Δήμος Κάτσης: «Να γίνει πρώτη πόλη η Λεμεσός» - Ο υποψήφιος αντιδήμαρχος στηρίζεται από ΑΚΕΛ, ΔΗΚΟ, ΕΔΕΚ

ΠΟΛΙΤΗΣ NEWS Δημοσιεύθηκε 11.2.2024
Δήμος Κάτσης: «Να γίνει πρώτη πόλη η Λεμεσός» - Ο υποψήφιος αντιδήμαρχος στηρίζεται από ΑΚΕΛ, ΔΗΚΟ, ΕΔΕΚ
«Πρώτη πόλη σημαίνει αρμονική σύζευξη της επιχειρηματικότητας, των επενδύσεων και της οικονομικής ανάπτυξης με την κοινωνική συνοχή, την αλληλεγγύη, την ευημερία και την ποιότητα ζωής των δημοτών»

Της Κατερίνας Ηλιάδη

kateliadi@politis-news.com

  • «Η Λεμεσός δεν είναι μια απλή πόλη, είναι τρόπος και στάση ζωής. Βρίσκεται όμως σε ένα μεταίχμιο»
  • «Είμαι άνθρωπος των συνθέσεων και όχι των εντάσεων», δηλώνει ο Δήμος Κάτσης, υποψήφιος αντιδήμαρχος Λεμεσού

Ο δικηγόρος και επιχειρηματίας Δήμος Κάτσης διεκδικεί τη θέση του αντιδημάρχου Λεμεσού με τη στήριξη, μέχρι στιγμής, των ΑΚΕΛ, ΔΗΚΟ και ΕΔΕΚ. Ερωτηθείς αναφορικά με τις εξουσίες του αντιδημάρχου, ο κ. Κάτσης είπε ότι «η νομοθεσία ορίζει ότι ο αντιδήμαρχος 'επικουρεί' τον δήμαρχο, προεδρεύει της τοπικής επιτροπής του διαμερίσματός του και το εύρος των καθηκόντων του εξαρτάται από το τι θα του αναθέσει ο δήμαρχος». Μπορεί να είναι η εποπτεία συγκεκριμένων υπηρεσιών και αναπτυξιακών έργων, η εκπροσώπηση του δήμου και άλλα, συμπλήρωσε, προσθέτοντας ότι ο ίδιος θέλει να είναι «μια φωνή σύνθεσης, δημιουργίας και προσφοράς». Λεμεσός, συνέχισε ο κ. Κάτσης, «είναι πάνω από όλα οι υπέροχοι άνθρωποί της. Έχουμε ένα ταπεραμέντο μοναδικό, μια κουλτούρα την οποία κουβαλάμε στο DNA μας. Λατρεύουμε την πόλη μας και θέλουμε μόνο να τη δούμε πρώτη».

Στο μεταίχμιο

Τι πόλη είναι σήμερα η Λεμεσός;

Η Λεμεσός δεν είναι μια απλή πόλη, είναι τρόπος και στάση ζωής. Βρίσκεται όμως σε ένα μεταίχμιο. Τα τελευταία χρόνια υπήρξε απότομη και άναρχη ανάπτυξη, σε μια λογική γρήγορου κέρδους. Οι αξίες των ακινήτων έχουν εκτοξευτεί. Παρά το ότι υπάρχουν δουλειές, οι νέοι μας δεν μπορούν να αυτονομηθούν από τους γονείς τους καθώς τα ενοίκια ανέβηκαν σε εξωφρενικά ύψη. Συχνά ο μισθός δεν αρκεί για να καλύψει το ενοίκιο. Το κυκλοφοριακό είναι πλέον ένα μεγάλο πρόβλημα. Η ποιότητα ζωής των Λεμεσιανών έχει επηρεαστεί αρνητικά. Χρειάζεται να βρούμε ισορροπίες.

Ποιο το όραμά σας για την πόλη;

Το όραμά μου είναι η Λεμεσός να γίνει πρώτη πόλη. Πρώτη πόλη για μένα σημαίνει καθαριότητα, ασφάλεια, περισσότερο πράσινο, άνθηση του πολιτισμού, καλά δημόσια σχολεία και υποδομές ανοιχτές στους δημότες. Σημαίνει αποφασιστικές ρυθμίσεις στο κυκλοφοριακό χάος που μας κλέβει χρόνο, ενέργεια, ποιότητα ζωής. Σημαίνει προτεραιότητα στους πεζούς, στα άτομα με κινητικές δυσκολίες, στις οικογένειες με παιδιά, στους ηλικιωμένους, στους ποδηλάτες, στους δρομείς, στους αθλούμενους.

