Έντονες αντιδράσεις προκάλεσαν οι τοποθετήσεις του Βοηθού Γενικού Εισαγγελέα, Σάββα Αγγελίδη, ο οποίος σε διάσκεψη Τύπου δήλωσε ότι δεν προτίθεται να παραιτηθεί μετά την καταδικαστική απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ) για υπόθεση αναστολής ποινικής δίωξης βιασμού με εμπλεκόμενο πολιτικό πρόσωπο.
Ο κ. Αγγελίδης υποστήριξε πως η παραίτηση του «θα αποτελούσε απειλή για τη Δικαιοσύνη» και πως η ανάληψη ευθύνης δεν ταυτίζεται με αποχώρηση από τη θέση του, καθώς –όπως είπε– δεν είναι πολιτικό πρόσωπο. Παράλληλα, μίλησε για «σκοπιμότητες», «λαϊκά δικαστήρια» και προσπάθεια διαστρέβλωσης των γεγονότων.
Το ΑΚΕΛ τον χαρακτήρισε «απειλή για τη Δικαιοσύνη», καταλογίζοντάς του αλαζονεία και συγκάλυψη, ενώ κατηγόρησε την κυβέρνηση και την Πρόεδρο της Βουλής για πολιτική προστασία προς το πρόσωπό του. Ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ, Νικόλας Παπαδόπουλος σε ένα πρώτο σχόλιο, ανέφερε ότι μέχρι στιγμής με αυτά που έχει ακούσει δεν έχει πειστεί και προκύπτει ένα σοβαρό πρόβλημα. Μιλώντας στο ραδιόφωνο της «Καθημερινής» σημείωσε ότι ως κόμμα οφείλουν να εκφράσουν τη λύπη τους για μια υπόθεση που έτυχε τέτοιου χειρισμού, προσθέτοντας πως η αμφισβήτηση και η απογοήτευση είναι δικαιολογημένη.
Η ΕΔΕΚ αναφέρει ότι ο Γενικός Εισαγγελέας παρουσιάστηκε χωρίς καμία διάθεση αυτοκριτικής για προκαταλήψεις ή και νομικά σφάλματα, που προκάλεσαν την καταδίκη της Κυπριακής Δημοκρατίας από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων σημειώνοντας ότι « τρόπος με τον οποίο ο Βοηθός Γενικός Εισαγγελέας απευθύνθηκε στην κοινωνία, έριξε λάδι στη φωτιά της δημόσιας κατακραυγής και αύξησε το βαθμό απαξίωσης των θεσμών από την κοινωνία»
Το Κίνημα Οικολόγων κάνει λόγο για θεσμική αναισθησία και βαθιά προσβολή προς τα θύματα σεξουαλικής βίας, τονίζοντας ότι η κοινωνία «δεν ζητά εκδίκηση, αλλά διαφάνεια και υπευθυνότητα».
Το Volt, από την πλευρά του, χαρακτήρισε την τοποθέτηση Αγγελίδη «επικοινωνιακό μάθημα ηθικής υπεροχής», υπενθυμίζοντας ότι «η Δικαιοσύνη δεν είναι ιδιοκτησία κανενός».
Αυτούσια η ανακοίνωση του ΑΚΕΛ
«Απειλή για τη Δικαιοσύνη» είναι ο Σ. Αγγελίδης και οι αποφάσεις του. Και μάλιστα με βούλα του ΕΔΑΔ
Ο κ. Αγγελίδης αντί να ανακοινώσει σήμερα την παραίτησή του, επιτέθηκε σε ολόκληρη την κοινωνία. Αντί να απολογηθεί, απάντησε με το θράσος και την αλαζονεία της εξουσίας.
