Καμία πρόοδος ακόμα στο θέμα των οδοφραγμάτων - Οι δύο ηγέτες θα ξανασυναντηθούν πριν το Πάσχα

ΘΑΝΑΣΗΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ

Header Image
Πρόεδρος Χριστοδουλίδης και Ερσίν Τατάρ συμφώνησαν χθες να συστήσουν Τεχνική Επιτροπή για τη Νεολαία, να διεξάγουν συζητήσεις για την αποναρκοθέτηση και να εργαστούν σε πρωτοβουλίες που σχετίζονται με το περιβάλλον και την αποκατάσταση κοιμητηρίων .

Πρόοδο σε τέσσερα σημεία, που αφορούν στα συμφωνηθέντα της Γενεύης, κατέγραψαν μετά το πέρας της χθεσινής τους συνάντησης οι δύο ηγέτες.

Σύμφωνα με κοινή ανακοίνωση των δύο ηγετών, οι οποίοι συναντήθηκαν χθες για πρώτη φορά μετά την άτυπη πενταμερή διάσκεψη στη Γενεύη, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και ο Τουρκοκύπριος ηγέτης συμφώνησαν να συστήσουν Τεχνική Επιτροπή για τη Νεολαία, να διεξάγουν συζητήσεις για την αποναρκοθέτηση σε επίπεδο Ελληνοκύπριου Διαπραγματευτή και Τουρκοκύπριου Ειδικού Αντιπροσώπου, να εργαστούν σε πρωτοβουλίες που σχετίζονται με το περιβάλλον και την κλιματική αλλαγή, αλλά και την αποκατάσταση κοιμητηρίων.

Την ίδια ώρα ζητήθηκε από τους εκπροσώπους των ηγετών να συνεχίσουν τις συζητήσεις για τα σημεία διέλευσης και την αξιοποίηση της ηλιακής ενέργειας στη Νεκρή Ζώνη.

«Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης, Ερσίν Τατάρ, και ο Ελληνοκύπριος ηγέτης, Νίκος Χριστοδουλίδης, συναντήθηκαν με δική τους πρωτοβουλία για να δώσουν συνέχεια στην άτυπη συνάντηση ευρύτερης μορφής της Γενεύης υπό την αιγίδα του Γενικού Γραμματέα», αναφέρεται στην κοινή ανακοίνωση των δύο ηγετών που εκδόθηκε από τα Ηνωμένα Έθνη.

Προστίθεται ότι οι δύο ηγέτες «συμφώνησαν να συστήσουν Τεχνική Επιτροπή για τη Νεολαία και να υποβάλουν μέχρι τις 15 Απριλίου στα Ηνωμένα Έθνη κατάλογο μελών», συμφωνώντας επίσης ότι «η Επιτροπή θα έχει 12 μέλη από κάθε πλευρά και ότι όλα τα μέλη θα είναι κάτω των 35 ετών», ενώ θα προσπαθήσουν να επιδιώξουν «ισότιμη εκπροσώπηση των φύλων».

Παράλληλα, οι δύο ηγέτες συμφώνησαν ότι «το θέμα της αποναρκοθέτησης θα συζητηθεί στο επίπεδο του Ελληνοκύπριου Διαπραγματευτή και του Τουρκοκύπριου Ειδικού Αντιπροσώπου και ότι θα ανταλλάξουν πληροφορίες για ανάλογο αριθμό ύποπτων επικίνδυνων περιοχών εκατέρωθεν».

Σχετικά με τα σημεία διέλευσης και την αξιοποίηση της ηλιακής ενέργειας στη Νεκρή Ζώνη, σημειώνεται ότι οι ηγέτες είχαν «μια εποικοδομητική ανταλλαγή απόψεων» και ότι «ανέθεσαν στους εκπροσώπους τους να συνεχίσουν τις συζητήσεις για τα εν λόγω θέματα με σκοπό την εξεύρεση μιας αμοιβαία αποδεκτής λύσης». Στο πλαίσιο της χθεσινής συνάντησης, οι δύο ηγέτες συμφώνησαν επίσης να συναντηθούν ξανά σύντομα.

 

Οδοφράγματα

«Πρόοδο» βλέπει ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης και στο θέμα των οδοφραγμάτων, «αλλά όχι αποτέλεσμα». Όπως εξήγησε, η συζήτηση ήταν καλύτερη από την προηγούμενη φορά, υπήρξε κάποια πρόοδος, χωρίς, όμως, να υπάρχει κάτι ανακοινώσιμο, ενώ η συζήτηση θα συνεχιστεί σε επίπεδο διαπραγματευτών. «Εξήγησα το πόσο σημαντικό για μας είναι και το θέμα του Πυροϊού-Αθηένου και το θέμα των Κοκκίνων, με συγκεκριμένες αναφορές στην απόσταση, με συγκεκριμένες απαντήσεις σε ανησυχίες που εκφράστηκαν», είπε ο Πρόεδρος, προσθέτοντας ότι «ήταν καλύτερη η συζήτηση σε σχέση με την προηγούμενη που υπήρξε από την τουρκοκυπριακή πλευρά μια απλή άρνηση».

Μάλιστα, οι ηγέτες παρέθεσαν και χάρτες για τα οδοφράγματα. «Αντιλαμβάνομαι τη σημασία της Μιας Μηλιάς για τον ίδιο, και εκείνο που ζήτησα και εξήγησα, χρησιμοποιώντας και χάρτη, είναι πόσο σημαντικά είναι αυτά τα δύο οδοφράγματα», είπε ο Πρόεδρος.

