Λεπτομέρειες για την εμπορική συμφωνία ανάμεσα σε ΗΠΑ και Βρετανία δεν έχουν γίνει γνωστές, αλλά θα πρέπει να θεωρήσουμε δεδομένο πως η ανακοίνωση από την πλευρά Τραμπ και ο χαρακτηρισμός της ως «σπουδαίας» από τον ίδιο δίνουν μία πρώτη διπλωματική νίκη στον Κιρ Στάρμερ, μία νίκη την οποία η Κυβέρνησή του είχε περισσότερο ανάγκη από τον ίδιο τον Αμερικανό πρόεδρο.
Ο Κιρ Στάρμερ μάλιστα φαίνεται ήδη να πιστώνεται προσωπικά από σημαντικό κομμάτι του Βρετανικού τύπου την συγκεκριμένη νίκη, καθώς η Βρετανία και ο ίδιος επέλεξαν από τον περασμένο Φεβρουάριο, όταν ο Βρετανός Πρωθυπουργός βρέθηκε στον Λευκό Οίκο, να διατηρήσουν σημαντικές αποστάσεις από τις επικρίσεις κατά του Προέδρου των ΗΠΑ. Ο Στάρμερ παίζοντας το «παιχνίδι» της διπλωματίας σωστά και με σοβαρότητα έδωσε μπροστά σε ανοιχτές κάμερες επιστολή – πρόσκληση από τον Βασιλιά Κάρολο στον Ντόναλντ Τραμπ προσφέροντάς του μία σπάνια ευκαιρία: να βρεθεί για δεύτερη φορά προσκεκλημένος του Βρετανικού Βασιλικού Οίκου από την θέση του Προέδρου.
Ο Στάρμερ παρά το γεγονός πως ηγείται μίας Κυβέρνησης Εργατικών δεν έχει δημόσια καταφερθεί ούτε μία φορά ενάντια στον Τραμπ και τον τρόπο που αυτός έχει αποφασίσει να «τρέξει» τις αμερικανικές κινήσεις τόσο στην Ουκρανία όσο και με τους δασμούς. Η Βρετανία δεν εξαιρέθηκε των δασμών και βρέθηκε στην λίστα με τις χώρες στις οποίες επιβλήθηκε η «βάση» του 10% κάτι το οποίο θα δημιουργούσε δεδομένα μεγαλύτερα οικονομικά προβλήματα από αυτά που ο Στάρμερ έχει ήδη να αντιμετωπίσει.
Το γεγονός πως ο Τραμπ επιλέγει να ανακοινώσει ως πρώτη συμφωνία αυτή με την Βρετανία δίνει επίσης σαφές μήνυμα στήριξης και συνέχισης της πιο στενής διμερούς συμμαχίας στην άλλη άκρη του Ατλαντικού, μία στήριξη που αναμένεται να αποτυπωθεί και στην οικονομία με τις δύο χώρες να μοιράζονται ένα «σχεδόν» ισορροπημένο εμπορικό ισοζύγιο.
Πώς τα κατάφερε όμως ο Στάρμερ;
Ο Κιρ Στάρμερ πέρα από το γεγονός πως δεν έβαλε ούτε μία φορά στο στόχαστρο τον Τραμπ και δεν έχει αρθρώσει δημόσια την παραμικρή ένσταση στις κινήσεις του Αμερικανού Προέδρου φρόντισε να πάει το «παιχνίδι» της Ντάουνινγκ Στριτ στο πεδίο που ο ίδιος ο Τραμπ θέλει: το διαπροσωπικό. Τους τελευταίους μήνες, από τον Φεβρουάριο και μετά, Στάρμερ και Τραμπ έχουν συνομιλήσει όπως αποκαλύπτει ο Βρετανικός τύπος αρκετές φορές και μάλιστα τις περισσότερες για το γήπεδο γκολφ που έχει ο Αμερικανός πρόεδρος στην Σκωτία…
Ο Στάρμερ φαίνεται πως έχει «διαβάσει» εξαιρετικά τα «θέλω» και τις «προτεραιότητες» του Προέδρου των ΗΠΑ και δεν έχει κανένα πρόβλημα να σταθεί δίπλα στον Τραμπ ακούγοντας τις επιθυμίες του και σε ένα βαθμό να τις ικανοποιεί. Ο Πρωθυπουργός της Βρετανίας την ίδια στιγμή δεν έχασε ευκαιρία να συγκροτήσει ένα εξαιρετικά έμπειρο διπλωματικά και εμπορικά επιτελείο το οποίο και εγκατέστησε στις ΗΠΑ όταν επισκέφθηκε ο ίδιος τον Λευκό Οίκο. Οι διμερείς συνομιλίες για εμπορική συμφωνία εκκίνησαν όπως φαίνεται αρκετά πριν ο Ντόναλντ Τραμπ παρουσιάσει το σχέδιο «Ημέρα Απελευθέρωσης» και οι Βρετανοί ήταν έτοιμοι και απόλυτα προετοιμασμένοι να μιλήσουν με αντίστοιχα κλιμάκια της Αμερικανικής Κυβέρνησης και συγκεκριμένα το Υπουργείο Εμπορίου. Όταν το προσχέδιο ήταν έτοιμο ο Στάρμερ σε μία από τις επικοινωνίες του με τον Αμερικανό Πρόεδρο πήρε το «οκ» και τη νίκη – ανάσα ή και σωσίβιο που τόσο χρειαζόταν…
Οι Βρετανοί προτίμησαν και πάλι ΗΠΑ από Ευρώπη
Οι Βρετανοί οι οποίοι πάντως διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στην «γεφύρωση» του χάσματος ανάμεσα σε Ευρώπη και ΗΠΑ ειδικά στο θέμα της Ουκρανίας στην οικονομία έκαναν και πάλι επιλογή Ουάσιγκτον αντί για Βρυξέλλες. Μετά το Brexit και όσα έμπρακτα το «νησί» βιώνει σήμερα ως αποτέλεσμα της επιλογής του να αποχωρήσει από την Ένωση φάνταζε αρκετά πιθανό με τον Στάρμερ στο τιμόνι να προσεγγίσει εκ νέου την Ένωση ειδικά στο εμπορικό και οικονομικό κομμάτι.
Αναλυτές στην Ευρώπη ήδη χαρακτηρίζουν την βρετανική συμφωνία με τις ΗΠΑ «χαστούκι» προς την Κομισιόν την ίδια στιγμή όμως που οι Βρετανοί διπλωμάτες απαντούν πως αυτή η στάση αποτελεί «ψευτοδίλημμα» και όχι σοβαρή προσέγγιση της κατάστασης. Ο Στάρμερ δεδομένα θα επιχειρήσει να έχει άμεσα μία συμφωνία και με την Ευρώπη ειδικά στο εμπορικό κομμάτι κάτι για το οποίο θα πρέπει να προσπαθήσει ή καλύτερα να δώσει περισσότερα από αυτά που απαίτησαν οι ΗΠΑ.
Σε καμία περίπτωση πάντως η πόρτα της Ευρώπης δεν έκλεισε προς την Βρετανία ειδικά σε μία συνθήκη στην οποία η συνδρομή της ειδικά στον τομέα της άμυνας και της ενιαίας στήριξης της Ουκρανίας είναι άκρως απαραίτητη.
Πηγή: protothema.gr