Η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Λευκωσίας για άνοιγμα της Λεωφόρου Μακαρίου στη διακίνηση από όλα τα οχήματα τις καθημερινές μέρες από τις 7πμ μέχρι και τις 9μμ, υπονομεύει τη βιώσιμη αστική κινητικότητα και έρχεται σε αντίθεση με τις ευρωπαϊκές και εθνικές δεσμεύσεις για πράσινες μεταφορές και βιώσιμες πόλεις αναφέρουν σε ανακοίνωση η Οικολογική Κίνηση Κύπρου και οι Φίλοι της Γης.
Προστίθεται ότι η απόφαση λήφθηκε χωρίς τις απαραίτητες διαβουλεύσεις με τις αρμόδιες αρχές, και ειδικά το Γραφείο Διεύθυνσης Ανάπτυξης, εφόσον το όλο έργο χρηματοδοτήθηκε από Ταμείο Συνοχής της Ε.Ε. στη βάση των καινοτόμων ρυθμίσεών της, με στόχο την αύξηση της μικροκινητικότητας και τη μείωση των ρύπων στο αστικό κέντρο της πρωτεύουσας και εκφράζεται ανησυχία πως αυτή η παράλειψη ενδέχεται να επιφέρει πρόστιμα στον Δήμο Λευκωσίας και επιστροφή χρηματοδότησης που θα την επωμιστούν οι φορολογούμενοι.
Αναφέρεται επίσης η θέση ότι η απόφαση επηρεάζει και την εύρυθμη λειτουργία των συστημάτων λεωφορείων, αφού το άνοιγμα της λεωφόρου μέχρι και την πλατεία Σολωμού θα επηρεάσει τα 287 λεωφορεία που διέρχονται μέσω της λεωφόρου Μακαρίου τις καθημερινές και τα 148 που τη διέρχονται τα Σαββατοκύριακα.
Αυτούσια η ανακοίνωση:
Η ψεσινή απόφαση του Δήμου Λευκωσίας για άνοιγμα της Λεωφόρου Μακαρίου στην διακίνηση από όλα τα οχήματα τις καθημερινές μέρες από τις 7πμ μέχρι και τις 9μμ είναι άλλο ένα δείγμα λαΐκισμού και λήψης αποφάσεων χωρίς την κρίσιμη εξέταση βασικών παραμέτρων και συνεπειών. Η απόφαση αυτή υπονομεύει τη βιώσιμη αστική κινητικότητα και έρχεται σε αντίθεση με τις ευρωπαϊκές και εθνικές δεσμεύσεις για πράσινες μεταφορές και βιώσιμες πόλεις.
Η απόφαση πάρθηκε χωρίς τις απαραίτητες διαβουλεύσεις με τις αρμόδιες αρχές, και ειδικά το Γραφείο Διεύθυνσης Ανάπτυξης, εφόσον το όλο έργο χρηματοδοτήθηκε από Ταμείο Συνοχής της Ε.Ε. στη βάση των καινοτόμων ρυθμίσεών της, με στόχο την αύξηση της μικροκινητικότητας και την μείωση των ρύπων στο αστικό κέντρο της πρωτεύουσας. Αυτή η παράλειψη ενδέχεται να επιφέρει πρόστιμα στο Δημο Λευκωσίας και επιστροφή χρηματοδότησης που θα την επωμιστούν οι φορολογούμενοι, και μπορεί να αποβεί πολύ αρνητική σε σχέση με υπό μελέτη και μελλοντικές αιτήσεις για συγχρηματοδότηση έργων από τον Δήμο Λευκωσίας.
Η απόφαση δε επηρεάζει και την εύρυθμη λειτουργία των συστημάτων λεωφορείων, αφού το άνοιγμα της λεωφόρου μέχρι και την πλατεία Σολωμού θα επηρεάσει τα 287 λεωφορεία που διέρχονται μέσω της λεωφ. Μακαρίου τις καθημερινές και τα 148 που την διέρχονται τα Σαββατοκύριακα. Το άνοιγμα «μπλοκάρει» κάθε πιθανότητα αναβάθμισης των μέσων μεταφοράς στο κέντρο και υπονομεύει το ίδιο το όραμα της «έξυπνης πόλης» που ο Δήμος υποστηρίζει σε ευρωπαϊκά δίκτυα. Η διέλευση αυτοκινήτων ανατρέπει στρατηγικούς σχεδιασμούς για τα δημόσια έργα μεταφορών (τραμ, λεωφορειολωρίδες, υπηρεσία Pame Express), αυξάνει τους ρύπους, υποβαθμίζει την ποιότητα ζωής, καταργεί τη συμπεριληπτικότητα και ακυρώνει τους στόχους του Εθνικού Σχεδίου για το Κλίμα αλλά και τον ολοκληρωμένο στρατηγικό αστικό σχεδιασμό του ΣΒΑΚ Λευκωσίας.
