Η Αρχή Ηλεκτρισμού Κύπρου ανακοίνωσε ότι από σήμερα και μέχρι τα μέσα Ιουνίου, επιπρόσθετα από τις περιοχές που αναφέρονται στις ανακοινώσεις τύπου ημερ. 09/05/2025 και 19/05/2025, συνεχίζεται η μαζική εγκατάσταση έξυπνων μετρητών σε όλες τις Περιφέρειες στις πιο κάτω περιοχές:
Λευκωσία: Στρόβολος
Περιοχή μεταξύ Λεωφόρου Αθαλάσσας, Λεωφόρος Ακροπόλεως, Οδών Ιφιγενείας και Αρμενίας και Λεωφόρου Λεμεσού
Μεταξύ των Οδών Ιφιγενείας, Αρμενίας, Αρσινόης και Λεωφόρου Ακρόπολης
Μεταξύ των Λεωφόρων Νίκης Κυριάκου Μάτση και Νοσοκομείου Αρχιεπίσκοπος Μακάριος ΙΙΙ
Από 02/06/2025 με μονοφασικούς μετρητές στις πιο κάτω περιοχές
Λακατάμεια
Περιοχή πολυκαταστήματος Jumbo
Περιοχή μεταξύ Λεωφόρου Σπύρου Κυπριανού μέχρι το Κοινοτικό κολυμβητήριο Λακατάμειας
Εκατέρωθεν του ποταμού Πεδιαίου μεταξύ της Λεωφόρου Σπύρου Κυπριανού και της Οδού Αγίου Γεωργίου
Στρόβολος
Περιοχή μεταξύ Λεωφόρου Σπύρου Κυπριανού, Λεωφόρου Στροβόλου και Οδών Μαχαιρά και Καντάρας
Λεμεσός: Βιομηχανική Περιοχή Αγίου Αθανασίου
Άγιο Αθανάσιος
Νοτιοανατολικά της Βιομηχανικής Περιοχής μεταξύ αυτοκινητόδρομου και Οδού Βασιλέως Γεωργίου Α’ (Παραλιακός δρόμος)
Λάρνακα: Περιοχή από το Κάστρο μέχρι την παραλία Μακένζι, μεταξύ της Οδού Πιαλέ Πασιά, Λεωφόρου Φανερωμένης και Λεωφόρου Αρτέμιδος
Επίσης από 02/06/2025 στις πιο κάτω περιοχές
Αμμόχωστος: Παραλίμνι
Εκατέρωθεν της Λεωφόρου 1ης Απριλίου από το ύψος της Υπεραγοράς Κόκκινος μέχρι το κυκλικό κόμβο προς Δερύνεια
Πρωταράς – Παραλιακά της Λεωφόρου Πρωταρά Κάβο Γκρέκο
Από το ύψος τους τέλους της Λεωφόρου Πρωταρά μέχρι και το Ξενοδοχείο Narcisson
Πάφος: Βορειοδυτικά του Σταδίου Στέλιος Κυριακίδης
Μεταξύ της Λεωφόρου Αθηνών, Λεωφόρου Γεώργιου Γρίβα Διγενή, Οδών 1ης Απριλίου, Κινύρα, Αμπελοκήπων, Αλέξανδρου Παπάγου και Λεωφόρου Δημοκρατίας
Η πορεία εγκατάστασης των έξυπνων μετρητών από την Αρχή Ηλεκτρισμού Κύπρου, θα τεθεί σήμερα ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ενέργειας, Εμπορίου Βιομηχανίας και Τουρισμού.
Το θέμα έθεσε προς συζήτηση αυτεπάγγελτα η Κοινοβουλευτική Επιτροπή. Στο πλαίσιο της συνεδρίας, αναμένεται να συζητηθούν και οι ζημιές που προκλήθηκαν σε υποστατικά από την εγκατάσταση έξυπνων μετρητών.
Σημειώνεται ότι η μαζική εγκατάσταση έξυπνων μετρητών σε όλες τις Περιφέρειες της ΑΗΚ, άρχισε στις 10 Φεβρουαρίου, στις πιο κάτω περιοχές:
Λευκωσία: Μεταξύ των οδών Στασίνου και Διγενή Ακρίτα, Διγενή Ακρίτα και Τζων Κένεντυ
Λεμεσός: Γερμασόγεια και Άγιος Αθανάσιος παραλιακά, Εναέριος – Νεάπολη
Λάρνακα: Περιοχή Φοινικούδες
Πάφος: Κάτω Πάφος
Στις 17 Απριλίου, η ΑΗΚ ανακοίνωσε ότι κατά τους μήνες Απρίλιο και Μάιο τα συνεργεία αντικατάστασης μετρητών, επιπρόσθετα από τις περιοχές που ήδη αναφέρθηκαν, θα συνεχίσουν τη μαζική εγκατάσταση έξυπνων μετρητών σε όλες τις περιφέρειες της Αρχής Ηλεκτρισμού Κύπρου.