Θέλω η Λεμεσός να προσφέρει προσιτή κοινωνική στέγη για όλους, κυρίως για τους νέους μας, με αυστηρά εισοδηματικά κριτήρια. Θέλω έναν δήμο στην υπηρεσία των δημοτών, των επιχειρηματιών, των επενδυτών, των φοιτητών, των επισκεπτών. Έναν δήμο για πολλούς, όχι για λίγους. Θέλω η Λεμεσός να γίνει ακόμα πιο ανοιχτή και φιλόξενη σε φρέσκιες ιδέες και ανθρώπους που τη σέβονται και τη νοιάζονται. Χωρίς διακρίσεις. Μια μεγάλη, ανοιχτή πολυπολιτισμική αγκαλιά, όπως είναι ο χαρακτήρας και η ιστορία της.

Κυκλοφοριακό

Υπάρχουν εφαρμόσιμες λύσεις για το κυκλοφοριακό της πόλης;

Το θέμα του κυκλοφοριακού πρέπει να είναι από τις πρώτες προτεραιότητες της νέας δημοτικής αρχής. Πρέπει να αντιληφθούμε πως είναι ένα παγκόσμιο φαινόμενο, να αφήσουμε τις γενικολογίες, να συνεργαστούμε με την πολιτεία και να ζητήσουμε εμπεριστατωμένες μελέτες από ειδικούς. Προσωπικά είμαι υπέρ κάποιων προτάσεων που θεωρώ ότι θα περιορίσουν το πρόβλημα, όπως η κατασκευή βόρειου παρακαμπτήριου, οι υπηρεσίες park and ride, ο επανασχεδιασμός διαδρομών λεωφορείων, η εφαρμογή κυκλοφοριακών ρυθμίσεων του ΣΒΑΚ (σχέδια βιώσιμης αστικής κινητικότητας). Πρέπει να φτιάξουμε όμορφες, πράσινες διαδρομές, ποδηλατοδρόμους. Χρειάζεται να φτιάξουμε συγκοινωνίες φιλικές προς το περιβάλλον, ούτως ώστε να μπορέσουμε να στρέψουμε τους πολίτες στα μέσα μαζικής μεταφοράς. Πρέπει να αντιληφθούμε ότι η Λεμεσός μεγαλώνει, και με την παρουσία ενός τεράστιου πληθυσμού και εργατικού δυναμικού από το εξωτερικό. Αυτοί οι άνθρωποι χρησιμοποιούν στις χώρες τους τα μέσα μαζικής μεταφοράς και θα είναι πρόθυμοι να τα χρησιμοποιήσουν και στην πόλη μας, εάν οι συνθήκες είναι οι κατάλληλες.

Στεγαστικό

Στο δημοτικό διαμέρισμα της Λεμεσού τι μπορεί να γίνει αναφορικά με το στεγαστικό πρόβλημα;

Πολλά πρέπει να γίνουν, με κεντρικό προσανατολισμό την αύξηση του οικιστικού αποθέματος. Από τη μία, να δοθούν κίνητρα-διευκολύνσεις και αντικίνητρα για ανάπτυξη ιδιωτικής προσιτής στέγης. Χρειάζεται επίσης ταχύτερη έκδοση αδειών, αλλά και τίτλων ιδιοκτησίας. Χρειάζεται συνέργεια ανάμεσα στον δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα. Από την άλλη, πρέπει να τολμήσουμε να μπούμε συστηματικά στη δημοτική κοινωνική κατοικία. Ο δήμος να αξιοποιήσει δημοτική περιουσία και να ανεγείρει διαμερίσματα που θα παραχωρούνται με χαμηλό ενοίκιο σε ευάλωτους συμπολίτες μας. Μελετώ πολύ έντονα το πρόγραμμα της Βιέννης, στην οποία αναπτύχθηκαν δημοτικές κοινωνικές κατοικίες, κάτι το οποίο είχε ευεργετικά αποτελέσματα και στις τιμές των ενοικίων, οι οποίες θεωρούνται συγκριτικά πολύ καλές με την υπόλοιπη Ευρώπη.

Καρνάγιο

Το Καρνάγιο, η Ακταία Οδός, πώς θα πρέπει να αξιοποιηθεί;

Ο πολίτης πρέπει να ξέρει ότι γι’ αυτήν την περιοχή υπάρχουν ήδη αποφάσεις. Εξαγγέλθηκαν ζώνες με ψηλά κτήρια, προβλέπονται υπόγειοι χώροι στάθμευσης και πράσινο. Μιλάμε για μια περιοχή με ειδικό χαρακτήρα. Η δική μου θέση είναι στην Ακταία Οδό, στον βαθμό που υπάρχουν περιθώρια, να γίνει ένα μεγάλο γραμμικό πάρκο με πολύ πράσινο, χωρίς διέλευση αυτοκινήτων, με διαδρομές για μικροκινητικότητα και πεζούς. Αυτό που προσωπικά ονειρεύομαι για την Ακταία Οδό είναι να υπάρξει ένας μεγάλος χώρος για δημόσια χρήση στο πλαίσιο αυτού που υπάρχει και στην περιοχή του μόλου.

