Νάσιος Ορεινός στον «Π»: «Σιγοβράζει ο ΔΗΣΥ» – Ορατός ο κίνδυνος διάσπασης στην Πινδάρου (ηχητικό)

Header Image

Μιλώντας στο ραδιόφωνο του «Πολίτη» 107,6 και 97,6 και στην εκπομπή «Πρωινή Επιθεώρηση», και στη δημοσιογράφο Κατερίνα Ηλιάδη, ο κ. Ορεινός χαρακτήρισε θετικό για τον ΔΗΣΥ το γεγονός ότι υπάρχουν περισσότερα από ένα πρόσωπα που ενδιαφέρονται να διεκδικήσουν την προεδρική υποψηφιότητα, σημειώνοντας ότι άλλα κόμματα δυσκολεύονται ακόμη και να εξεύρουν υποψηφίους.

Υπαρκτό θεωρεί τον κίνδυνο εσωκομματικής διάσπασης στον Δημοκρατικό Συναγερμό ο πολιτικός αναλυτής και ακαδημαϊκός Νάσιος Ορεινός, ο οποίος εκτιμά ότι οι εξελίξεις γύρω από τη διαδικασία επιλογής υποψηφίου για τις προεδρικές εκλογές αναδεικνύουν προβλήματα που παρέμειναν άλυτα στο κόμμα μετά τις εκλογές του 2023.

Μιλώντας στο ραδιόφωνο του «Πολίτη» 107,6 και 97,6 και στην εκπομπή «Πρωινή Επιθεώρηση», και στη δημοσιογράφο Κατερίνα Ηλιάδη, ο κ. Ορεινός χαρακτήρισε θετικό για τον ΔΗΣΥ το γεγονός ότι υπάρχουν περισσότερα από ένα πρόσωπα που ενδιαφέρονται να διεκδικήσουν την προεδρική υποψηφιότητα, σημειώνοντας ότι άλλα κόμματα δυσκολεύονται ακόμη και να εξεύρουν υποψηφίους.

Αναφερόμενος στους Αννίτα Δημητρίου, Αβέρωφ Νεοφύτου και Γιώργο Παμπορίδη, σημείωσε ότι αυτή τη στιγμή υπάρχουν τρία πρόσωπα που θεωρούν ότι μπορούν να διεκδικήσουν την Προεδρία της Δημοκρατίας, υπογραμμίζοντας, ωστόσο, ότι η παρουσία περισσότερων υποψηφίων δημιουργεί νέα δεδομένα ως προς τις ισορροπίες στο εσωτερικό του κόμματος.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στην κίνηση του Αβέρωφ Νεοφύτου να ζητήσει τα έντυπα που αφορούν τη διαδικασία για το χρίσμα. Όπως είπε, η κίνηση αυτή αφήνει ανοικτές διαφορετικές επιλογές και καθιστά δύσκολη οποιαδήποτε ασφαλή πρόβλεψη για τις τελικές προθέσεις του πρώην προέδρου του ΔΗΣΥ.

Ο κ. Ορεινός εκτίμησε, πάντως, ότι είναι πιθανό ο Αβέρωφ Νεοφύτου να μην ακολουθήσει τελικά τη διαδικασία του συνεδρίου. Σημείωσε παράλληλα ότι, εάν ο πρώην πρόεδρος του ΔΗΣΥ θεωρεί πως η «τράπουλα είναι σημαδεμένη», οφείλει να εξηγήσει δημόσια τι ακριβώς εννοεί και για ποιο λόγο θεωρεί ότι υπάρχει πρόβλημα στη διαδικασία.

«Σιγοβράζει» ο ΔΗΣΥ

Ο πολιτικός αναλυτής υποστήριξε ότι τα προβλήματα στο εσωτερικό του ΔΗΣΥ δεν αντιμετωπίστηκαν ουσιαστικά μετά τις προεδρικές εκλογές του 2023. Όπως ανέφερε, η συζήτηση για τα αίτια της εκλογικής ήττας δεν προχώρησε σε βάθος.

«Τα τελευταία χρόνια ο Συναγερμός σιγοβράζει», ανέφερε χαρακτηριστικά, συνδέοντας τη σημερινή κατάσταση με όσα προηγήθηκαν μεταξύ πρώτου και δεύτερου γύρου των προεδρικών εκλογών του 2023 αλλά και με τον τρόπο που η νέα ηγεσία διαχειρίστηκε τις εσωκομματικές εκκρεμότητες.