Συγκεκριμένα, ανακοινώθηκε ότι στη Λευκωσία, θα εγκατασταθούν έξυπνοι μετρητές στην περιοχή μεταξύ Mall of Engomi, Λεωφόρου Αρχαγγέλου Μιχαήλ και Λεωφόρου Μόρφου και περιοχής Μακεδονίτισσας.
Στη Λεμεσό, οι μετρητές θα εγκατασταθούν στην περιοχή μεταξύ Οδού Ιλισίων, Λεωφόρου Πάφου, Λεωφόρου Ομονοίας και Οδού Σαραντάπορου, στο Ζακάκι.
Σε ό,τι αφορά στη Λάρνακα, οι εργασίες εγκατάστασης θα πραγματοποιηθούν στην περιοχή μεταξύ Λεωφόρου Σπύρου Κυπριανού, Γηπέδου Αντώνης Παπαδόπουλος και Λεωφόρου Παπανικολή, καθώς και δυτικά της Λεωφόρου Λύσου Σανταμά μέχρι το Δημοτικό Σχολείο Εθνάρχη Μακαρίου Γ’.
Στο Παραλίμνι, οι έξυπνοι μετρητές θα τοποθετηθούν εντός του χώρου εκατέρωθεν της Οδού Γρηγόρη Αυξεντίου, εκατέρωθεν της Οδού Γιωρκή Παπαδοπούλου της Κάππαρη, μεταξύ Λεωφόρου Πρωταρά και Οδού Αγίου Παντελεήμονα, καθώς και εκατέρωθεν της Λεωφόρου Πρωταρά – Κάβο Γκρέκο στο ύψος της Περιοχής Περνέρα
Στην Πάφο, οι εργασίες εγκατάστασης θα γίνουν στην περιοχή του Ξενοδοχείου Olympic Lagoon Resorts μεταξύ της Λεωφόρου Σπύρου Κυπριανού και Λεωφόρου Ποσειδώνος.
Η Αρχή υπενθύμισε πως για την ασφαλή αντικατάσταση του μετρητή απαιτείται διακοπή της παροχής για χρονικό διάστημα που δεν αναμένεται να υπερβεί τα 20 λεπτά.
Συμφωνία μεταξύ Cyta- ΑΗΚ
Υπενθυμίζεται ότι τον Ιούλιο του 2024 ανακοινώθηκε η συμφωνία συνεργασίας, μεταξύ της Αρχής Ηλεκτρισμού Κύπρου και της CYTA, για την εγκατάσταση ολοκληρωμένου συστήματος ευφυούς υποδομής, του επονομαζόμενου Advanced Metering Infrastructure (ΑΜΙ).
Η συμφωνία προβλέπει την εγκατάσταση υποδομής έξυπνων συστημάτων μέτρησης, η οποία αποτελείται από έξυπνους μετρητές, τηλεπικοινωνιακό εξοπλισμό καθώς και κεντρικό σύστημα λήψης δεδομένων και αποστολής εντολών. Κύριος σκοπός του έργου είναι ο εκσυγχρονισμός του ηλεκτρικού δικτύου της ΑΗΚ και η αναβάθμιση των υπηρεσιών που προσφέρει στους καταναλωτές.
Το κόστος του έργου, το οποίο θα ολοκληρωθεί σε δύο φάσεις, ανέρχεται στα €50 εκατ., περίπου. Όπως ανέφερε στην ομιλία του ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΑΗΚ, Γιώργος Πέτρου, «οι πολίτες δεν θα κληθούν να πληρώσουν ούτε σεντ καθώς έχει εξασφαλιστεί χρηματοδότηση μέχρι €35 εκατ. από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, ενώ το κόστος εγκατάστασης που ανέρχεται σε €10 εκατ. θα το αναλάβει η ΑΗΚ».
