Σημαντικά -και ανησυχητικά- είναι τα ευρήματα για τη διατροφή μας, σύμφωνα με την Πρώτη Εθνική Μελέτη Διατροφής, η οποία πραγματοποιήθηκε από το Γενικό Χημείο του Κράτους σε συνεργασία με το Ερευνητικό και Εκπαιδευτικό Ινστιτούτο Υγείας του Παιδιού.
Η μελέτη –η πρώτη στο είδος της για την Κύπρο– αποτυπώνει επιστημονικά τις διατροφικές συνήθειες και τον τρόπο ζωής του πληθυσμού στην Κύπρο, εντοπίζοντας κρίσιμα προβλήματα που σχετίζονται με την παχυσαρκία, τη φυσική δραστηριότητα, τον θηλασμό και το κάπνισμα.
Στη μελέτη συμμετείχαν 1864 άτομα όλων των ηλικιών (έως και τα 74 έτη) από όλη την ελεύθερη Κύπρο, με δείγμα στατιστικά στρωματοποιημένο για κάθε φύλο και επαρχία. Περιληπτικά μελετήθηκαν οι εξής παράμετροι: βάρος, ύψος, αρτηριακή πίεση, περιφέρεια μέσης, μορφωτικό επίπεδο, οικογενειακό εισόδημα, διάρκεια ύπνου, επίπεδα φυσικής δραστηριότητας, πρόσληψη θρεπτικών συστατικών, κατανάλωση συμπληρωμάτων διατροφής, γενικές διατροφικές συνήθειες, συχνότητα μητρικού θηλασμού, καπνιστικές συνήθειες, κατανάλωση αλκοολούχων ποτών, συνήθειες ορθόδοξης νηστείας και τέλος αλλαγές του βάρους των ενηλίκων συμμετεχόντων στην πρώτη περίοδο της πανδημίας του κορονοϊού.
Μιλώντας στον Πολίτη 107.6 & 97.6, η κλινική Διαιτολόγος και Διατροφολόγος, Στάλω Πάπουτσου, η οποία είναι και εκ των συντελεστών της εν λόγω εργασίας, ανέφερε ότι η Εθνική Μελέτη Διατροφής είχε στόχο τη λεπτομερή συλλογή πληροφοριών για τις διατροφικές συνήθειες του πληθυσμού στο νησί μας, τον επιπολασμό της παχυσαρκίας σε όλες τις ηλικίες, αλλά και τη μελέτη άλλων συνηθειών και του τρόπου ζωής που σχετίζονται με την υγεία.
Ερωτηθείσα σχετικά με τα αποτελέσματα τής μελέτης, η Δρ Πάπουτσου ανέφερε τα εξής:
α) Τα επίπεδα παχυσαρκίας στην Κύπρο αγγίζουν το 16,9% στο συνολικό υπό μελέτη πληθυσμό
β) Η παχυσαρκία στην Κύπρο έχει στατιστικά υψηλότερα ποσοστά στις αγροτικές περιοχές (20.5%) σε σχέση με τις αστικές περιοχές (14.6%) και μεγαλύτερο επιπολασμό στα νοικοκυριά χαμηλών εισοδηματικών κριτηρίων
γ) Περίπου ένας στους πέντε Κύπριους έχει κακή συμμόρφωση ως προς τα πρότυπα της Μεσογειακής Διατροφής
δ) Ένας στους τρεις Κύπριους έχει πολύ χαμηλά επίπεδα φυσικής δραστηριότητας
ε) Μόλις το 7% του ενήλικου πληθυσμού νηστεύει αυστηρά για όλη τη διάρκεια που προϋποθέτει η Ορθόδοξη Εκκλησία
στ) Μία στις πέντε Κύπριες μητέρες δεν θηλάζει καθόλου
ζ) Ένας στους δύο ενήλικες άντρες και σχεδόν μία στις τρεις ενήλικες γυναίκες καπνίζουν συστηματικά
η) Η μέση αύξηση του βάρους του ενήλικου πληθυσμού τα πρώτα δύο χρόνια της πανδημίας του κορονοϊού ήταν στα 2.7 κιλά.
Η μελέτη έχει εκδοθεί στην ελληνική και στην αγγλική γλώσσα και είναι διαθέσιμη ηλεκτρονικά στη σελίδα: https://childhealth.ac.cy/item/national-nutrition-study-2013-2022/
Ακούστε την παρέμβαση της Δρος Πάπουτσου στην «Πρωινή Επιθεώρηση» που μεταδίδεται καθημερινά από τον Πολίτη 107.6 & 97.6: