Το πλαίσιο δράσης για επαναπατρισμό ταλέντου στην Κύπρο, ενέκρινε το Υπουργικό Συμβούλιο την Τρίτη, αλλά τα συγκεκριμένα κριτήρια εκτός των φορολογικών που ανακοινώθηκαν τον περασμένο μήνα, θα κοινοποιηθούν σήμερα στο Λονδίνο, σηματοδοτώντας την έναρξη της εκστρατείας επαναπατρισμού ταλέντου στην Κύπρο, «Minds in Cyprus».
Το σχέδιο αποτελεί μέρος της εθνικής στρατηγικής για την ενίσχυση της σύνδεσης με τους Κύπριους του εξωτερικού και περιλαμβάνει πολιτικές που αφορούν την εργασία, την καινοτομία, την επιχειρηματικότητα, τη φορολογία, την παιδεία και την οικογενειακή επανένταξη, σημείωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σε γραπτή του δήλωση.
Πρόκειται για μια συνεκτική και στοχευμένη δέσμη μέτρων που διαμορφώνει το πλαίσιο, τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, ώστε κάθε Κύπριος και Κύπρια που διαπρέπει στο εξωτερικό να μπορεί να επιστρέψει και να συνεχίσει τη σταδιοδρομία και τη ζωή του στην πατρίδα.
«Η πρωτοβουλία 'Minds in Cyprus' σηματοδοτεί την αρχή μιας συντονισμένης εθνικής προσπάθειας: να μετατρέψουμε τη φυγή μυαλών σε επιστροφή προοπτικής, αξιοποιώντας το πολύτιμο ανθρώπινο απόθεμα της πατρίδας μας», υπογράμμισε.
Η εκδήλωση, την οποία συνδιοργανώνουν η προεδρία της Δημοκρατίας, ο Invest Cyprus και το ΚΕΒΕ, έχει ήδη προσελκύσει σημαντικό ενδιαφέρον, με πάνω από 750 Κύπριους του Ηνωμένου Βασιλείου, νέους επιστήμονες, επαγγελματίες, φοιτητές, να εκδηλώνουν ενδιαφέρον συμμετοχής. Στην εκδήλωση θα συμμετάσχουν επίσης υψηλόβαθμα στελέχη από 20 μεγάλες επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην Κύπρο και Κέντρα Αριστείας, με στόχο την παρουσίαση των δυνατοτήτων της σύγχρονης κυπριακής αγοράς εργασίας.
Η εκδήλωση θα μεταδίδεται διαδικτυακά στο https://youtu.be/edx7GGTFiTs.
Υπενθυμίζεται ότι στις 24 Απριλίου, το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε νομοσχέδιο που τροποποιεί τους «περί Φορολογίας του Εισοδήματος Νόμους του 2002 μέχρι το 2025», το οποίο κατατέθηκε στη Βουλή στις 8 Μαΐου.
Το νομοσχέδιο αποσκοπεί στη διεύρυνση καθώς και στη βελτίωση του υφιστάμενου φορολογικού πλαισίου, το οποίο έχει νομοθετηθεί εντός 2022, καθιστώντας το πιο ελκυστικό, ευέλικτο και προσιτό.
Το νομοσχέδιο που εγκρίθηκε προωθεί τη διεύρυνση του υφιστάμενου πλαισίου ώστε να αυξηθεί το ποσοστό της φορολογικής απαλλαγής από 20% σε 25% της αμοιβής από πρώτη εργοδότηση και να αυξηθεί το ανώτατο ποσό φορολογικής απαλλαγής από €8.550 σε €25.000.
Παράλληλα, μειώνεται ο προαπαιτούμενος χρόνος εκτός της Δημοκρατίας για λήψη της απαλλαγής, από 15 έτη σε 7 έτη (μετά τη συμπλήρωση των σπουδών τους) και παρέχεται ευελιξία στο κριτήριο της απασχόλησης εκτός της Δημοκρατίας, από 3 συνεχόμενα έτη που απαιτούντο εκτός της Δημοκρατίας, να εφαρμόζεται για τουλάχιστον 36 μήνες από τα τελευταία 5 έτη. Το πλαίσιο θα αξιολογείται κάθε 5 έτη διασφαλίζοντας τη δυναμική του προσαρμογή στις κοινωνικοοικονομικές εξελίξεις και ενδυναμώνοντας περαιτέρω την αποτελεσματικότητα του μέτρου.