Ο ίδιος έκανε λόγο για σταδιακή «απενοχοποίηση» του Προέδρου Νίκου Χριστοδουλίδη από στελέχη του ΔΗΣΥ, παραπέμποντας σε τοποθετήσεις για ενδεχόμενη συμμετοχή στελεχών του κόμματος στην κυβέρνηση αλλά και στη στάση που τηρείται απέναντι στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Σημείωσε ότι το ζήτημα δημιουργεί αντιφάσεις στο εσωτερικό του κόμματος, ιδιαίτερα σε σχέση με την κριτική που είχε ασκηθεί το 2023 σε στελέχη τα οποία στήριξαν τον Νίκο Χριστοδουλίδη αντί του τότε επίσημου υποψηφίου του ΔΗΣΥ, Αβέρωφ Νεοφύτου.

Ποιος είναι πιο πολυσυλλεκτικός

Ερωτηθείς ποιος από τους Αννίτα Δημητρίου, Αβέρωφ Νεοφύτου και Γιώργο Παμπορίδη εμφανίζεται περισσότερο πολυσυλλεκτικός, ο κ. Ορεινός απέφυγε να δώσει κατηγορηματική απάντηση, σημειώνοντας ότι αυτό θα πρέπει να αποτυπωθεί μέσα από αξιόπιστες δημοσκοπήσεις.

Όπως εξήγησε, για την τελική επιλογή θα πρέπει να εξεταστούν σειρά παραμέτρων, μεταξύ των οποίων ποιος μπορεί να προσελκύσει ψηφοφόρους πέραν του ΔΗΣΥ, ποιος μπορεί να δημιουργήσει συμμαχίες και ποια είναι η δυναμική κάθε υποψηφιότητας.

Παράλληλα, τόνισε ότι η διαδικασία επιλογής από τη βάση δημιουργεί ένα νέο και σε μεγάλο βαθμό απρόβλεπτο σκηνικό, καθώς, όπως είπε, δεν έχει μετρηθεί με σαφήνεια το πώς θα συμπεριφερθεί η κομματική βάση.

Ιδιαίτερη σημασία, σύμφωνα με τον ίδιο, μπορεί να αποκτήσει η στάση των μελών και ψηφοφόρων του ΔΗΣΥ που εξακολουθούν να στηρίζουν τον Νίκο Χριστοδουλίδη. Όπως ανέφερε, η ψήφος αυτής της ομάδας ενδέχεται να αποδειχθεί καθοριστική στην εσωκομματική διαδικασία, καθώς θα μπορούσε να κατευθυνθεί προς τον υποψήφιο που θεωρείται ευκολότερος αντίπαλος για τον σημερινό Πρόεδρο.

Κίνδυνος διάσπασης

Ερωτηθείς ευθέως κατά πόσο υπάρχει πραγματικός κίνδυνος διάσπασης του Δημοκρατικού Συναγερμού, ο κ. Ορεινός απάντησε καταφατικά, επισημαίνοντας ότι το κρίσιμο στοιχείο θα είναι η συμπεριφορά όσων αισθανθούν ότι βρίσκονται στην πλευρά των ηττημένων μετά την εσωκομματική αναμέτρηση.

Τόνισε, ωστόσο, ότι για να περιοριστούν οι φυγόκεντρες τάσεις θα πρέπει, μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας, το κόμμα να καταφέρει να συσπειρωθεί γύρω από έναν υποψήφιο.

Αναφέρθηκε μάλιστα και σε σενάριο που, όπως είπε, είχε συζητηθεί το προηγούμενο διάστημα και προέβλεπε συνεννόηση μεταξύ Αννίτας Δημητρίου και Αβέρωφ Νεοφύτου, ώστε να αποφευχθεί μια βαθιά εσωκομματική σύγκρουση. Κατά τον ίδιο, μια τέτοια εξέλιξη θα μπορούσε να λειτουργήσει προς όφελος και των δύο πλευρών αλλά και να αποτρέψει τη διάσπαση του κόμματος.

ΤΑ ΑΚΙΝΗΤΑ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ

Λογότυπο Altamira

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων

Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.