Ένας εξαιρετικά σπάνιος αστακός σώθηκε την τελευταία στιγμή από το να καταλήξει στο πιάτο κάποιου πελάτη, χάρη στην παρατηρητικότητα ενός μάγειρα σε εστιατόριο του Ρόουντ Άιλαντ, στις Ηνωμένες Πολιτείες. Ο λόγος για τον Κάλβιν, έναν αστακό με τόσο ασυνήθιστη γενετική μετάλλαξη, που εμφανίζεται μόνο σε έναν στους 30 εκατομμύρια!
Ο Κάλβιν παραδόθηκε στο Nordic Lodge, ένα γνωστό εστιατόριο θαλασσινών στην Τσάρλσταουν, μαζί με δεκάδες άλλους αστακούς. Όπως ανέφερε ο διευθυντής του καταστήματος, Τζέικ Ντόλμπι, ένας μάγειρας παρατήρησε πως το καβούκι του Κάλβιν είχε ένα εντυπωσιακό, φωτεινό χρώμα – ένα σπάνιο μείγμα κίτρινου και πορτοκαλί – χαρακτηριστικό των λεγόμενων «χρυσών» αστακών. Έτσι, τον ξεχώρισε από τους υπόλοιπους και, αντί να τον μαγειρέψει, τον απομάκρυνε και ειδοποίησε τον υπεύθυνο, αναφέρει ο Guardian.
Η ξεχωριστή του εμφάνιση οφείλεται σε μια σπάνια γενετική ανωμαλία που καταστέλλει όλες τις υπόλοιπες χρωστικές, αφήνοντας μόνο την κιτρινοπορτοκαλί. Αυτή η μετάλλαξη είναι ακόμη πιο σπάνια από εκείνη που προκαλεί το μπλε χρώμα στους αστακούς, η οποία εμφανίζεται σε έναν στους δύο εκατομμύρια.
Το εστιατόριο επικοινώνησε άμεσα με το Biomes Marine Biology Center, ένα εκπαιδευτικό ενυδρείο στη γειτονική πόλη North Kingstown, και προσέφερε να δωρίσει τον αστακό. Μέσα σε μία ώρα, ο μπάρμαν του καταστήματος – πρώην εθελοντής του κέντρου – μετέφερε με ασφάλεια τον Κάλβιν στο νέο του «σπίτι». Εκεί, δύο ημέρες αργότερα, εντυπωσίαζε ήδη 50 μαθητές Δημοτικού που επισκέπτονταν το ενυδρείο.
Ο διευθυντής του Biomes, Μαρκ Χολ, εξήρε την οξυδέρκεια του μάγειρα. Όπως εξήγησε, οι «χρυσοί» αστακοί συχνά συγχέονται με άλλους, λιγότερο σπάνιους, που έχουν πιο σκούρο πορτοκαλί καβούκι. Αν ο Κάλβιν είχε μαγειρευτεί, θα είχε αποκτήσει το χαρακτηριστικό κόκκινο χρώμα όλων των αστακών, καθώς μόνο η κόκκινη χρωστική επιβιώνει στη θερμότητα.
Στα σχόλια κάτω από την ανάρτηση του εστιατορίου για τη διάσωση του χρυσού αστακού, χρήστες του Facebook έγραψαν: «Μπράβο σας!» και «Ευχαριστούμε που τον σώσατε!».
Πηγή: huffingtonpost.gr