Αυξημένες ζημιές για το πρώτο εξάμηνο του 2026 ανακοίνωσε η Louis Plc, λόγω της μείωσης του κύκλου εργασιών του Συγκροτήματος που προκάλεσε η πτώση της τουριστικής κίνησης προς την Κύπρο.
Σύμφωνα με τα οικονομικά αποτελέσματα που ανακοινώθηκαν την Δευτέρα στο ΧΑΚ, η ενοποιημένη καθαρή ζημιά μετά την φορολογία που αναλογεί στους μετόχους της εταιρείας για την περίοδο που έληξε στις 30 Ιουνίου 2026 ανήλθε στα €18,7 εκατ. σε σύγκριση με την ζημιά €11,1 εκατ. κατά την αντίστοιχη περίοδο του 2025. Υπήρξε δηλαδή, μια ουσιαστική αύξηση στην καθαρή ζημιά περιόδου κατά €7,6 εκατ. Η αύξηση οφείλεται κυρίως στην μείωση του κύκλου εργασιών του Συγκροτήματος.
Ο κύκλος εργασιών του Συγκροτήματος για την περίοδο που έληξε στις 30 Ιουνίου 2026 μειώθηκε κατά €4,5 εκατ. ή 9,2% πέφτοντας στα €44,8 εκατ. σε σύγκριση με €49,3 εκατ. κατά την αντίστοιχη περίοδο του 2025. Η μείωση οφείλεται κυρίως στην πτώση της τουριστικής κίνησης προς την Κύπρο η οποία επηρεάστηκε από τις γεωπολιτικές εξελίξεις και την αυξημένη αβεβαιότητα που επικράτησε στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής.
Τα λειτουργικά αποτελέσματα προ τόκων, φόρων, αποσβέσεων και χρεολύσεων (EBITDA) ανήλθαν στο €1,4 εκατ. παρουσιάζοντας μείωση της τάξεως των €3,7 εκατ. ή 72%. Παράλληλα παρατηρείται και μείωση στον δείκτη κέρδους/πωλήσεις από 10,3% σε 3,2%. Η διαφοροποίηση που παρατηρείται στα λειτουργικά έξοδα και στο κόστος προσωπικού οφείλεται κυρίως στην μείωση του κύκλου εργασιών του Συγκροτήματος.
Προοπτικές 2026
Όσον αφορά τις προοπτικές, σημειώνεται ότι ο πόλεμος στην Μέση Ανατολή επηρέασε αρνητικά το τουριστικό ρεύμα προς τη Κύπρο και αυτό φαίνεται στα αποτελέσματα του φετινού πρώτου εξαμήνου. Λαμβάνοντας υπόψη και τα σημερινά δεδομένα αναμένεται ότι τα τελικά αποτελέσματα του 2026 θα είναι μειωμένα σε σχέση με εκείνα του προηγούμενου έτους.
Αύξηση ζημιών και για την Αγρός
Αύξηση των ζημιών της για το εξάμηνο του 2026, ανακοίνωσε και η Εταιρεία Αναπτύξεως Αγρού «Η ΠΡΟΟΔΟΣ» που διαχειρίζεται το ξενοδοχείο Ρόδον στον Αγρό λόγω των λειτουργικών και διοικητικών εξόδων.
Τα εισοδήματα της εταιρείας ανήλθαν στα €1.508.971 κατά το πρώτο εξάμηνο του 2026 σε σχέση με €1.509.785 την αντίστοιχη περσινή περίοδο. Υπάρχει δηλαδή μικρή μείωση ύψους 0,05%.
H ζημιά για το εξάμηνο που αναλογεί στους μετόχους ανέρχεται σε €173.843. Στο αντίστοιχο πρώτο εξάμηνο του 2025 η εταιρεία είχε ζημιά ύψους €39.922. Ο βασικός λόγος της διαφοροποίησης έγκειται στην αύξηση, κατά το πρώτο εξάμηνο του 2026, των λειτουργικών και διοικητικών εξόδων σε σχέση με το Ξενοδοχείο Ρόδον που αποτελεί το κύριο περιουσιακό στοιχείο της εταιρείας, σε σύγκριση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο: πρόβλεψη για 13ο μισθό, αύξηση του κόστους ενέργειας, αλλά και αύξηση στο κόστος συντήρησης και επισκευών.
Προοπτικές
Αναφορικά με τις προοπτικές για το δεύτερο εξάμηνο του τρέχοντος έτους (1.7.2026 – 31.12.2026), τα οικονομικά αποτελέσματα αναμένεται να είναι μειωμένα συγκριτικά με την αντίστοιχη περσινή περίοδο. Ο κύριος λόγος των μειωμένων αποδόσεων συγκριτικά με την αντίστοιχη περσινή περίοδο, έγκειται στο ότι το Ξενοδοχείο Ρόδον, το οποίο αποτελεί το κυριότερο περιουσιακό στοιχείο της Εταιρείας, αναμένεται να παρουσιάσει μειωμένα έσοδα και αυξημένα κόστη τα οποία δεν υπάρχει δυνατότητα μετακύλισης στους πελάτες σε σύγκριση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο.
Σε σχέση με ολόκληρο το έτος 2026, το Διοικητικό Συμβούλιο της εταιρείας αναμένει ότι, λαμβάνοντας υπόψιν την πορεία των οικονομικών αποτελεσμάτων του πρώτου εξαμήνου και τα έσοδα - κόστη που αναμένει από το ξενοδοχείο Ρόδον το δεύτερο εξάμηνο, τα οικονομικά αποτελέσματα θα είναι μειωμένα συγκριτικά με το περσινό έτος.






