Με μια ιδιαίτερα αιχμηρή απάντηση αντέδρασε η Αναστασία Ισαάκ, κόρη του Τάσου Ισαάκ, στην ανάρτηση του πρώην ευρωβουλευτή Νιαζί Κιζίλγιουρεκ για τις δολοφονίες του Τάσου Ισαάκ και του Σολωμού Σολωμού, ξεκαθαρίζοντας ότι αυτό που ζητεί δεν είναι μια συγγνώμη, αλλά ανάληψη ευθύνης και απόδοση δικαιοσύνης.
Η Αναστασία Ισαάκ απάντησε δημόσια στην αναφορά του Νιαζί Κιζίλγιουρεκ προς το πρόσωπό της, μετά την ανάρτηση του πρώην ευρωβουλευτή για τις δολοφονίες του Τάσου Ισαάκ και του Σολωμού Σολωμού και τα γεγονότα που σημάδεψαν το καλοκαίρι του 1996.
Ο κ. Κιζίλγιουρεκ είχε αναφέρει, μεταξύ άλλων, ότι αισθάνεται πως υπάρχει ηθικό χρέος να ζητηθεί συγγνώμη «τουλάχιστον από το ορφανό κορίτσι που ήρθε στον κόσμο με το όνομα Αναστασία».
Η απάντηση της Αναστασίας Ισαάκ
Η κόρη του Τάσου Ισαάκ απέρριψε τη λογική μιας συγγνώμης χωρίς προηγουμένως να υπάρξει λογοδοσία για τις δολοφονίες.
Συγκεκριμένα :
«Το καλοκαίρι του 96 πρώτα δολοφονήθηκε ο εθνοφρουρός Στέλιος Παναγή. Από χέρι “φίλου”.
Χρέος όλων σας δεν είναι να μου ζητάτε συγγνώμη. Χρέος όλων σας είναι να αναλάβετε την ευθύνη για να τιμωρηθούν οι ΔΟΛΟΦΟΝΟΙ. Τους δολοφόνους δηλαδή που εσείς τους κάνατε υπουργούς και βουλευτές.
Χρέος όλων σας να αποδοθεί δικαιοσύνη σε όλες τις οικογένειες που εδώ και τριάντα χρόνια κουβαλούν στις μνήμες τους τις δολοφονίες των παιδιών, αδερφών, πατεράδων τους.
Υ.γ. Για να μην ξεχνιόμαστε, τον ανθρωπισμό τον έδειξε με πράξεις ο πατέρας μου και όχι ένα post στο Facebook», έγραψε η Αναστασία Ισαάκ.

Η ανάρτηση του Νιαζί Κιζίλγιουρεκ
Είχε προηγηθεί η ανάρτηση του Νιαζί Κιζίλγιουρεκ, ο οποίος, με αφορμή την επέτειο των γεγονότων, έκανε αναφορά στις δολοφονίες του Τάσου Ισαάκ και του Σολωμού Σολωμού, αλλά και στη δολοφονία του Τουρκοκύπριου δημοσιογράφου Κουτλού Ανταλί.
Ο πρώην ευρωβουλευτής χαρακτήρισε τον Αύγουστο του 1996 «έναν κατάμαυρο μήνα», σημειώνοντας ότι εκείνες τις ημέρες «ως άνθρωπος πονούσε η συνείδησή του» και «ως Τουρκοκύπριος ένιωσε ντροπή».
Αναφερόμενος στα γεγονότα της Δερύνειας και στις εικόνες της δολοφονίας του Τάσου Ισαάκ, ο κ. Κιζίλγιουρεκ υποστήριξε ότι η βία της περιόδου δεν ήταν τυχαία, κάνοντας λόγο για οργανωμένη παρουσία εθνικιστικών ομάδων και αποδίδοντας ευθύνες στις τότε αρχές του ψευδοκράτους.
Παράλληλα, αναφέρθηκε στη δολοφονία του Σολωμού Σολωμού τρεις ημέρες αργότερα, ενώ επέκρινε και τη στάση του τότε Τουρκοκύπριου ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς.
«Εκείνο το καλοκαίρι, ως άνθρωπος πονούσε η συνείδησή μου και ως Τουρκοκύπριος ένιωσα ντροπή. Γιατί οι δολοφόνοι ενεργούσαν στο όνομα όλων των Τουρκοκυπρίων», ανέφερε.