Βέβαια, ο κ. Αγγελίδης δεν θα είχε αυτό το θράσος, αν δεν τον προστάτευαν και συγκάλυπταν ο Νίκος Χριστοδουλίδης και η Αννίτα Δημητρίου. Η Κύπρος ολόκληρη γνωρίζει τι συμβαίνει σε αυτή την υπόθεση. Ο εξευτελισμός της γυναίκας που κατήγγειλε τον βιασμό της και η συνακόλουθη καταδίκη της Κύπρου από το ΕΔΑΔ έγιναν προκειμένου να γλιτώσει τη δίωξη το μέλος του Πολιτικού Γραφείου του ΔΗΣΥ που καταγγέλθηκε για βιασμό. Είναι διπλή ντροπή για τη γυναίκα Πρόεδρο του Συναγερμού ότι επιμένει να συγκαλύπτει τον Βοηθό Γενικό Εισαγγελέα ο οποίος διέπραξε όλα αυτά που περιγράφονται στην απόφαση του ΕΔΑΔ σε βάρος μιας γυναίκας που κατήγγειλε ότι υπέστη σεξουαλική βία και κακοποίηση.
Το ΑΚΕΛ διαμηνύει στον κ. Αγγελίδη ότι απειλή για τη Δικαιοσύνη δεν είναι το αίτημα της κοινωνίας για παραίτησή του. Απειλή είναι ο ίδιος και οι αποφάσεις του, και μάλιστα με βούλα του ΕΔΑΔ. Απειλή είναι το γεγονός ότι επί ημερών Αναστασιάδη και Χριστοδουλίδη, η Εισαγγελία όχι μόνο δεν είναι ανεξάρτητη αλλά έγινε εξάρτημα του καθεστώτος συγκάλυψης και διαπλοκής.
ΔΗΚΟ: Τοποθετήσεις Νικόλα Παπαδόπουλου
Ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ, Νικόλας Παπαδόπουλος σε ένα πρώτο σχόλιο, ανέφερε ότι μέχρι στιγμής με αυτά που έχει ακούσει δεν έχει πειστεί και προκύπτει ένα σοβαρό πρόβλημα. Μιλώντας στο ραδιόφωνο της «Καθημερινής» και στην εκπομπή «ΔΙΑΣΠΟΡΑ ΕΙΔΗΣΕΩΝ» σημείωσε ότι ως κόμμα οφείλουν να εκφράσουν τη λύπη τους για μια υπόθεση που έτυχε τέτοιου χειρισμού, προσθέτοντας πως η αμφισβήτηση και η απογοήτευση είναι δικαιολογημένη.
Παράλληλα, ανέφερε ότι «ο ίδιος ο Βοηθός Γενικός Εισαγγελέας πρέπει να κρίνει κατά πόσον απαιτείται η παραίτησή του, δεν μπορούμε να εξαναγκάζουμε εμείς τον Βοηθό Γενικό Εισαγγελέα σε παραίτηση». Συμπλήρωσε επίσης ότι «είναι και λάθος ο ΠτΔ να τοποθετηθεί, καθώς δημιουργούμε λανθασμένες εντυπώσεις. Ο ΓΕ και ο ΒΓΕ δεν μπορούν να παυθούν, προστατεύονται από το Σύνταγμα».
Όσον αφορά τον βουλευτή του κόμματος, Χρύση Παντελίδη ο οποίος χθες υποστήριξε πως αφού ο κ. Αγγελίδης ανέλαβε την ευθύνη, θα πρέπει να παραιτηθεί, ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ υπογράμμισε πως «το έχει πει και ο ίδιος ότι είναι η προσωπική του άποψη».
Αυτούσια η ανακοίνωση του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών
Οργή και απογοήτευση προκαλεί η στάση του Βοηθού Γενικού Εισαγγελέα κ. Σάββα Αγγελίδη
Η σημερινή δημοσιογραφική διάσκεψη του Βοηθού Γενικού Εισαγγελέα κ. Σάββα Αγγελίδη, αντί να αποτελέσει ευκαιρία για θεσμική αυτοκριτική και αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των πολιτών προς τη Δικαιοσύνη, κατέληξε να ενισχύσει το κλίμα κοινωνικής οργής και βαθιάς απογοήτευσης.
