Επικοινωνία Τραμπ-Μουνίρ πριν από την επίσκεψη του Πακιστανού στρατάρχη στο Ιράν

ΠΟΛΙΤΗΣ NEWS

Header Image

Ο στρατός του Πακιστάν επιβεβαίωσε σήμερα την επίσκεψη του στρατάρχη στο Ιράν, επισημαίνοντας ότι εντάσσεται «στις προσπάθειες του Πακιστάν να προωθήσει την περιφερειακή ειρήνη και σταθερότητα». Ιρανοί αξιωματούχοι αναφέρθηκαν στην επίσκεψη χθες Κυριακή, εξηγώντας ότι θα επικεντρωθεί στην ασφάλεια και την ειρήνη.

Ο επικεφαλής των ενόπλων δυνάμεων του Πακιστάν Ασίμ Μουνίρ συνομίλησε με τον Αμερικανό Πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ την προηγούμενη εβδομάδα, σύμφωνα με τρεις πακιστανικές πηγές, λίγες ημέρες πριν από τη σημερινή επίσκεψη του στρατάρχη στην Τεχεράνη.

Μάλιστα μία από τις πηγές δήλωσε ότι βασικό αίτημα των ΗΠΑ ήταν ο Μουνίρ να χρησιμοποιήσει την επιρροή του Πακιστάν προκειμένου να επαναφέρει το Ιράν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

Η τηλεφωνική επικοινωνία των δύο ανδρών, η οποία δεν είχε γίνει γνωστή ως τώρα, πραγματοποιήθηκε αφού οι ΗΠΑ απείλησαν να επιβάλουν νέες, σκληρές οικονομικές κυρώσεις εις βάρος του Ιράν και των εμπορικών του εταίρων και κατόπιν αιτήματος του Τραμπ, με βάση δύο πακιστανικές πηγές.

Ο Λευκός Οίκος δεν έχει απαντήσει σε αίτημα για σχολιασμό, ενώ δεν είναι ξεκάθαρο τι ακριβώς συζήτησαν Μουνίρ και Τραμπ.

Ο στρατός του Πακιστάν επιβεβαίωσε σήμερα την επίσκεψη του στρατάρχη στο Ιράν, επισημαίνοντας ότι εντάσσεται «στις προσπάθειες του Πακιστάν να προωθήσει την περιφερειακή ειρήνη και σταθερότητα». Ιρανοί αξιωματούχοι αναφέρθηκαν στην επίσκεψη χθες Κυριακή, εξηγώντας ότι θα επικεντρωθεί στην ασφάλεια και την ειρήνη.

Το Πακιστάν, που διαδραματίζει ρόλο μεσολαβητή στη σύγκρουση ΗΠΑ-Ιράν, παραμένει εμπορικός εταίρος της Τεχεράνης.

Ο Μουνίρ έφτασε σήμερα στην Τεχεράνη συνοδευόμενος από τον Πακιστανό Υπουργό Εσωτερικών Μοχσίν Νακβί και αναμένεται να συναντηθεί με πρόσωπα του στενού κύκλου του ανώτατου ηγέτη του Ιράν, του αγιατολάχ Μοτζάμπα Χαμενεΐ, σύμφωνα με πακιστανική πηγή.

Άλλη πηγή από το Πακιστάν σημείωσε ότι, αν και η ένταση ΗΠΑ-Ιράν θα βρεθεί στο επίκεντρο της επίσκεψης, ο Μουνίρ αναμένεται επίσης να αναφερθεί και στις πρόσφατες επιθέσεις των Χούθι της Υεμένης, που υποστηρίζονται από την Τεχεράνη, εναντίον της Σαουδικής Αραβίας, αλλά και στη συμφωνία ασφαλείας που υπέγραψαν πρόσφατα το Πακιστάν, η Τουρκία και η Σαουδική Αραβία.

Χάρη σε προηγούμενες μεσολαβητικές προσπάθειες του Πακιστάν, ΗΠΑ και Ιράν υπέγραψαν τον Ιούνιο προσωρινή ειρηνευτική συμφωνία. Όμως το Μνημόνιο του Ισλαμαμπάντ κατέρρευσε γρήγορα, μετά το ξέσπασμα νέων συγκρούσεων.

«Υπάρχει έλλειμμα εμπιστοσύνης και από τις δύο πλευρές», σχολίασε τρίτη πακιστανική πηγή, προσθέτοντας ότι στόχος του Μουνίρ είναι να μετριάσει την αμοιβαία έλλειψη εμπιστοσύνης

ΤΑ ΑΚΙΝΗΤΑ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ

Λογότυπο Altamira

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων

Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.

Διαβάστε περισσότερα