Το μικτό διοικητήριο των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων που είναι αρμόδιο για τη Μέση Ανατολή (CENTCOM, «κεντρική διοίκηση») διαβεβαίωσε χθες Κυριακή ότι βοήθησε τα κράτη του Κόλπου να εξαγάγουν 1,5 δισεκατομμύριο βαρέλια πετρελαίου μέσω των Στενών του Ορμούζ από το καλοκαίρι, παρακάμπτοντας το de facto κλείσιμό του από το Ιράν.
Οι ΗΠΑ λένε πως εγγυήθηκαν την εξαγωγή 1,5 δισεκ. βαρελιών πετρελαίου μέσω Ορμούζ
«Οι αμερικανικές (ένοπλες) δυνάμεις ξεπέρασαν το όριο του 1,5 δισεκατομμυρίου βαρελιών πετρελαίου που εξήχθησαν από το καλοκαίρι με τη βοήθεια που παρείχαν στους εταίρους τους στον Κόλπο», ανέφερε η CENTCOM μέσω X.
«Οι αμερικανικές (ένοπλες) δυνάμεις ξεπέρασαν το όριο του 1,5 δισεκατομμυρίου βαρελιών πετρελαίου που εξήχθησαν από το καλοκαίρι με τη βοήθεια που παρείχαν στους εταίρους τους στον Κόλπο», ανέφερε η CENTCOM μέσω X.
«Πάνω από 3.000 εμπορικά πλοία διέσχισαν με επιτυχία το στενό του Ορμούζ με την υποστήριξη των δυνάμεων της CENTCOM κατά τη διάρκεια των τελευταίων έξι μηνών», πρόσθεσε στην ανακοίνωσή της, υποστηρίζοντας πως «πάνω από το 95%» των πλοίων που διέσχισαν το πέρασμα το έκαναν «με πλήρη ασφάλεια».
«Σήμερα, οι κυριότερες οδοί ναυσιπλοΐας στα Στενά του Ορμούζ παραμένουν απαλλαγμένες από ιρανικές νάρκες χάρη στις απίστευτες προσπάθειες των ανθρώπων μας», διαβεβαίωσε ο επικεφαλής της CENTCOM, ο ναύαρχος Μπραντ Κούπερ, κατά τη διάρκεια επίσκεψής του, τους αμερικανούς στρατιωτικούς που είναι αναπτυγμένοι στην περιοχή.
Το Ιράν επιμένει πως οι ένοπλες δυνάμεις του ελέγχουν το στενό, θαλάσσια οδό στρατηγικής σημασίας, μετά το ξέσπασμα του πολέμου στη Μέση Ανατολή την 28η Φεβρουαρίου, με τους βομβαρδισμούς των ΗΠΑ και του Ισραήλ εναντίον της Ισλαμικής Δημοκρατίας.
Η Τεχεράνη απαιτεί τα πλοία να ζητούν την άδεια της για να διασχίσουν το στενό, από το οποίο διερχόταν προπολεμικά το ένα πέμπτο των παγκόσμιων εξαγωγών αργού.
Σε αντίποινα για τον ιρανικό αποκλεισμό, η Ουάσιγκτον ανακοίνωσε την επιβολή αποκλεισμού των ιρανικών λιμανιών στον Κόλπο.
Οι επιθέσεις εναντίον πλοίων που αψηφούν τις ιρανικές απαιτήσεις επαναλαμβάνονται με έντονο ρυθμό τις τελευταίες ημέρες καθώς η Τεχεράνη επιδιώκει, σύμφωνα με αναλυτές, να δείξει πως είναι σε θέση πάντα να εμποδίζει την κίνηση των πλοίων, ειδικά καθώς πλησιάζουν οι ενδιάμεσες εκλογές στις ΗΠΑ, όπου η άνοδος των τιμών των καυσίμων εντείνει τη δυσαρέσκεια στο πολιτικό στρατόπεδο του Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ.
ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.