Από την πλευρά του, πάντως, ο Τ/Κ ηγέτης υποστήριξε ότι στο θέμα των οδοφραγμάτων «δυστυχώς η ε/κ πλευρά δεν προέβη σε καμία πρωτοβουλία». «Η ε/κ πλευρά», συνέχισε, «επιμένει σε διελεύσεις τράνζιτ από το Πυρόι στην Αγλαντζιά, δηλαδή από τον νότο στον νότο. Και εμείς είπαμε πως για διάφορους λόγους αυτό δεν μπορεί να γίνει. Τους είπαμε να φέρουν πιο πρωτότυπες ιδέες, εναλλακτικά σημεία διέλευσης. Προκαλούν συμφόρηση στον Άγιο Δομέτιο».

Το οδόφραγμα του Αγίου Δομετίου, είπε, χρησιμοποιείται για το 65% των συνολικών διελεύσεων και από τους Ε/Κ και από τους Τ/Κ, και το άνοιγμα της Μιας Μηλιάς ή της Λουρουτζίνας, πρόσθεσε, θα είναι προς όφελος και πάλι και των Ε/Κ και των Τ/Κ. «Τους παρακάλεσα να δείξουν κατανόηση σε αυτό το θέμα».

 

Ενέργεια

Στο ζήτημα της ενέργειας, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας σημείωσε πως υπάρχουν κάποιες απαιτήσεις οι οποίες δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτές καθώς ξεφεύγουν και του πλαισίου που η ίδια η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει θέσει. Κληθείς να σχολιάσει πού ξεφεύγουν του ευρωπαϊκού πλαισίου οι θέσεις της τουρκοκυπριακής πλευράς στο θέμα της ενέργειας, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «η θέση μας είναι ότι τα όποια Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης θα πρέπει να ενισχύουν την προσπάθεια για επίλυση του Κυπριακού στη βάση του συμφωνημένου πλαισίου».

Πρόσθεσε πως «κανένα ΜΟΕ, το οποίο μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως υποδομή ή να αξιοποιηθεί ως ενίσχυση επιχειρηματολογίας για άλλη μορφή λύσης του Κυπριακού, και αναφέρομαι προφανώς στα δύο κράτη, δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό, και αυτή είναι και η θέση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως εκφράστηκε και με τη γνωστή επιστολή της προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, αλλά και στο συγκεκριμένο έργο που η ΕΕ είναι έτοιμη να χρηματοδοτήσει».

Δίνοντας το στίγμα της δικής του προσέγγισης, ο Ερσίν Τατάρ εξέφρασε τη θέση ότι στη Γενεύη έγινε και πρόταση για μεταφορά ηλεκτρικής ενέργειας από την Κύπρο στην Τουρκία και από εκεί στην ΕΕ, αλλά δεν έτυχε έγκρισης, αφού ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης είπε ότι «μόνο η ΕΕ και η Τουρκία μπορούν να το συζητήσουν αυτό. Δεν είναι κάτι που θα συζητήσουμε εμείς».

Σύμφωνα με τον Ερσίν Τατάρ, ο Τούρκος ΥΠΕΞ Χακάν Φιντάν απάντησε (στη διευρυμένη συνάντηση της Γενεύης), λέγοντας ότι «η Τουρκική Δημοκρατία το υποστηρίζει. Μπορούμε να το συζητήσουμε εδώ». Όμως. ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης είπε ότι δεν συζητά με την «τδβκ» αυτά τα θέματα και το άφησε και τελικά δεν εγκρίθηκε το ζήτημα αυτό στη Γενεύη.

 

Διορισμός απεσταλμένου

Τις επόμενες ημέρες αναμένεται και ο διορισμός της προσωπικής απεσταλμένης του ΓΓ των ΗΕ, Μαρία Άνχελα Ολγκίν, με τον Ερσίν Τατάρ να εκφράζει τη θέση ότι έχει αντιληφθεί πως και η «νότια Κύπρος» έχει εγκρίνει τον διορισμό της Μαρία Άνχελα Ολγκίν. Ωστόσο, όπως πρόσθεσε ο Τ/Κ ηγέτης, «στη Γενεύη ξεκαθαρίστηκε ότι η κ. Ολγκίν δεν θα έρθει για να αναζητήσει κοινό έδαφος μεταξύ των πλευρών, αλλά για να βοηθήσει τις πλευρές στην υλοποίηση των 6 σημείων που συμφωνήθηκαν, και με αυτή την κατανόηση θα της ανατεθεί αυτό το καθήκον. Αναμένουμε τον διορισμό της στο άμεσο μέλλον».

Η νέα συνάντηση των ηγετών, όπως οι ίδιοι ανακοίνωσαν, αναμένεται κοντά στο Πάσχα. 

ΤΑ ΑΚΙΝΗΤΑ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ

Λογότυπο Altamira

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων

Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.

Διαβάστε περισσότερα

Κάντε εγγραφή στο newsletter του «Π»

Εγγραφείτε στο Newsletter της εφημερίδας για να λαμβάνετε καθημερινά τις σημαντικότερες ειδήσεις στο email σας.

Ακολουθήστε μας στα social media

App StoreGoogle Play