Σε συνεργασία με την Organisation for Positive Urbanisation (OPU) και τους Φίλους της Γης είχαμε ετοιμάσει εμπεριστατωμένο υπόμνημα το οποίο και επισυνάπτουμε για πλήρη παράθεση των απόψεών μας.
Θεωρούμε πως η νέα ρύθμιση και απόφαση πάρθηκε με επιπολαιότητα, χωρίς να υπάρξει η οποιαδήποτε επιστημονική βάση για να υποστηρίξει τις προτάσεις μελών του Δημοτικού Συμβουλίου. Τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου κλήθηκαν να λάβουν αποφάσεις χωρίς να έχουν στη διάθεσή τους απαντήσεις σε συγκεκριμένα ερωτήματα που κατέθεσαν και χωρίς τις απαραίτητες μελέτες. Η πρόταση της δημοτικής ομάδας του Δημοκρατικού Συναγερμού (ΔΗΣΥ) που παρουσιάστηκε δεν βασίστηκε σε καμία επιστημονική ή μελετητική τεκμηρίωση και χωρίς ουσιαστική υποστήριξη των επιχειρημάτων που διατυπώθηκαν, χωρίς δεδομένα, προσομοιώσεις και απόψεις από ειδικούς. Η πρόταση υποστηρίχθηκε από ΔΗΚΟ, ΕΛΑΜ και ΕΔΕΚ.
Η βιώσιμη κινητικότητα δεν μπορεί να χρησιμοποιείται ως καραμέλα. Είναι φανερό πως η ουσιαστική κατανόηση του όρου πάσχει στην τοπική αυτοδιοίκηση. Οι πράξεις, άλλωστε, μιλούν πιο δυνατά από τα λόγια, και στην προκειμένη περίπτωση, απουσίαζαν πλήρως οι ενέργειες που θα αποδείκνυαν ότι οι δηλώσεις για βιώσιμη κινητικότητα συνοδεύονταν από πραγματική βούληση και σχέδιο.
Η παρουσία αυτοκινήτων δεν είναι λύση για την εμπορική αναβίωση της περιοχής. Δεν κατανοούμε πως θεωρούν πως η διακίνηση αυτοκινήτων σε μια λεωφόρο χωρίς παρόδια στάθμευση θα βοηθήσει στην αύξηση της εμπορικής κίνησης μιας περιοχής που έχει υποβαθμιστεί εδώ και δεκαετίες, κυρίως λόγω της αδειοδότησης πολλαπλών mall εντός και στις παρυφές της πρωτεύουσας, των υπέρογκα ψηλών ενοικίων που απαιτούσαν οι ιδιοκτήτες των υποστατικών στην περιοχή, ακόμη και εν μέσω της οικονομικής κρίσης του αλλά και της περιόδου του κορωνοϊού, και της καθυστέρησης στην ορθολογιστική ρύθμιση του κυκλοφοριακού.
Ως Οικολογική Κίνηση Κύπρου και Φίλοι της Γης, παραμένουμε σταθεροί στην υποστήριξη των σχεδιασμών των ΣΒΑΚ που έχουν εκπονηθεί για τις πόλεις μας έναντι πολλών εκατομμυρίων και καλούμε την πολιτεία, σε όλα της τα επίπεδα, να σταματήσει να ανατρέπει συνεχώς τις στρατηγικές και σχεδιασμούς που έχει αναπτύξει μέσα από ενδελεχή μελέτη και υιοθέτηση καλών πρακτικών από το εξωτερικό, ενδίδοντας σε παρωχημένες απόψεις και επηρεασμό από τοπικά επιχειρηματικά συμφέροντα.
Πηγή: ΚΥΠΕ