Ο μέσος Κύπριος πολίτης ανέμενε, ιδιαίτερα μετά την πρόσφατη καταδικαστική απόφαση του ΕΔΑΔ, την ανοικτή επιστολή της γυναίκας που κατήγγειλε βιασμό από πολιτικό πρόσωπο, και την έντονη αντίδραση της κοινής γνώμης, ότι ο κ. Αγγελίδης θα αναλάμβανε την ευθύνη που του αναλογεί και θα υπέβαλλε την παραίτησή του.
Αντιθέτως, επέλεξε να παραμείνει στη θέση του, προβαίνοντας σε δηλώσεις που εντείνουν το αίσθημα ατιμωρησίας και θεσμικού εφησυχασμού.
Η δήλωσή του πως η αναστολή της ποινικής διώξης στην εν λόγω υπόθεση έγινε «για λόγους δημοσίου συμφέροντος», υποτιμά τη σημασία που έχει για τα θύματα σεξουαλικής βίας η εξάντληση όλων των νομικών δυνατοτήτων για την αναζήτηση δικαίου.
Αντί να στηρίξει την ανάγκη για πλήρη διαλεύκανση της υπόθεσης, ο κ. Αγγελίδης επιλέγει να προτάξει τη θεωρητική «αρνητική εικόνα» που θα δημιουργούσε μια πιθανή απόρριψη της υπόθεσης, παραγνωρίζοντας πλήρως την ανάγκη για θεσμική διαφάνεια και εμπιστοσύνη στη Δικαιοσύνη.
Η αναφορά του σε «λαϊκά δικαστήρια» και «πολιτικά κίνητρα» προσβάλλει τους πολίτες που δικαίως ζητούν απαντήσεις και υπευθυνότητα από τους θεσμούς. Η σύγκριση της υπόθεσης με άλλες υποθέσεις επιχειρεί να αποπροσανατολίσει από την ούσια της: μια γυναίκα κατήγγειλε βιασμό από πολιτικό πρόσωπο και το σύστημα φάνηκε ανεπαρκές να στηρίξει την αναζήτηση δικαιοσύνης.
Η κοινωνία δεν ζητά εκδίκηση. Ζητά θεσμική ευθιξία, διαφάνεια και σεβασμό στα θύματα. Κι όσο οι αρμόδιοι αρνούνται να δουν «τον ελέφαντα στο δωμάτιο», η φωνή της κοινωνίας θα δυναμώνει.
Καλούμε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τη Γενική Εισαγγελία και όλους τους θεσμούς να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων.
Η σιωπή δεν είναι ουδετερότητα. Είναι συνενοχή.
Αυτούσια η ανακοίνωση της ΕΔΕΚ
Δυστυχώς, ο Βοηθός Γενικός Εισαγγελέας παρουσιάστηκε χωρίς καμία διάθεση αυτοκριτικής για προκαταλήψεις ή και νομικά σφάλματα, που προκάλεσαν την καταδίκη της Κυπριακής Δημοκρατίας από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
Ανεξαρτήτως της ουσίας της υπόθεσης, η οποία θα επανακαταχωρηθεί από την κατηγορούσα αρχή, ο τρόπος με τον οποίο ο Βοηθός Γενικός Εισαγγελέας απευθύνθηκε στην κοινωνία, έριξε λάδι στη φωτιά της δημόσιας κατακραυγής και αύξησε το βαθμό απαξίωσης των θεσμών από την κοινωνία.
Η ανεξαρτησία της δικαιοσύνης πρέπει να παραμείνει ακέραιη, αλλά οι θεσμοί της δικαιοσύνης, ειδικά οι ανώτατοι, επιβάλλεται να εγκαταλείψουν την έπαρση και την αλαζονεία και να εγκύψουν στα κενά και στα προβλήματα που υπάρχουν στην απονομή δικαιοσύνης.
