Σε εξέλιξη βρίσκεται η διαδικασία καταγραφής των συγκλίσεων από τα Ηνωμένα Έθνη, με την ελληνοκυπριακή πλευρά να θεωρεί ότι το επόμενο φυσιολογικό βήμα είναι η σύγκληση νέας διευρυμένης συνάντησης, από την οποία θα πρέπει να ληφθεί απόφαση για επανέναρξη των συνομιλιών στο Κυπριακό.
Αυτό ανέφερε ο Ελληνοκύπριος διαπραγματευτής Μενέλαος Μενελάου, μιλώντας στο ραδιόφωνο του Πολίτη 107,6 και 97,6 και στην εκπομπή «Πρωινή Επιθεώρηση», μία ημέρα μετά την πρώτη συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας και του Τουφάν Έρχιουρμαν μετά την πρόσφατη επίσκεψη του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο.
«Καλή και ουσιαστική» η συνάντηση των δύο ηγετών
Ο κ. Μενελάου χαρακτήρισε θετική τη χθεσινή συνάντηση, σημειώνοντας ότι δόθηκε η δυνατότητα για μια εκτενή συζήτηση διάρκειας περίπου δύο ωρών.
Όπως είπε, στο επίκεντρο βρέθηκε η ουσία της διαδικασίας και κυρίως τα επόμενα βήματα που καθορίστηκαν μετά την επίσκεψη του Αντόνιο Γκουτέρες στην Κύπρο τον περασμένο μήνα.
Σύμφωνα με τον ίδιο, βασικός στόχος παραμένει η ολοκλήρωση της καταγραφής των συγκλίσεων και των θεμάτων που εκκρεμούν, ώστε να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για το επόμενο στάδιο.
Η καταγραφή γίνεται από τα Ηνωμένα Έθνη
Απαντώντας σε ερωτήσεις για τη διαδικασία που ακολουθείται, ο Ελληνοκύπριος διαπραγματευτής διευκρίνισε ότι η καταγραφή πραγματοποιείται από τα Ηνωμένα Έθνη, τα οποία βρίσκονται σε επαφή και με τις δύο πλευρές.
Όπως ανέφερε, η εργασία βασίζεται στα αρχεία των Ηνωμένων Εθνών και όχι σε νέα διαπραγμάτευση μεταξύ των δύο πλευρών.
«Η ένδειξη που έχουμε από τα Ηνωμένα Έθνη είναι ότι προχωρά και αναμένεται να ολοκληρωθεί σύντομα», είπε.
Πρόσθεσε ότι στις αρχές Σεπτεμβρίου αναμένεται στην Κύπρο η προσωπική απεσταλμένη του Γενικού Γραμματέα, Μαρία Άνχελα Ολγκίν, προκειμένου να συνεχιστεί η προεργασία για τα επόμενα βήματα.
Επόμενος στόχος η νέα διευρυμένη συνάντηση
Κατά τον κ. Μενελάου, μετά την ολοκλήρωση της καταγραφής θα πρέπει αυτή να δοθεί σε όλους τους εμπλεκόμενους και να ακολουθήσει η απαιτούμενη προεργασία για τη σύγκληση νέας διευρυμένης συνάντησης.
«Το επόμενο φυσιολογικό βήμα πρέπει να είναι η σύγκληση της επόμενης διευρυμένης συνάντησης», ανέφερε, προσθέτοντας ότι στόχος θα πρέπει να είναι η λήψη απόφασης για επανέναρξη της διαδικασίας των συνομιλιών.
Όπως εξήγησε, η νέα διαπραγματευτική προσπάθεια θα πρέπει να βασιστεί στην επαναβεβαίωση όσων έχουν ήδη επιτευχθεί και να επικεντρωθεί στα ζητήματα που παραμένουν ανοικτά.
Τα οδοφράγματα δεν πρέπει να λειτουργήσουν ως προϋπόθεση
Αναφερόμενος στο ζήτημα της διάνοιξης νέων σημείων διέλευσης, ο κ. Μενελάου υπενθύμισε ότι ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ είχε παρουσιάσει από τον περασμένο Ιούνιο συμβιβαστική πρόταση που περιλαμβάνει δύο σημεία διέλευσης.
Όπως είπε, η ελληνοκυπριακή πλευρά έχει αποδεχθεί τη συγκεκριμένη πρόταση.
Εξέφρασε, ωστόσο, προβληματισμό για το γεγονός ότι το θέμα αντιμετωπίζεται από την άλλη πλευρά ως προϋπόθεση για τα επόμενα βήματα.
