Την πρώτη απευθείας επαφή με τον μεταβατικό πρόεδρο της Συρίας Αχμέντ αλ-Σαράα και τον υπουργό Εξωτερικών και Αποδήμων Ασάαντ Χασάν αλ-Σαϊμπανί θα έχει σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών Κωνσταντίνος Κόμπος.
Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών, ο κ. Κόμπος αναχώρησε σήμερα Πέμπτη για τη Δαμασκό της Συρίας.
Οι πληροφορίες του politis.com.cy αναφέρουν ότι η Κυπριακή Δημοκρατία επιθυμεί να χτίσει διπλωματικές σχέσεις με τη νέα διοίκηση της Συρίας, θέτοντας ωστόσο ως απαραίτητη προϋπόθεση τον σεβασμό του διεθνούς δικαίου και τις σχέσεις καλής γειτονίας.
Διάλογος σε επίπεδο ΕΕ
Σημειώνεται ότι βρίσκονται σε εξέλιξη διαβουλεύσεις στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων με θέμα την άρση των κυρώσεων κατά της Συρίας.
Στις 27 Ιανουαρίου το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων έλαβε πολιτική απόφαση για την άρση των ευρωπαϊκών κυρώσεων κατά της Συρίας υπό προϋποθέσεις και οι πληροφορίες αναφέρουν ότι δύο κράτη μέλη θέτουν προσκόμματα. Την τελική απόφαση μπλοκάρουν συγκεκριμένα τα κράτη της Κύπρου και της Ελλάδας, θέτοντας επιτακτικά στο τραπέζι μια φόρμουλα, η οποία θα προβλέπει την προώθηση θετικής ατζέντας στη βάση της αιρεσιμότητας και χωρίς λευκή επιταγή.
Οι ανησυχίες της Λευκωσίας
Οι βασικές ανησυχίες της Λευκωσίας και της Αθήνας τέθηκαν στη Σύνοδο Κορυφής στις 19 Δεκεμβρίου και αφορούν τον ρόλο της Τουρκίας στη νέα κατάσταση πραγμάτων στη Συρία, καθώς και το ενδεχόμενο υπογραφής μνημονίου για καθορισμό ΑΟΖ μεταξύ Άγκυρας και Δαμασκού με τρόπο που θα προσπερνά την ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Παράλληλα, η Κύπρος και η Ελλάδα θέτουν μαζί με όλα τα υπόλοιπα κράτη-μέλη της ΕΕ το θέμα της συμπεριληπτικότητας και του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, όπως είναι τα δικαιώματα των μειονοτήτων και των γυναικών.
Αν και η αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και Ύπατος Εκπρόσωπος της Ένωσης για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφαλείας Κάγια Κάλλας, κατά την πρόσφατη επίσκεψη της στην Άγκυρα έλαβε διαβεβαιώσεις από τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών Χακάν Φιντάν ότι η Τουρκία δεν προτίθεται να προχωρήσει στην υπογραφή μνημονίου για καθορισμό ΑΟΖ με την Δαμασκό, ωστόσο είναι αναμενόμενο ότι σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών Κωνσταντίνος Κόμπος θα συζητήσει τις ανησυχίες της Λευκωσίας με τον μεταβατικό ηγέτη της Αραβικής Δημοκρατίας της Συρίας, Αχμέντ αλ-Σαράα και με τον υπουργό Εξωτερικών και Αποδήμων Ασάαντ Χασάν αλ-Σαϊμπανί.
Μάλιστα αναμένεται ότι ο κ. Κόμπος θα θέσει με διπλωματικό τρόπο τα ζητήματα που απασχολούν τη Λευκωσία, θέτοντας στο τραπέζι τη δυνατότητα συμφωνίας στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων για άρση των ευρωπαϊκών κυρώσεων με συναίνεση της Λευκωσίας και της Αθήνας.
Οι χρηματοδοτικές ανάγκες της Συρίας για ανοικοδόμηση της χώρας μετά τον πολυετή πόλεμο δημιουργούν μεγάλη πίεση στην προσωρινή κυβέρνησης της Δαμασκού, η οποία αντιλαμβάνεται ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση μπορεί να συμβάλει σε αυτήν την προσπάθεια. Ως εκ τούτου, η Λευκωσία έχει ένα δυνατό χαρτί στο τραπέζι των διπλωματικών συνομιλιών με τη Δαμασκό.