Υφυπουργείο Ναυτιλίας, Τμήμα Αλιείας και η ιδιοκτήτρια εταιρεία της ρυμουλκούμενης φορτηγίδας βρίσκονται από τη Δευτέρα το μεσημέρι σε πλήρη κινητοποίηση μετά το περιστατικό με τη βύθιση της φορτηγίδας που σημειώθηκε στην λιμενική περιοχή Μονής, κοντά στο Βασιλικό.
Συγκεκριμένα, όπως πληροφορείται ο «Π», σκάφος που διεξήγαγε εργασίες καθαρισμού δεξαμενών πλοίων στην περιοχή, εκτελούσε διαδρομή από το λιμάνι Λεμεσού προς το λιμάνι Βασιλικού και περίπου στη Μονή προέκυψε πρόβλημα με τη ρυμουλκούμενη φορτηγίδα που ήταν συνδεδεμένη στο σκάφος και μετέφερε φορτίο 107 τόνων.
Από τη πρώτη στιγμή ειδοποιήθηκε η Λιμενική Αστυνομία, το Υφυπουργείο Ναυτιλίας και το Τμήμα Αλιείας για τη διαχείριση του περιστατικού, ενώ στο σημείο έσπευσε και δεύτερο σκάφος της ιδιοκτήτριας εταιρείας, χωρίς όμως να καταφέρει να ρυμουλκήσει εκ νέου τη φορτηγίδα. Το σκάφος μετέφερε 107 τόνους φορτίου από υπολείμματα καθαρισμού δεξαμενών πετρελαιοειδών σκάφους. Σημειώνεται ότι τόσο το σκάφος όσο και η φορτηγίδα είναι εγγεγραμμένα στο κυπριακό νηολόγιο.
Όπως ανέφερε στον «Π» πηγή από το Υφυπουργείο Ναυτιλίας, το σκάφος φαίνεται να βυθίστηκε σε βάθος περίπου στα 85-90 μέτρα κοντά στη λιμενική περιοχή Μονής. Πρόκειται για φορτηγίδα κλειστού τύπου και θεωρείται δεδομένο ότι κάποια στιγμή θα υπάρξει κάποια διαρροή που θα πρέπει να ελεγχθεί. Ήδη, από τη πρώτη στιγμή η ιδιοκτήτρια εταιρεία έστειλε στην περιοχή άλλο δικό της αντιρρυπαντικό σκάφος που περιπολεί, ενώ φαίνεται σήμερα να υπήρξε κάποια διαρροή που εντοπίστηκε κοντά στην ακτή και έτυχε άμεσης διαχείρισης, σε συνεννόηση με το Τμήμα Αλιείας. Η διαρροή σχετίζεται με το φορτίο της φορτηγίδας και αφορά μικρές κηλίδες κατάλοιπων στην επιφάνεια της θάλασσας. Επίσης, σύμφωνα με προηγούμενη ανακοίνωση του Τμήματος Αλιείας, «παραπλήσια παραλία της περιοχής έχουν εντοπιστεί μικρές κηλίδες στερεών υπολειμμάτων τις οποίες το Τμήμα ξεκίνησε ήδη την περισυλλογή τους με κατάλληλα μέσα. Ωστόσο, μέχρι στιγμής δεν έχει αποδειχθεί ότι η παρουσία τους συνδέεται με το εν λόγω ατύχημα».
Συνεχίζονται αύριο οι έρευνες
Η ίδια πηγή, ανέφερε στον «Π» ότι την Τετάρτη η ιδιοκτήτρια εταιρεία θα στείλει στην περιοχή τηλεχειριζόμενο υποβρύχιο σκάφος τύπου ROV που θα εξετάσει το βυθισμένο σκάφος για να υπάρχει καλύτερη εικόνα της κατάστασής του. Συγκεκριμένα με το εξοπλισμένο με υποβρύχιες κάμερες σκάφος, θα εξεταστεί ο τρόπος με τον οποίο έπεσε στον βυθό, πώς βρίσκεται αυτή τη στιγμή, αν είναι στην τελική του θέση, αν υπάρχει διαρροή και ποιος ο κίνδυνος για περαιτέρω ζητήματα. Το σκάφος αυτό έχει και τη δυνατότητα μικρής παρέμβασης σε περίπτωση που χρειαστεί.