«Αντιμετωπίζοντάς το ως προϋπόθεση, ουσιαστικά η πλευρά εκείνη που παρακωλύει την επίτευξη κάποιας διεξόδου πάνω στο θέμα, το μετατρέπει ταυτόχρονα και σε εμπόδιο για να μπορέσουν να προχωρήσουν και τα επόμενα βήματα», ανέφερε.
Αναφορές σε επιβράδυνση της διαδικασίας
Ο Ελληνοκύπριος διαπραγματευτής υποστήριξε ότι κατά το προηγούμενο διάστημα υπήρξε μια προσέγγιση που επιβράδυνε τον ρυθμό των εξελίξεων.
Υπενθύμισε ότι το 2025 πραγματοποιήθηκαν δύο διευρυμένες συναντήσεις, τον Μάρτιο και τον Ιούλιο, ενώ μετά την αλλαγή στην ηγεσία της τουρκοκυπριακής κοινότητας υπήρχε η προσδοκία ότι τα πράγματα θα μπορούσαν να κινηθούν ταχύτερα.
«Σε διάφορα στάδια αντιμετωπίσαμε μια προσέγγιση επιβράδυνσης», είπε, εκτιμώντας ότι το επόμενο διάστημα θα διαφανεί κατά πόσο υπάρχει πραγματική πρόθεση επιτάχυνσης της διαδικασίας.
Παράλληλα, σημείωσε ότι ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ παραμένει προσωπικά δεσμευμένος στην προσπάθεια επανεκκίνησης της διαδικασίας.
Η καταγραφή πρέπει να φτάνει μέχρι το Κραν Μοντανά
Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στο περιεχόμενο της καταγραφής που βρίσκεται σε εξέλιξη.
Όπως υποστήριξε, για να είναι πλήρης και χρήσιμη η συγκεκριμένη εργασία, θα πρέπει να περιλαμβάνει το σύνολο των συγκλίσεων που επιτεύχθηκαν μέχρι την ολοκλήρωση της προηγούμενης διαπραγματευτικής προσπάθειας.
«Θα πρέπει να φτάνει μέχρι και την τελευταία ημέρα των συζητήσεων που έγιναν στο πλαίσιο της προηγούμενης προσπάθειας», ανέφερε.
Σύμφωνα με τον ίδιο, μόνο έτσι μπορεί να διαφυλαχθεί το διαπραγματευτικό κεκτημένο και να καταστεί δυνατή η επικέντρωση στα ζητήματα που παραμένουν προς επίλυση.
Έρχεται η ανακοίνωση της Συντονιστικής Επιτροπής για την κοινωνία των πολιτών
Ο κ. Μενελάου αναφέρθηκε και στο Συμβουλευτικό Σώμα της Κοινωνίας των Πολιτών, μια πρωτοβουλία που, όπως είπε, είχε αρχικά προταθεί από ελληνοκυπριακής πλευράς το 2007 και επανήλθε πρόσφατα.
Όπως εξήγησε, αναμένεται να ανακοινωθούν τα μέλη της δεκαμελούς Συντονιστικής Επιτροπής, η οποία θα αναλάβει να προετοιμάσει τη λειτουργία του σώματος.
Ο τελικός στόχος είναι η δημιουργία ενός αντιπροσωπευτικού οργάνου 100 ατόμων, με ισότιμη συμμετοχή Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων, το οποίο θα υποβάλλει εισηγήσεις και απόψεις προς τους δύο ηγέτες.
Ζητήματα που αφορούν Μαρωνίτες και Αρμενίους
Τέλος, ο κ. Μενελάου ανέφερε ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έθεσε ζητήματα που αφορούν τη μαρωνίτικη και την αρμενική κοινότητα.
Μεταξύ άλλων, έγινε αναφορά στη διεύρυνση των δυνατοτήτων επανεγκατάστασης στα μαρωνίτικα χωριά, στη βελτίωση της πρόσβασης σε κοινότητες όπου σήμερα υπάρχουν περιορισμοί, καθώς και στην αποκατάσταση μνημείων πολιτιστικής κληρονομιάς των δύο κοινοτήτων.
Όπως είπε, υπάρχουν συγκεκριμένα ζητήματα που παραμένουν σε εκκρεμότητα και για τα οποία θα πρέπει να αρθούν εμπόδια ώστε να μπορέσουν να προχωρήσουν οι σχετικές διαδικασίες.
Ακούστε ολόκληρη την παρέμβαση στο ραδιόφωνο του Πολίτη 107,6 και 97,6 και στην εκπομπή «Πρωινή Επιθεώρηση»:






