«Το θέμα του ΟΠΕΚΕΠΕ θα είχε αποφευχθεί αν υπήρχε εσωτερική αξιολόγηση»

ΣΤΕΛΛΑ ΣΤΥΛΙΑΝΟΥ

Header Image

Ο Κύπριος Μιχάλης Αργυρού, επικεφαλής του οικονομικού γραφείου του Κυριάκου Μητσοτάκη στον «Π»

Ο Μιχάλης Αργυρού είναι ο επικεφαλής του οικονομικού γραφείου του Κυριάκου Μητσοτάκη. Γεννήθηκε το 1972 στην Κύπρο από Κύπριους γονείς, μεγάλωσε στην Αθήνα και έζησε μεγάλο μέρος της ζωής του στη Βρετανία. Μίλησε στον «Πολίτη» για την ελληνική οικονομία, τις επενδύσεις δισεκατομμυρίων στην Ελλάδα από το 2019, τις κινήσεις που κάνει η ελληνική κυβέρνηση για το στεγαστικό, και για προβλήματα που παραμένουν, όπως η περίπτωση του ΟΠΕΚΕΠE. Την ίδια ώρα χαρακτηρίζει την πορεία της οικονομίας της Κύπρου μετά το 2013 ως «αξιοθαύμαστη». 

 

Είστε από τον Ιανουάριο 2025 επικεφαλής του οικονομικού γραφείου του Κυριάκου Μητσοτάκη, ενώ από το 2019 υπηρετήσατε ως πρόεδρος του ελληνικού Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνώμων. Πώς βρεθήκατε στην οικονομική πολιτική στην Ελλάδα; Και όταν σας έγινε η πρόταση από τον Πρωθυπουργό ήταν κάτι που περιμένατε; Ποιες ήταν οι πρώτες σας σκέψεις; 

Εργαζόμουν στο Πανεπιστήμιο του Cardiff ως καθηγητής Οικονομικών, και όταν ξεκίνησε η κρίση στην Ελλάδα, το 2010, μου ζήτησαν να μιλήσω στον γνωστό Βρετανό δημοσιογράφο Jeremy Paxman, στο Newsnight του BBC. Η συνέντευξη αυτή πήγε καλά, και κατέληξα να κάνω δεκάδες συνεντεύξεις για την ελληνική κρίση στα βρετανικά δίκτυα. Κάποια στιγμή με ανακάλυψαν τα Μέσα και στην Ελλάδα, έλεγα την άποψή  μου, ότι ήμουν υπέρ της προσαρμογής της ελληνικής οικονομίας, γιατί τη θεωρούσα αναγκαία. Μια μέρα λίγο μετά την εκλογή του Κυριάκου Μητσοτάκη στην προεδρία της ΝΔ, χτύπησε το τηλέφωνό μου, ήταν ο κύριος Κωστής Χατζηδάκης - με ρώτησε αν θα ήθελα να βοηθήσω την οικονομική ομάδα της ΝΔ. Ξεκίνησα έτσι να μιλάω με τον κ. Χατζηδάκη και την ομάδα που είχε, παρείχα τις γνώσεις και την άποψή μου ως εξωτερικός σύμβουλος. Μετά, προς το τέλος του 2016 γνώρισα τον πρόεδρο της ΝΔ, και τώρα Πρωθυπουργό, κύριο Μητσοτάκη. Αμέσως μετά τις εκλογές του 2019 διορίστηκα ως πρόεδρος του ΣΟΕ, του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων στο Υπουργείο Οικονομικών. Είναι μια θέση πολύ σημαντικής ευθύνης, απ’ όπου υποστήριξα το έργο της οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης, πρώτα με υπουργό τον κ. Χρήστο Σταϊκούρα, μετά τον κ. Κωστή Χατζηδάκη και αργότερα τον κ. Κυριάκο Πιερρακάκη. Όλοι με τίμησαν με την εμπιστοσύνη τους, και η συνεργασία μας ήταν πραγματικά άψογη.

