Αν και η κατανάλωση περισσότερων από 400 mg καφεΐνης την ημέρα μπορεί να έχει κάποιες ανεπιθύμητες παρενέργειες, σε γενικές γραμμές, φαίνεται ότι όσοι καταναλώνουν μια μέτρια ποσότητα (λιγότερο από τέσσερις κούπες) την ημέρα μπορεί να αποκομίσουν κάποια οφέλη.
Το ρόφημα αυτό έχει συνδεθεί με τη βελτίωση της καρδιακής υγείας, τη μείωση του κινδύνου άνοιας και την καλύτερη γήρανση στις γυναίκες.
Και τώρα, μια νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό The Journal of Nutrition αναφέρει ότι το πρωινό σας φλιτζάνι καφέ συνδέεται με χαμηλότερο κίνδυνο θνησιμότητας από όλες τις αιτίες θανάτου που συνδέονται με τις καρδιαγγειακές παθήσεις.
Ωστόσο, για να αποκομίσουμε τα οφέλη του πρωινού μας καφέ, οι επιστήμονες προτείνουν να αφαιρέσουμε ορισμένα πράγματα που συνηθίζουμε.
Τα οφέλη φαίνεται να ισχύουν μόνο για τον καφέ χωρίς πλήρες γάλα και μεγάλη ποσότητα ζάχαρης.
Η μελέτη εξέτασε δεδομένα από εννέα κύκλους της Εθνικής Έρευνας για την Υγεία και τη Διατροφή (από το 1999 έως το 2018). συμμετείχαν 46.000 άτομα άνω των 20 ετών, τα οποία κλήθηκαν να αναφέρουν τι έφαγαν και ήπιαν σε διάστημα 24 ωρών.
Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι η κατανάλωση ενός φλιτζανιού καφέ την ημέρα συνδέεται με 16% χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου, ο οποίος αυξάνεται σε 17% για δύο έως τρία φλιτζάνια την ημέρα (οι συμμετέχοντες δεν είχαν καλύτερα αποτελέσματα από την κατανάλωση περισσότερων φλιτζανιών καφέ μετά από αυτό· στην πραγματικότητα, ο κίνδυνος θανάτου από καρδιακά προβλήματα αυξήθηκε μετά από τρία φλιτζάνια).
Ωστόσο, αυτό το όφελος του καφέ παρατηρήθηκε μόνο στον μαύρο καφέ χωρίς ζάχαρη ή στον καφέ με χαμηλά επίπεδα προστιθέμενης ζάχαρης.
Η πρώτη συγγραφέας της μελέτης, δρ Μπίντζι Ζου, δήλωσε: «Λίγες μελέτες έχουν εξετάσει τον τρόπο με τον οποίο τα πρόσθετα στον καφέ μπορούν να επηρεάσουν τη σχέση μεταξύ της κατανάλωσης καφέ και του κινδύνου θνησιμότητας, και η μελέτη μας είναι από τις πρώτες που ποσοτικοποιούν την ποσότητα γλυκαντικών και κορεσμένων λιπαρών τα οποία προστίθενται».
Η ερευνήτρια πρόσθεσε: «Τα αποτελέσματά μας συνάδουν με τις Διατροφικές Οδηγίες για τους Αμερικανούς, οι οποίες συνιστούν τον περιορισμό της πρόσθετης ζάχαρης και των κορεσμένων λιπαρών».
Δεν είναι η πρώτη μελέτη που επισημαίνει τους περιορισμούς του καφέ
Μια προηγούμενη μελέτη για την άνοια που δημοσιεύθηκε νωρίτερα φέτος διαπίστωσε ότι ο καφές σχετίζεται με χαμηλότερο κίνδυνο άνοιας, αλλά μόνο ο καφές χωρίς ζάχαρη.
«Δεν παρατηρήθηκαν τέτοιες συσχετίσεις για τον καφέ με ζάχαρη ή τεχνητά γλυκαντικά», πρόσθεσαν οι επιστήμονες, αναφέροντας ότι «η σύσταση τείνει προς την κατανάλωση καφέ χωρίς ζάχαρη και με καφεΐνη».
Ωστόσο, αυτό μπορεί να μην είναι το μόνο μάθημα που μπορούμε να αντλήσουμε από τη μελέτη του Journal of Nutrition.