τροποποιημένου σχεδίου.
Η Επιτροπή σημειώνει ότι θα συνεχίσει να συνεργάζεται με τις βουλγαρικές αρχές για την αναθεώρηση του σχεδίου και θα αξιολογήσει κατά πόσον το τροποποιημένο σχέδιο εξακολουθεί να πληροί τα κριτήρια του ΣΑΑ. Εάν η αξιολόγηση είναι θετική, η Επιτροπή θα υποβάλει πρόταση για τροποποίηση της Εκτελεστικής Απόφασης του Συμβουλίου, την οποία τα κράτη μέλη θα έχουν προθεσμία έως τέσσερις εβδομάδες να εγκρίνουν.
Το Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας της Βουλγαρίας περιλαμβάνει ένα ευρύ φάσμα επενδυτικών και μεταρρυθμιστικών μέτρων. Το σχέδιο χρηματοδοτείται με επιχορηγήσεις ύψους €5,69 δισ.
Πηγή: ΚΥΠΕ