Τον Νοέμβριο του 2024 με κάλεσε στο γραφείο του ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και μου πρότεινε να αναλάβω τη θέση του επικεφαλής του οικονομικού του γραφείου. Είπα αμέσως ναι, είναι μεγάλη τιμή αλλά και μεγάλη ευθύνη. Δεν το σκέφτηκα δευτερόλεπτο. Και ως πρόεδρος ΣΟΕ και ως επικεφαλής του οικονομικού του γραφείου, ο Πρωθυπουργός πάντα με ενθαρρύνει να εκφράζω την άποψή μου ελεύθερα - είναι κάτι που εκτιμώ πολύ βαθιά, και προσπαθώ με όλες μου τις δυνάμεις να ανταποκριθώ με επάρκεια στη θέση ευθύνης που μου εμπιστεύτηκε.

 

Η πορεία του 

Γεννηθήκατε στην Κύπρο. Πόσο ζήσατε εκεί; Αισθάνεστε Κύπριος; 

Γεννήθηκα στην Κύπρο το 1972, στη Λευκωσία, από Κύπριους γονείς, ο πατέρας μου είναι από τα Λιβάδια, η μητέρα μου από τη Λάρνακα. Στην ηλικία των 2,5 ετών -με την εισβολή του 1974- ήρθαμε στην Αθήνα, όπου μεγάλωσα. Σπούδασα οικονομικά στην Ελλάδα, και μετά πήγα στην Αγγλία όπου σπούδασα και δούλεψα για 26 χρόνια. Από τα 7 μέχρι τα 20 μου, τα καλοκαίρια τα πέρασα στην Κύπρο. Είμαι Έλληνας της Κύπρου - βέβαια η ζωή μου είναι στην Ελλάδα, αλλά το δέσιμό μου με την Κύπρο είναι ισχυρό.

 

Και τα 26 χρόνια στη Βρετανία;

Και η Βρετανία είναι ένα μεγάλο κεφάλαιο της ζωής μου. Στη Βρετανία εκτίμησα ότι μου δόθηκαν επαγγελματικές ευκαιρίες, η βρετανική κοινωνία έχει ένα ισχυρό αίσθημα δικαιοσύνης, δεν θα σε αδικήσουν εύκολα. Και έχουν έναν φιλελευθερισμό στο πώς θέλει να ζήσει ο καθένας τη ζωή του. Σίγουρα αυτό έχει διαμορφώσει τον τρόπο που προσεγγίζω τα πράγματα, είμαι οικονομικά και κοινωνικά φιλελεύθερος.

 

Σκάνδαλο ΟΠΕΚΕΠΕ 

Ας πάμε σε ένα θέμα επικαιρότητας, στο θέμα του ΟΠΕΚΕΠΕ, ο Κυριάκος Μητσοτάκης τοποθετήθηκε ξεκάθαρα λέγοντας ότι «αποτύχαμε» - η αντιπολίτευση ζητά προανακριτική και παραίτηση. Πώς βλέπετε το θέμα αυτό;

