Ζελένσκι: Εμμένει στην πρόταση για 30ήμερη κατάπαυση πυρός στην Ουκρανία

ΠΟΛΙΤΗΣ NEWS

facebook-white sharing buttontwitter-white sharing buttonlinkedin-white sharing button
Header Image
«Δεν αποσύρουμε αυτήν την πρόταση, η οποία θα μπορούσε να δώσει μια ευκαιρία στη διπλωματία».

Ο ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε χθες Τετάρτη ότι εμμένει σε πρόταση για 30ήμερη κατάπαυση του πυρός στον πόλεμο με τη Ρωσία, πρόταση στην οποία δεν έχει απαντήσει το Κρεμλίνο. Νωρίτερα, η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών απέρριψε τα σχόλια του ειδικού απεσταλμένου του Λευκού Οίκου, Κιθ Κέλογκ, ότι η Μόσχα παρεμποδίζει τις προσπάθειες για την επίτευξη εκεχειρίας.

Οι δηλώσεις αυτές έγιναν λίγες ώρες προτού τεθεί σε ισχύ, τα μεσάνυχτα, τριήμερη εκεχειρία που κήρυξε ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν επ’ ευκαιρία του εορτασμού της 80ής επετείου από τη νίκη της Σοβιετικής Ένωσης και των συμμάχων της επί της ναζιστικής Γερμανίας και το τέλος του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου στην Ευρώπη.

«Η πρόταση της Ουκρανίας για παύση των επιθέσεων και κατάπαυση πυρός για τουλάχιστον 30 ημέρες εξακολουθεί να ισχύει», δήλωσε ο Ζελένσκι σε βιντεοσκοπημένο μήνυμά του. «Δεν αποσύρουμε αυτήν την πρόταση, η οποία θα μπορούσε να δώσει μια ευκαιρία στη διπλωματία», συμπλήρωσε.

Σχολιάζοντας τις πολυάριθμες επιδρομές drones στη Ρωσία, ο Ζελένσκι είπε πως «είναι απολύτως δίκαιο οι ρωσικοί ουρανοί, οι ουρανοί της επιτιθέμενης χώρας, να μην είναι ήρεμοι ούτε σήμερα (σ.σ. χθες), σαν ένας καθρέφτης» όσων συμβαίνουν στην Ουκρανία. Η Ρωσία, είπε ο ουκρανός πρόεδρος, δεν έχει απαντήσει στην πρόταση για 30ήμερη κατάπαυση του πυρός, παρά μόνο εξαπολύει «νέες επιθέσεις. Αυτό δείχνει σαφέστατα σε όλους από πού προέρχεται ο πόλεμος».

Την πρόταση για 30ήμερη κατάπαυση του πυρός διατύπωσαν τον Μάρτιο οι ΗΠΑ και η Ουκρανία την αποδέχθηκε. Η Ρωσία δήλωσε ότι η πρόταση θα μπορούσε να υλοποιηθεί μόνον αφού προηγηθεί συμφωνία για τους μηχανισμούς που θα αναλάμβαναν την επιβολή και την τήρηση της εκεχειρίας.

Διαβεβαιώνοντας πως η Ρωσία τήρησε την πασχαλινή εκεχειρία και το 30ήμερο μορατόριουμ σε επιθέσεις εναντίον ενεργειακών υποδομών, η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα τόνισε πως «το μόνο εμπόδιο στην κατάπαυση πυρός είναι το Κίεβο, το οποίο παραβιάζει συμφωνίες και δεν είναι πρόθυμο να συζητήσει σοβαρά τους όρους μιας μακροπρόθεσμης εκεχειρίας».

«Η Ρωσία δεν ήταν ποτέ αντίθετη σε (μια συμφωνία για) κατάπαυση του πυρός», είπε η Ζαχάροβα, απαντώντας στα σχόλια του Κιθ Κέλογκ. «Πολλώ δε μάλλον όταν την έχουμε εφαρμόσει δύο φορές», συμπλήρωσε. Αντιθέτως, τόνισε η Ζαχάροβα, «το Κίεβο σαμποτάρισε και τις δύο. Ο ουκρανικός στρατός παραβίασε το μορατόριουμ 135 φορές και την πασχαλινή εκεχειρία σχεδόν 5.000 φορές».

Πηγή: ΑΠΕ- ΜΠΕ 

facebook-white sharing buttontwitter-white sharing buttonlinkedin-white sharing button

ΤΑ ΑΚΙΝΗΤΑ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ

Λογότυπο Altamira

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων

Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.