Λίγο έλειψε να μετατραπεί σε «ρινγκ» χθες η Βουλή κατά τη συζήτηση στην ολομέλεια του νομοσχεδίου το οποίο παρέχει τη δυνατότητα σε δημόσια πανεπιστήμια (Πανεπιστήμιο Κύπρου και ΤΕΠΑΚ) να προσφέρουν ξενόγλωσσα προπτυχιακά προγράμματα σπουδών στους φοιτητές τους. Οι αναφορές για υπονόμευση των Παγκυπρίων Εξετάσεων και του δημόσιου σχολείου, της δωρεάν παιδείας, οι αιχμές για τον τρόπο με τον οποίο λειτουργούν τα ιδιωτικά σχολεία και πανεπιστήμια δεν έλειψαν από τη δύο και πλέον ωρών συζήτηση, η οποία έφερε εντέλει την ψήφιση του νομοσχεδίου με 32 ψήφους υπέρ και 17 κατά.
Οι περιορισμοί που τέθηκαν αφορούν:
- Τα ξενόγλωσσα προγράμματα σπουδών δεν θα πρέπει να ξεπερνούν στο σύνολό τους το 20% των ελληνόφωνων προγραμμάτων
- Δυνατότητα προσφοράς ξενόγλωσσων προγραμμάτων μόνο αν αυτά προσφέρονται σε επίσημη γλώσσα, με εξαίρεση διαπανεπιστημιακά και διατμηματικά προγράμματα, κατόπιν έγκρισης του υπουργού
- Τα διατμηματικά ξενόγλωσσα προγράμματα δεν θα πρέπει να ξεπερνούν το 1/3 των ξενόγλωσσων προγραμμάτων (με τα σημερινά προγράμματα δυνατότητα για διατμηματικά θα έχουν για δύο προγράμματα το Πανεπιστήμιο Κύπρου και ένα πρόγραμμα στο ΤΕΠΑΚ)
- Κάθε μέλος του διδακτικού και ερευνητικού προσωπικού(ΔΕΠ) των πανεπιστημίων θα έχει τη δυνατότητα να διδάξει μόνο ένα μάθημα σε αυτοχρηματοδοτούμενα ή συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα
- Στα κριτήρια εισδοχής μπαίνουν πέραν των διεθνών εξετάσεων και οι Παγκύπριες Εξετάσεις, ενώ αφαιρέθηκε η πρόνοια για υποχρεωτική διενέργεια προσωπικής συνέντευξης
«Έγκλημα» βλέπει το ΑΚΕΛ
Το ΑΚΕΛ (που εκτός της Ειρήνης Χαραλαμπίδου) καταψήφισε το νομοσχέδιο, με τον κοινοβουλευτικό του εκπρόσωπο, Γιώργο Λουκαΐδη, να κάνει λόγο για εκπαιδευτικό και κοινωνικό «έγκλημα» που θέτει σε κίνδυνο τη δωρεάν παιδεία. Ο Άντρος Κυπριανού προσέθεσε ότι ακόμη και στην παιδεία «τα πάντα μετρώνται με το χρήμα», ενώ ο Χρίστος Χριστοφίδης εξέφρασε φόβους ότι τα ξενόγλωσσα προγράμματα ανοίγουν την πόρτα για δίδακτρα στα προπτυχιακά και οδηγούν σε εμπορευματοποίηση της παιδείας.
Κατά ψήφισε και ο ανεξάρτητος βουλευτής Ανδρέας Θεμιστοκλέους που χαρακτήρισε τη ρύθμιση «πονεμένη ιστορία» και «εξαπάτηση του λαού», με σκοπό, όπως υποστήριξε, την εξυπηρέτηση των παιδιών των ιδιωτικών σχολείων που θα παρακάμπτουν τις Παγκύπριες Εξετάσεις.