Νομίζω ότι ο τρόπος που τοποθετήθηκε ο Πρωθυπουργός είναι σωστός. Στην Ελλάδα έχουν γίνει πολλά καλά πράγματα από το 2019, η χώρα έχει βελτιωθεί σε πολλά πράγματα. Σίγουρα υπάρχουν και περίοδοι που η πρόοδος δεν ήταν ανάλογη, όπως η περίπτωση του ΟΠΕΚΕΠΕ. Δεν μπορούν τα πάντα να αλλάξουν μέσα σε μια κυβερνητική θητεία, το να βελτιώσεις την κατάσταση σε όλα ταυτόχρονα είναι πολύ δύσκολο. Το 2019 η προτεραιότητα ήταν να επανέλθει η χώρα στην ανάπτυξη και να επανακτήσει τη διεθνή αξιοπιστία της. Αυτό έχει επιτευχθεί, αλλά υπάρχουν κάποια πράγματα τα οποία ακόμα δουλεύουν με ένα «απαρχαιωμένο» τρόπο και πρέπει να αλλάξουν. Ο ΟΠΕΚΕΠΕ ξεκάθαρα είναι μία από αυτές τις περιπτώσεις, γι’ αυτό και ο Πρωθυπουργός χρησιμοποίησε τον όρο «αποτύχαμε», αναφέρθηκε στο συγκεκριμένο ζήτημα. Γενικά μιλώντας, το Δημόσιο στην Ελλάδα πρέπει να μεταρρυθμιστεί περισσότερο για να λειτουργεί καλύτερα, προς όφελος του πολίτη, της οικονομίας και του φορολογουμένου. Μια σημαντική (αν και βέβαια όχι η μόνη) διάσταση σε αυτό είναι η αρχή της λογοδοσίας, η οποία είναι αναπόσπαστα συνδεδεμένη με τη διαδικασία της αξιολόγησης.

 

Η Κομισιόν επέβαλε πρόστιμο 415 εκατ. ευρώ στην Ελλάδα για το σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ της περιόδου 2016-2023. Θα επιδιώξει η κυβέρνηση να επιστραφούν τα χρήματα;

Ασφαλώς. Κάποιοι άνθρωποι καρπώθηκαν αδίκως ευρωπαϊκά χρήματα και προφανώς αυτά θα τα πληρώσει η χώρα, δηλαδή οι φορολογούμενοι. Πρέπει να αναζητήσουμε αυτά τα ποσά. Είναι σωστό να περάσει το μήνυμα ότι όταν κάποιος καρπώνεται χρήματα που δεν τα δικαιούται, θα υπάρχουν συνέπειες, προκειμένου να περιοριστούν ανάλογες συμπεριφορές στο μέλλον. Το να κλέβεις το κράτος δεν είναι «μαγκιά». Και εδώ μπαίνει το σύστημα αξιολόγησης που ανέφερα πριν: να βάλουμε στη δημόσια διοίκηση την αξιολόγηση, γιατί θα αναδεικνύει αδυναμίες, θα επιβραβεύει τις καλές πρακτικές και θα αποθαρρύνει τις κακές, αφού θα αυξάνει τη διαφάνεια και τη λογοδοσία. Χωρίς να αναιρείται η πολιτική ευθύνη, νομίζω ότι είναι εύλογο και χρήσιμο να πούμε ότι το θέμα του ΟΠΕΚΕΠΕ θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί εάν υπήρχε αξιολόγηση στην εσωτερική του λειτουργία. 

 

Ο Πρωθυπουργός ανέλαβε την πολιτική ευθύνη; Είναι αρκετό;      