Αυτούσια η ανακοίνωση του Volt:
Στο Volt εξακολουθούμε να τονίζουμε ότι μετά την απόφαση καταπέλτη, πολιτική ευθιξία σημαίνει την παραίτηση τόσο του Γενικού Εισαγγελέα όσο και του Βοηθού Γενικού Εισαγγελέα.
Δεν δεχόμαστε ως κοινωνία να παριστάνουν οι ισχυροί τους αδικημένους, ενώ τα πραγματικά θύματα μένουν χωρίς δικαίωση. Η εμπιστοσύνη στη Δικαιοσύνη δεν χτίζεται με λόγια, αλλά με πράξεις. Και η πρώτη πράξη, η αυτονόητη, είναι η αποχώρηση τους.
Η καταδικαστική απόφαση του ΕΔΑΔ για την αναστολή ποινικής δίωξης σε υπόθεση βιασμού από πολιτικό πρόσωπο δεν είναι απλώς μια «κατευθυντήρια απόφαση» όπως επιχείρησε να την παρουσιάσει ο Σάββας Αγγελίδης. Είναι κόλαφος.
Κι όμως, αυτός που έφερε τη χώρα ενώπιον διεθνούς διασυρμού, εμφανίστηκε δημόσια για να μας παραδώσει ένα επικοινωνιακό μάθημα ηθικής υπεροχής, φορώντας τον μανδύα του θύματος. Με τον Γενικό Εισαγγελέα να κάθεται δίπλα του και να του δίνει πλήρη κάλυψη. αντί να αναλάβει πλήρως την ευθύνη και να παραιτηθεί.
Αρνήθηκε να δει κατάματα την ουσία της απόφασης. Επικαλέστηκε «θεσμικές διαδικασίες», «νέα στοιχεία» και «συλλογικές αξιολογήσεις», λες και όλα αυτά αναιρούν το γεγονός ότι μια γυναίκα που κατήγγειλε βιασμό είδε την υπόθεσή της να μπαίνει στο συρτάρι.
Τι ακούσαμε και Τι δεν ακούσαμε από τον Σάββα Αγγελίδη:
✅ Τι ακούσαμε:
«Δεν υπήρχε κακή πίστη».
«Η απόφαση πάρθηκε μετά από αξιολόγηση νέων στοιχείων».
«Ενημερώθηκε η παραπονούμενη».
«Η κοινωνία διαστρεβλώνει, ζούμε στην εποχή της ατάκας, εκθέτουν τα θύματα».
«Η κριτική αποτελεί απειλή προς τη Δικαιοσύνη».
❌ Τι δεν ακούσαμε:
❌ Καμία συγγνώμη προς το θύμα.
❌ Καμία ανάληψη πολιτικής ευθύνης.
❌ Καμία απάντηση για την αδιαφάνεια και το θεσμικό σκοτάδι που περιέβαλε την απόφαση.
❌ Καμία αυτοκριτική. Μόνο η γνωστή ρητορική περί «λαϊκισμού» και «σκοπιμοτήτων».
❌ Καμία παραίτηση.
❌ Καμία δέσμευση ότι θα συμμορφωθούν με την απόφαση του ΕΔΑΔ.
Η Δικαιοσύνη, κ. Αγγελίδη, δεν είναι το μαγαζί σας. Δεν την εκτελείτε κατά παραγγελία. Δεν γίνεται να επικαλείστε τα θύματα όταν είναι θύμα που σας έχει πάρει στο ΕΔΑΔ!
Την ίδια ώρα, υπενθυμίζουμε ότι η θεσμική ευθύνη έγκειται στον Γενικό Εισαγγελέα, ο οποίος έχει επιλέξει να κρύβεται.