«Δεν επηρεάζονται οι Παγκύπριες»
Υπερψηφίζοντας το νομοσχέδιο, η βουλευτής του ΑΚΕΛ Ειρήνη Χαραλαμπίδου είπε ότι οι ξένοι φοιτητές θα καταστούν πρεσβευτές για τη χώρα μας. Από πλευράς ΔΗΣΥ, ο βουλευτής Γιώργος Κάρουλλας ανέφερε πως η προσπάθεια έχει στο επίκεντρό της τους φοιτητές, με τον Πρόδρομο Αλαμπρίτη να προσθέτει ότι η διεθνοποίηση είναι διαχρονικός στόχος. Σε δική της παρέμβαση η πρόεδρος της Βουλής και του ΔΗΣΥ, Αννίτα Δημητρίου, υπέδειξε ότι το θέμα συζητείται εδώ και δεκαετίες και οι ρυθμίσεις του αποσκοπούν στο να διασφαλιστούν δικαιώματα εντός ενός κράτους δικαίου, ακόμη και για όσους δεν εξασφαλίζουν θέση μέσω των Παγκύπριων Εξετάσεων. Στο ίδιο μήκος κύματος και οι αναφορές των βουλευτών των ΕΔΕΚ, ΔΗΚΟ και ΔΗΠΑ οι οποίοι υποστήριξαν ότι η αλλαγή αυτή είναι απαραίτητη για να καταστεί η Κύπρος ελκυστικός προορισμός σπουδών για διεθνείς φοιτητές και να υπάρξει ουσιαστικός ανταγωνισμός με τα ιδιωτικά και ξένα πανεπιστήμια που δραστηριοποιούνται στη χώρα. Ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ, Νικόλας Παπαδόπουλος, χαρακτήρισε την ανησυχία περί κατάρρευσης της Δημόσιας Εκπαίδευσης ως κινδυνολογία και υπογράμμισε ότι τα δημόσια πανεπιστήμια πρέπει να μπορούν να ανταγωνίζονται τα ιδιωτικά με ίσους όρους. Διερωτήθηκε γιατί μας ενοχλεί να σπουδάζουν στην Κύπρο τα παιδιά ιδιωτικών σχολείων με διεθνείς εξετάσεις, όταν με τις ίδιες πηγαίνουν στην Ελλάδα. Ο Ανδρέας Αποστόλου (ΕΔΕΚ) επέκρινε μάλιστα τη διαστρέβλωση των προθέσεων όσων στηρίζουν το ν/σ, ξεκαθαρίζοντας πως δεν πλήττουν τη Δημόσια Εκπαίδευση αλλά τη θωρακίζουν.
Θεμιστοκλέους vs Aννίτα
Από τη συζήτηση, όμως, δεν έλειψαν και οι εντάσεις με πιο χαρακτηριστική στιγμή τον διάλογο Αννίτας Δημητρίου-Αντρέα Θεμιστοκλέους, όταν ο δεύτερος συνέδεσε τους φοιτητές των ιδιωτικών πανεπιστημίων με επαγγέλματα όπως αυτό του ντελιβερά, γεγονός που εξόργισε την πρόεδρο της Βουλής Αννίτα Δημητρίου, η οποία τον κάλεσε να ανακαλέσει. «Σκεφτείτε να κατεβούν αύριο το πρωί 1.000 φοιτητές από αυτές τις χώρες στη Λευκωσία… να δούμε τις συνέπειες. Θα δώσουν συνάλλαγμα. Δικαιούνται να εργάζονται τέσσερις ώρες την ημέρα. Θέλετε κι άλλους ντελιβεράδες; Δεν σας έφτασαν αυτοί που έχουμε; Δημιουργήσαμε πανεπιστήμια από το υστέρημα του λαού για τις ανάγκες του δικού μας λαού, όχι των ξένων», είπε ο κ. Θεμιστοκλέους. Αντιδρώντας έντονα, η κ. Δημητρίου υπογράμμισε πως οι φοιτητές που φοιτούν στα πανεπιστήμια πληρούν ακαδημαϊκά κριτήρια και πως τέτοιες δηλώσεις υποβαθμίζουν το επίπεδο της παρεχόμενης εκπαίδευσης. «Οι φοιτητές δεν έρχονται εδώ για να γίνουν ντελιβεράδες. Με τις αναφορές σας προσβάλλετε την αριστεία και την ποιότητα των σπουδών», είπε, με τον κ. Θεμιστοκλέους να τη διακόπτει υποστηρίζοντας πως «στα ιδιωτικά πανεπιστήμια πληρώνεις και εγγράφεσαι, πληρώνεις και προάγεσαι, πληρώνεις και αποφοιτάς». «Αν είναι έτσι, να τα κλείσουμε τα πανεπιστήμια. Αυτά που λέτε δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα», είπε η πρόεδρος της Βουλής καλώντας τον να ανακαλέσει. Ο βουλευτής επέμεινε, λέγοντας: «Αυτή είναι η αλήθεια». «Όχι, δεν είναι αυτή η αλήθεια», ανταπάντησε η κ. Δημητρίου, σημειώνοντας πως τέτοιες δηλώσεις έχουν στόχο τον εντυπωσιασμό και προσβάλλουν τόσο τα ιδιωτικά πανεπιστήμια όσο και τους ακαδημαϊκούς και φοιτητές τους. «Είναι σαν να λέτε ότι όλοι οι απόφοιτοι των ιδιωτικών πανεπιστημίων έχουν αγοράσει το πτυχίο τους, ότι δεν άξιζαν και ότι δεν υπάρχει κανένας φορέας ελέγχου», κατέληξε.