Νομίζω ότι η παραδοχή του Πρωθυπουργού, η ανάληψη της πολιτικής ευθύνης, σε συνδυασμό με την απόφαση για κατάργηση του ΟΠΕΚΕΠΕ είναι αρκετή. Η κυβέρνηση θα κριθεί για το συνολικό της έργο το 2027. Κατά τη γνώμη μου αυτό είναι το σωστό, και γιατί είναι συμβατό με τη συνταγματική τάξη και γιατί εξυπηρετεί το εθνικό συμφέρον. Θα ήταν προς το συμφέρον της Ελλάδας, όμως, να πάει σε εκλογές αυτή τη στιγμή, ακόμα και σε μια στιγμή που όλες οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι θα κερδίσει η Νέα Δημοκρατία; Ποιο ήταν το αποτύπωμα στην οικονομία και τη σταθερότητα της χώρας, ειδικά αυτή την πολύ δύσκολη περίοδο διεθνώς; Και αν το δούμε και αλλιώς. Να φύγει η παρούσα κυβέρνηση και ο Πρωθυπουργός, για να έρθει ποιος; Υπάρχει σήμερα στην Ελλάδα αξιόπιστη εναλλακτική πολιτική πρόταση, για την κυβέρνηση και της ηγεσία της χώρας; Θα ήταν πολύ καλό για τη χώρα να υπάρχει μια σοβαρή εναλλακτική, δεν υπάρχει όμως. Και νομίζω ότι οι πολίτες δεν θέλουν εκλογές, θέλουν σταθερότητα, προβλεψιμότητα, και βελτίωση του βιοτικού τους επιπέδου. Και, παρά αστοχίες όπως αυτή του ΟΠΕΚΕΠΕ, η μεγάλη εικόνα είναι ότι με την κυβέρνηση αυτή η χώρα και η ζωή των ανθρώπων βελτιώνεται. Σίγουρα δεν έχουμε φτάσει ακόμα εκεί που θέλουμε, δηλαδή στον ευρωπαϊκό μέσο όρο, αλλά δεν μπορούμε να μην πούμε αυτό που αναγνωρίζουν οι πάντες στο εξωτερικό, ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε τροχιά βελτίωσης και προόδου. Νομίζω λοιπόν ότι το εθνικά ωφέλιμο είναι η κυβέρνηση να συνεχίσει το έργο της και να κριθεί συνολικά γι' αυτό το 2027.      

 

Η οικονομία 

Στα της οικονομίας. Προτεραιότητες της κυβέρνησης ποιες είναι; Έχετε πει ότι θα στηρίξετε τη μεσαία τάξη. Τι να περιμένουμε στη ΔΕΘ;

Πράγματι, αυτή είναι η προτεραιότητα. Η ελληνική οικονομία πάει καλά. Το βλέπουμε στη μεγάλη μείωση της ανεργίας, στους ρυθμούς οικονομικής ανάπτυξης που είναι σαφώς μεγαλύτεροι από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, στη μεγάλη μείωση του δημοσίου χρέους, στην ανόρθωση του τραπεζικού συστήματος, και στην αύξηση των πραγματικών εισοδημάτων. Και μάλιστα αυτά έγιναν μέσα σε ένα πολύ δύσκολο περιβάλλον, αφού η κυβέρνηση από το 2019 διαχειρίζεται συνεχείς εξωγενείς κρίσεις, όπως τον κορωνοϊό, την κρίση στα ελληνοτουρκικά το 2020, την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία το 2022, την ενεργειακή και παγκόσμια πληθωριστική κρίση που ακολούθησε, τις συνεχείς μεγάλες γεωπολιτικές εντάσεις, και τώρα, την κρίση στο διεθνές εμπόριο.

Η πρόοδος της χώρας συνεχίζεται με την μείωση της φοροδιαφυγής που είναι μια πολύ μεγάλη επιτυχία, τη μεταρρύθμιση στο δικαστικό σύστημα, τη συνεχιζόμενη πρόοδο της χώρας στον τομέα της ψηφιοποίησης, το άνοιγμα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης σε μη κρατικά πανεπιστήμια, τα άλματα της Ελλάδας στον τομέα της παραγωγής ενέργειας με ανανεώσιμες πηγές, και άλλα. Είμαστε σε καλό δρόμο.

Για τη ΔΕΘ που με ρωτάτε, οι παρεμβάσεις θα ανακοινωθούν από τον Πρωθυπουργό τον Σεπτέμβριο. Αλλά ναι, η κατεύθυνση είναι η στήριξη της μεσαίας τάξης. Προτεραιότητες είναι οι δημόσιες επενδύσεις και η μείωση της άμεσης φορολογίας της εργασίας, πάντοτε στα όρια της δημοσιονομικής σταθερότητας. Αυτή είναι μια κατεύθυνση που υποστηρίζει το διαθέσιμο εισόδημα με τρόπο που ενισχύει την παραγωγή και την ανάπτυξη.

