Με αντίμετρα ίδιας αξίας και αντίστοιχης σημασίας ετοιμάζεται να «απαντήσει» στους δασμούς των ΗΠΑ, η Ευρωπαϊκή Ένωση και το σχέδιο της περιλαμβάνει αγαθά περίπου 100 δισ. ευρώ, σε περίπτωση που δεν υπάρξει συμφωνία μεταξύ των δύο πλευρών.
Συγκριμένα, η ΕΕ προετοιμάζεται για την περίπτωση που ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ πραγματοποιήσει την απειλή του να επιβάλει συντελεστή 30% στα ευρωπαϊκά προϊόντα που εισάγονται στις ΗΠΑ μετά την 1η Αυγούστου.
Στόχος είναι να απαντήσει άμεσα και αποτελεσματικά, χωρίς ωστόσο να κλιμακώσει τον εμπορικό «πόλεμο» σε σημείο χωρίς επιστροφή, για αυτό άλλωστε αναμένεται πως η εφαρμογή των μέτρων θα γίνει σε «κύμματα» και όχι συνολικά από την αρχή.
Σύμφωνα με πληροφορίες του Bloomberg, η ΕΕ θα είναι έτοιμη να θέσει σε ισχύ τους δασμούς ήδη τον επόμενο μήνα.
Σε αυτή την περίπτωση το πρώτο «κύμα» μέτρων θα συνδυάζει έναν ήδη εγκεκριμένο κατάλογο δασμών σε αμερικανικά αγαθά αξίας 21 δισ. ευρώ, ενώ στη συνέχεια θα προστεθού αμερικανικά προϊόντα αξίας 72 δισ. ευρώ, σύμφωνα με τα όσα δήλωσε εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αυτή την εβδομάδα.
Ανάμεσα τους θα βρίσκονται βιομηχανικά αγαθά όπως αεροσκάφη Boeing Co., αυτοκίνητα αμερικανικής κατασκευής και ουίσκι bourbon.
Η ΕΕ σκληραίνει τη στάση της
Τα σχέδια αυτά έρχονται καθώς τα κράτη μέλη της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης της Γερμανίας, έχουν σκληρύνει τις θέσεις τους σε απάντηση στην αυστηροποίηση της διαπραγματευτικής τους στάσης από τις ΗΠΑ.
Το Βερολίνο θα ήταν πρόθυμο να υποστηρίξει ακόμη και την ενεργοποίηση του μέσου κατά του εξαναγκασμού της ΕΕ, ή «ACI » δήλωσε κυβερνητικός αξιωματούχος όπως αναφέρει το Bloomberg.
«Πλησιάζουμε τώρα στην αποφασιστική φάση της δασμολογικής διαμάχης με τις ΗΠΑ. Χρειαζόμαστε μια δίκαιη, αξιόπιστη συμφωνία με χαμηλούς δασμούς», δήλωσε ο Γερμανός καγκελάριος Φρίντριχ Μερτς αυτή την εβδομάδα, σύμφωνα με το Bloomberg.
«Χωρίς μια τέτοια συμφωνία, διατρέχουμε τον κίνδυνο οικονομικής αβεβαιότητας σε μια εποχή που στην πραγματικότητα χρειαζόμαστε ακριβώς το αντίθετο», πρόσθεσε.
Deal ή ACI
Όπως είναι αναμενόμενο οι περισσότεροι αξιωματούχοι στην ΕΕ προτιμούν να συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις με την Ουάσινγκτον και να βρεθεί ένας κοινός τόπος αναφοράς, ωστόσο το ευρωπαϊκό μπλοκ προετοιμάζεται για κάθε σενάριο και εξετάζει το ενδεχόμενο εφαρμογής ακόμα και του «Anti Coercion Instrument» (ACI).
Το μέσο έχει σχεδιαστεί κυρίως ως αποτρεπτικό και προς το παρόν δεν βρίσκεται στο τραπέζι, με την ενεργοποίησή του να απαιτεί την υποστήριξη της ειδικής πλειοψηφίας των κρατών μελών.
Το ACI θα επέτρεπε στην ΕΕ να ξεκινήσει ένα ευρύ φάσμα αντιποίνων, συμπεριλαμβανομένων νέων φόρων στους αμερικανικούς τεχνολογικούς κολοσσούς, στοχευμένων περιορισμών στις αμερικανικές επενδύσεις και περιορισμού της πρόσβασης στην αγορά της ΕΕ.
Τι ισχύει σήμερα
Εκτός από τον καθολικό δασμό, ο Αμερικανός πρόεδρος έχει ήδη επιβάλει επιβαρύνσεις 25% στα αυτοκίνητα και τα ανταλλακτικά τους, ενώ έχει διπλασιάσει τους δασμούς στον χάλυβα και το αλουμίνιο.
Παράλληλα, έχει απειλήσει να στοχεύσει τα φάρμακα και τους ημιαγωγούς με νέους δασμούς από τον επόμενο μήνα, ενώ πρόσφατα ανακοίνωσε επιβάρυνση 50% στον χαλκό.
Συνολικά, η Κομισιόν υπολογίζει ότι οι υφιστάμενοι αμερικανικοί δασμοί καλύπτουν περίπου 380 δισ. ευρώ ($442 δισ.), δηλαδή σχεδόν το 70% των ευρωπαϊκών εξαγωγών προς τις ΗΠΑ.