Ο Υπουργός Ενέργειας Γιώργος Παπαναστασίου, τόνισε ότι η υπογραφή της σύμβασης αποτελεί «μια ιδιαίτερα θετική εξέλιξη, με την οποία, 3 χρόνια μετά την προκήρυξη του σχετικού διαγωνισμού και τις γνωστές δυσκολίες, ανοίγει επιτέλους ο δρόμος στην ΑΗΚ να προχωρήσει και με αυτή την πολύ σημαντική πτυχή του δεκαετούς προγράμματός της για ανάπτυξη των δικτύων μεταφοράς και διανομής ηλεκτρισμού».
Όπως εξήγησε ο Υπουργός, «ο κοινός μας στόχος για μετάβαση στην πράσινη και κυκλική οικονομία, αλλά και για τη λειτουργία μιας πλήρως ελευθεροποιημένης και βιώσιμης αγοράς ηλεκτρισμού, προϋποθέτει μια ΑΗΚ σύγχρονη, ευέλικτη και ανταγωνιστική. Έγνοια μας θα πρέπει να είναι, πρώτα και κύρια, η αρτιότερη εξυπηρέτηση των καταναλωτών ηλεκτρισμού, οι οποίοι, στη νέα ανταγωνιστική αγορά ηλεκτρισμού θα πρέπει να απολαμβάνουν αναβαθμισμένες υπηρεσίες, στο χαμηλότερο δυνατό κόστος.
Ο κ Πέτρου εξέφρασε την ικανοποίησή του λέγοντας πως «μετά από μακροχρόνιες καθυστερήσεις, λόγω προσφυγών στην Αναθεωρητική Αρχή Προσφορών και στο Διοικητικό Δικαστήριο, ανακοινώθηκε η κατακύρωση του διαγωνισμού στην CYTA».
Στο πλαίσιο της συμφωνίας πρόσθεσε ο πρόεδρος της ΑΗΚ, «η CYTA θα αναλάβει τον σχεδιασμό και την προμήθεια του ολοκληρωμένου αυτού συστήματος και τη διασύνδεση του με το υφιστάμενο σύστημα διαχείρισης μετρητικών δεδομένων του Οργανισμού (MDMS). Παράλληλα, το προσωπικό της ΑΗΚ θα αναλάβει την εγκατάσταση του απαραίτητου εξοπλισμού στο πεδίο, δηλαδή τους έξυπνους μετρητές, τους συγκεντρωτές δεδομένων κλπ».
Η Πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου της Cyta, Μαρία Τσιάκκα, επεσήμανε ότι ο Οργανισμός συνεχίζει να εξελίσσεται, οδηγώντας τη χώρα στον δρόμο της ανάπτυξης. «Στην κατεύθυνση αυτή», πρόσθεσε η κ Τσιάκκα, «προσφέρουμε λύσεις με προηγμένες τεχνολογίες και εφαρμογές, που απαντούν στις ανάγκες του σύγχρονου καταναλωτή».
Διατύπωσε παράλληλα τη δέσμευση της Cyta για καινοτομία και αριστεία, τονίζοντας ότι «γίνεται συνεχώς πράξη μέσα από τεχνολογικές λύσεις, που αναβαθμίζουν την επικοινωνία και συμβάλουν σε μια καλύτερη ποιότητα ζωής για όλους μας».
Η πρόεδρος του ΔΣ της Cyta ανέφερε χαρακτηριστικά ότι ο Οργανισμός «επιδιώκει να προχωρήσει και σε άλλες, εξίσου σημαντικές συνεργασίες, που θα ενισχύσουν περαιτέρω την ανταγωνιστικότητα της χώρας μας σε όλους τους τομείς. Η σημερινή συμφωνία που μας εμπιστεύτηκε η ΑΗΚ για ένα πολύ σημαντικό έργο για τους πελάτες της και τον τόπο, σηματοδοτεί μία νέα αρχή για το ψηφιακό μέλλον».
Για περίοδο τριών, τουλάχιστον, ετών συνολικά 50 συνεργεία της ΑΗΚ θα εργάζονται καθημερινά και αποκλειστικά για την αντικατάσταση των υφιστάμενων μετρητών με έξυπνους.
Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που έχει τεθεί μέχρι τον Ιούλιο του 2026 η ΑΗΚ θα πρέπει να προμηθευτεί τους 400.000 μετρητές και να εγκατασταθούν 250.000.
Η ολοκλήρωση της πρώτης φάσης του έργου με την εγκατάσταση και των 400.000 έξυπνων μετρητών υπολογίζεται περί τα μέσα του 2027, οπότε και θα ξεκινήσει η δεύτερη φάση του έργου με την εγκατάσταση επιπλέον 200.000 έξυπνων μετρητών για την κάλυψη όλων των καταναλωτών στην Κύπρο.