 

Και σε ό,τι αφορά το έλλειμα και το χρέος;

Θα συνεχίσουμε και ενισχύουμε τα δημόσια οικονομικά, άλλωστε δεσμευόμαστε και από τους ευρωπαϊκούς δημοσιονομικούς κανόνες. Και η βασική φιλοσοφία των κανόνων αυτών είναι σωστή. Όταν η οικονομία είναι σε καλή φάση, όπως είναι τώρα, θα πρέπει να γίνονται αποταμιεύσεις από το κράτος και να πέφτει το δημόσιο χρέος, ώστε σε πιθανές μελλοντικές κρίσεις να μην βρεθούμε εκεί που είχαμε βρεθεί και εμείς και άλλες ευρωπαϊκές χώρες την περίοδο των μνημονίων. Αυτή είναι η αρχή μας -όταν πάμε καλά αποταμιεύουμε- όποτε όταν τα πράγματα δεν πάνε καλά να μην χρειαστεί να μπούμε σε στερήσεις. Το δημόσιο χρέος της χώρας μας είναι στο 154% του ΑΕΠ -παραμένει το υψηλότερο της Ευρώπης- έχουμε όμως σημειώσει από το 2020 και τη μεγαλύτερη μείωση (χρέους) που έχει γίνει ποτέ σε 4 χρόνια, 55 ποσοστιαίες μονάδες. Και αυτό μας επιτρέπει να κάνουμε παρεμβάσεις που αντέχει η οικονομία, προκειμένου να στηρίξουμε το διαθέσιμο εισόδημα των πολιτών, όπως κάναμε πρόσφατα μετά την ανακοίνωση του πλεονάσματος της χώρας για το 2024.

 

Έχετε πει ότι ο κατώτατος μισθός θα φτάσει μέχρι το 2027 τα 950 ευρώ. Κάτω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Θα υπάρξουν αυξήσεις και για στήριξη του εισοδήματος;

Η δέσμευση της κυβέρνησης για κατώτατο μισθό στα 950 ευρώ και μέσο μισθό στα 1.500 ευρώ ώς το τέλος της τετραετίας ισχύει, και πιστεύω ότι θα εκπληρωθεί. Καταλαβαίνω ασφαλώς τις πιέσεις που δέχεται το διαθέσιμο εισόδημα, παντού στην Ευρωπαϊκή Ένωση, και ασφαλώς και την Ελλάδα, από την ακρίβεια των τελευταίων ετών. Φυσικά, σε τελική ανάλυση το βιοτικό επίπεδο δεν καθορίζεται από τα πόσα χρήματα παίρνεις αλλά τι αγοράζεις με αυτά που παίρνεις. Στην Ελλάδα, τα τελευταία χρόνια οι αυξήσεις μισθών (και του κατώτατου και του μέσου) υπερβαίνουν τον πληθωρισμό, γι’ αυτό λέω ότι τα πραγματικά εισοδήματα έχουν αυξηθεί. Για να συνεχιστεί η άνοδος του βιοτικού επιπέδου πρέπει η οικονομία να παράγει συνεχώς περισσότερο. Πρέπει λοιπόν να έχουμε μεγαλύτερη παραγωγικότητα, όπου παρά την πρόοδο που έχουμε κάνει είμαστε όντως πιο κάτω από τον μέσο όρο της Ευρώπης.

 

Οι ξένες επενδύσεις στην Ελλάδα έχουν σημειώσει μεγάλη αύξηση.

Το ίδιο ισχύει και για τις επενδύσεις. Η Ελλάδα είναι η χώρα με τη μεγαλύτερη αύξηση στον όγκο επενδύσεων στην Ευρωπαϊκή Ένωση για την περίοδο 2019-2024, με σημαντική πρόοδο και στις άμεσες ξένες επενδύσεις. Η Ελλάδα τα τελευταία έξι χρόνια, από το 2019 ώς 2024, έχει προσελκύσει 32 δισ. ΑΞΕ έναντι 30 τα προηγούμενα 17 χρόνια, από το 2002 ώς το 2018. Πολλές από αυτές τις επενδύσεις είναι στον τομέα της βιομηχανίας, της πληροφορικής και των επαγγελματικών υπηρεσιών. Άρα οι ΑΞΕ στην Ελλάδα βελτιώνονται όχι μόνο ποσοτικά, αλλά και ποιοτικά.

