Σε διάφορες αποφάσεις νεων δικαστών μπορεί να βρει κανείς τραγικά, έως μνημειώδη σφάλματα, λένε παλαιότεροι δικαστές και δικηγόροι. Ελάχιστοι βέβαια απολύθηκαν κατά τη δοικιμαστική περίοδο. Οι ελάχιστες απολύσεις γίνονταν μάλλον με εξαναγκασμό σε παραίτηση, και δεν αφορούσαν την επάρκεια γνώσεων του νέου δικαστή.
Το 2004 εξαναγκάστηκε σε παραίτηση ένας νεαρός δικαστής ο οποίος, σύμφωνα με τις φήμες, αργούσε να βγάζει αποφάσεις και έκαναν παράπονα τα μεγάλα δικηγορικά γραφεία.
Μια δικαστίνα οδηγήθηκε σε παραιτηση αφού κατηγορήθηκε ότι ήταν εθισμένη στη χαρτοπαιξία.
Το θέμα έρχεται ξανά στην επικαιρότητα λόγω της μη μονιμοποίησης της δικαστίνας Ντόριας Βαρωσιώτου, με τις φήμες να επιμένουν ότι δεν πήρε τη μονιμότητα «λόγω της εμπλοκής της στην υπόθεση Θανάση Νικολάου».
Στην πραγματικότητα, οι διαφορές με την κ. Βαρωσιώτου είχαν ξεκινήσει πολύ νωρίτερα, όταν ήρθε σε σύγκρουση με τον πρόεδρο του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λεμεσού σε σχέση με δυο πορίσματα θανατικών ανακρίσεων, πέραν εκείνης του Θανάση Νικολάου, που δημοσιεύθηκαν στις 15/5/2025. Όταν της ζητήθηκε ως μαθητευόμενη δικαστίνα να τροποιήσει τις αποφάσεις της, η κ. Βαρωσιώτου διαφώνησε και κατέφυγε στη Νομική Υπηρεσία για γνωμάτευση, αν μπορεί δηλαδή να αλλάξει το περιεχόμενο θανατικής ανάκρισης.
Νομικοί δεν είμαστε για να κρίνουμε ποιος είχε δίκαιο ή όχι.
Αυτό που μάλλον πρέπει να τονίσουμε εδώ είναι ότι ο τρόπος διορισμού και εκπαίδευσης των δικαστών μας πάσχει.
Σε σοβαρές χώρες υπάρχουν Σχολές Δικαστών, οι οποίες απαιτούν κάποια χρόνια φοίτησης, είτε για μάχιμους είτε για νέους νομικούς, μετά την αποφοίτησή τους από τη Νομική Σχολή.
Η αποφοίτηση από μία τέτοια σχολή τεκμηριώνει την επάρκεια ενός δικαστή ο οποίος κάθεται στην έδρα περιβεβλημένος με όλα τα εχέγγυα της αποφοίτησης της Σχολής Δικαστών.
Είναι προβληματικό αυτό που ισχύει στην Κύπρο, να διορίζεις έναν δικαστή και να ελέγχεις την επάρκειά του για μία διετία, δηλαδή να τον έχεις σε probation.
Και κάτι τελευταίο. Σε μια Σχολή Δικαστών θα μπορούν να φοιτούν οι άριστοι νομικοί ανεξαρτήτως τάξεως και γνωριμιών. Σήμερα για να γίνει κάποιος δικαστής στην Κύπρο πρέπει να βρει πρώτα ένα πάρα πολύ καλό γραφείο που να χειρίζεται πάρα πολύ καλές υποθέσεις και να είναι διατεθειμένο να τον προωθήσει, δίνοντάς του καθήκοντα με τα οποία θα μπορεί να προβάλει τη δουλειά του ενώπιον των δικαστών για να του δώσουν καλές συστάσεις.
Με λίγα λόγια, ας αλλάξει το σύστημα διορισμού δικαστών και ας προχωρήσουμε στην ίδρυση μιας σχολής εκπαίδευσης και επιμόρφωσης δικαστών, οι απόφοιτοι της οποίας θα αναβαθμίσουν ακόμα περισσότερο το επίπεδο της απονομής της Δικαιοσύνης στη χώρα μας.