Όμως, παρά τη σημαντική πρόοδο, το επενδυτικό κενό της Ελλάδας έναντι του ευρωπαϊκού μέσου όρου παραμένει σημαντικό. Κατά συνέπεια, πρέπει να συνεχίσουμε την προσπάθεια για αύξηση επενδύσεων, μέσα από την περαιτέρω βελτίωση του επενδυτικού περιβάλλοντος. Σε αυτή την προσπάθεια, η πολιτική σταθερότητα, είναι απαραίτητη.

 

Απορρίπτετε κατηγορηματικά την επιστροφή του 13ου-14ου στο Δημόσιο και στις συντάξεις. Δεν υπάρχει ενδεχόμενο επιστροφής έστω και σταδιακά;

Δεν μπορούμε να τα δώσουμε τα χρήματα αυτά γιατί στοιχίζουν σχεδόν 3 δισ., ενώ ο δικός μας δημοσιονομικός χώρος για το 2026 είναι 1,5 δισ. άρα εκ των πραγμάτων είναι αδύνατον. Επίσης, και αυτό είναι πολύ σημαντικό, ο δημοσιονομικός χώρος πρέπει να χρησιμοποιείται με κοινωνική δικαιοσύνη, δεν μπορεί να εξαντληθεί υπέρ καμίας συγκεκριμένης κοινωνικής ομάδας. Η μείωση φορολογίας εργασίας αφορά όλους τους εργαζομένους, και εκείνους του ιδιωτικού, και εκείνους του δημοσίου, οι οποίοι σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ έχουν κατά μέσο όρο υψηλότερες αποδοχές από αυτούς του ιδιωτικού. Και επίσης, να μην ξεχνάμε και την αύξηση εισοδημάτων των εργαζομένων στο Δημόσιο που έχει επιτευχθεί.  Το 2024 είχαμε για πρώτη φορά αυξήσεις στο Δημόσιο μετά από 14 χρόνια, και ασφαλώς οι δημόσιοι υπάλληλοι έχουν και αυτοί ωφεληθεί από τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών, την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης και τη μείωση του ΕΝΦΙΑ. Υπολογίζουμε ότι η αύξηση στο διαθέσιμο εισόδημα του μέσου δημοσίου υπαλλήλου αντιστοιχεί ήδη σε έναν μηνιαίο μισθό. 

Και μια και μίλησα για τον ΕΝΦΙΑ, η μείωση του δεν είναι στις προτεραιότητές μας. Έχει μειωθεί τα τελευταία χρόνια κατά 33%, ενώ υπάρχουν ακόμα μεγαλύτερες μειώσεις για εκείνους τους ιδιοκτήτες οι οποίοι έχουν κάνει χρήση των κινήτρων ασφάλισης έναντι φυσικών καταστροφών.

 

Ακίνητα 

Η Κομισιόν διαπιστώνει αύξηση τιμών στην αγορά κατοικίας στην Ελλάδα, για την περίοδο 2020-2024, 9,3% κατά μέσο όρο ετησίως - καταγράφοντας από τις υψηλότερες επιδόσεις στην Ευρώπη. Αυτό για εσάς αποτελεί πρόβλημα;

Υπάρχει όντως μια μεγάλη άνοδος στις τιμές ακινήτων. Αυτό γίνεται γιατί η ζήτηση είναι μεγαλύτερη από την προσφορά. Γιατί έχει αυξηθεί η ζήτηση; Πρώτον γιατί η χώρα ανακάμπτει οικονομικά, δεύτερον γιατί παρά το ότι ο πληθυσμός μας πέφτει -ο αριθμός των νοικοκυριών αυξάνεται- που σημαίνει περισσότεροι άνθρωποι μένουν μόνοι τους και τρίτον, μετά την έναρξη της ανάκαμψης το πρόγραμμα του golden visa άρχισε να έχει επίδραση στης τιμές. Γι' αυτό και κάναμε τις απαραίτητες αλλαγές, στο πρόγραμμα golden visa. Άρα, εκεί όπου μπορούσαμε να παρέμβουμε στη ζήτηση έχουμε παρέμβει. Επιδιώκουμε αύξηση της προσφοράς μέσα από διάφορα κανάλια, π.χ. μέσα από τις πολιτικές μας για την κοινωνική αντιπαροχή, τα φορολογικά κίνητρα που δίνουμε για μακροχρόνιες μισθώσεις, την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας και άλλα μέτρα. Όμως, η προσφορά ακινήτων δεν μπορεί να αυξηθεί από τη μια μέρα στην άλλη. Μέχρι λοιπόν να αυξηθεί σε επαρκή βαθμό, πρέπει να διαχειριστούμε το στεγαστικό ζήτημα με όσο το δυνατόν πιο αποτελεσματικό τρόπο, δίνοντας έμφαση σε αυτούς που πλήττονται περισσότερο. Σε αυτό το πλαίσιο, εντάσσονται τα προγράμματα επιδότησης επιτοκίου αγοράς «Σπίτι μου Ι και ΙΙ» και στην επιστροφή ενός ενοικίου. Αυτή βοηθάει όσους έχουν τη μεγαλύτερη έκθεση στο στεγαστικό πρόβλημα (τους ενοικιαστές), δεν μειώνει την προσφορά ακινήτων, και έχει και το παράπλευρο δημοσιονομικό όφελος ενθάρρυνσης της αποκάλυψης των πραγματικών ενοικίων. 

Πώς θα περιγράφατε την οικονομία της Κύπρου;

Από το 2013 και ύστερα η πρόοδος της κυπριακής οικονομίας είναι αξιοθαύμαστη. Ιδιαίτερα εντυπωσιακές είναι οι επιδόσεις της Κύπρου στα δημοσιονομικά, ενώ ταυτόχρονα η Κύπρος έχει δείξει μεγάλη προσαρμοστικότητα στο δύσκολο περιβάλλον των τελευταίων ετών. Για παράδειγμα, ενώ ο χρηματοπιστωτικός τομέας της Κύπρου δέχτηκε μεγάλο πλήγμα την περασμένη δεκαετία, η κυπριακή οικονομία ανέπτυξε τον τομέα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης που καλύπτει πλέον σημαντικό μέρος του κυπριακού ΑΕΠ. Ανέκαμψε πολύ γρήγορα δίνοντας πολύ καλή ανταπόκριση στην κρίση που πέρασε. Η τελευταία δεκαετία έχει δείξει ότι η κυπριακή οικονομία είναι πολύ δυναμική, πολύ ευπροσάρμοστη, και πολύ ανθεκτική. Το ίδιο ισχύει και για την κυπριακή κοινωνία, η οποία ανταποκρίθηκε με εντυπωσιακά ανθεκτικό τρόπο στα δύσκολα χρόνια της κρίσης, όπως στο κούρεμα καταθέσεων το 2013.

ΤΑ ΑΚΙΝΗΤΑ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ

Λογότυπο Altamira

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων

Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.

Διαβάστε περισσότερα

Κάντε εγγραφή στο newsletter του «Π»

Εγγραφείτε στο Newsletter της εφημερίδας για να λαμβάνετε καθημερινά τις σημαντικότερες ειδήσεις στο email σας.

ΕΓΓΡΑΦΗ

Ακολουθήστε μας στα social media

App StoreGoogle Play