Lady’s Mile

Το Lady’s Mile θα σταματήσει να είναι μια λαϊκή παραλία για όλους τους Λεμεσιανούς;

Όσο εξαρτάται από εμένα και εάν οι Λεμεσιανοί με τιμήσουν με την ψήφο τους, σε καμία περίπτωση. Είμαι υπέρ της ανάπτυξης, όμως αυτό δεν δύναται να γίνει ενάντια στα δικαιώματα του απλού πολίτη. Δεν διανοούμαι να γίνει αυτή η λαϊκή παραλία ένας χώρος με πανάκριβες ξαπλώστρες. Οι παραλίες είναι ο εθνικός μας πλούτος και πρέπει όλοι οι πολίτες να έχουν ισότιμη και απρόσκοπτη πρόσβαση σε αυτές. Είναι βασική μου θέση ότι πρέπει να δημιουργηθούν γενικότερα στις παραλίες μας χώροι για πολίτες οι οποίοι δεν επιθυμούν να έχουν την οποιαδήποτε οικονομική επιβάρυνση.

Πνεύμονες της πόλης

Ο Δημόσιος Κήπος της Λεμεσού σας αρέσει έτσι όπως είναι σήμερα;

Δεν μου αρέσει να μηδενίζω. Τα τελευταία χρόνια έγιναν βελτιωτικά έργα στον χώρο, όμως αυτό που έχω στο μυαλό μου είναι κάτι τελείως διαφορετικό. Ονειρεύομαι έναν χώρο πρασίνου στο κέντρο της πόλης, τον οποίο οι πολίτες θα χρησιμοποιούν για διαδραστικές, πολιτιστικές και κοινωνικές δραστηριότητες. Ο Δημόσιος Κήπος πρέπει να γίνει ένας χώρος ο οποίος να ελκύει τους συνδημότες μας, να τον επισκέπτονται, να τον χρησιμοποιούν και να τον απολαμβάνουν. Στα μελλοντικά σχέδια, θεωρώ ότι πρέπει να γίνει και ένας πολύ μεγάλος χώρος πρασίνου στην περιοχή που βρίσκεται το κλειστό γήπεδο «Σπύρος Κυπριανού». Αυτός ο χώρος μπορεί να καταστεί ένας πνεύμονας της πόλης μας, με ευεργετικές συνέπειες στη ζωή των ανθρώπων.

ΓΣΟ

Ο ΓΣΟ σας αρέσει;

Ο τρόπος που αξιοποιήθηκε αυτός ο ιστορικός χώρος δεν ήταν και ο καλύτερος. Δυστυχώς, με ευθύνη όσων έφτιαξαν το κτηριολογικό πρόγραμμα, μπήκε πολύ μπετόν και οι χώροι αποδυτηρίων είναι εντελώς άσκοποι. Γνωρίζω ότι υπάρχει συμφωνία κοινής χρήσης από τον ΚΟΑ, τον δήμο και το ΤΕΠΑΚ, και έχει γίνει ήδη ανακαίνιση των ανοιχτών γηπέδων που χρησιμοποιούνται ικανοποιητικά. Δεν με ικανοποιεί ότι το μέρος των κλειστών χώρων είναι εδώ και χρόνια λεηλατημένο και δεν υπάρχει στον ορίζοντα σχεδιασμός αποκατάστασης. Θα πρέπει να ζητηθεί η στήριξη της πολιτείας, τουλάχιστον για να αποκατασταθεί όλο το συγκρότημα και να είναι αξιοποιήσιμο από τους φοιτητές και τους δημότες.

Tomorrowland

Από πολιτιστικά πώς τα πάει η πόλη;

Η πολιτιστική ζωή μέσα από τους χώρους του Ριάλτο και τα τελευταία χρόνια του Παττίχειου είναι αξιοσημείωτη. Η ίδρυση και λειτουργία πανεπιστημιακής σχολής Καλών Τεχνών είναι επίσης σημαντική κατάκτηση. Μεγάλη πρόκληση και ευκαιρία αποτελεί η διεκδίκηση του τίτλου της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης 2030. Αυτή η προσπάθεια βρίσκει όλους του Λεμεσιανούς ενωμένους. Στηρίζουμε το έργο του συμβουλίου που έχει συσταθεί με πρόεδρο τον Ανδρέα Πήττα, αντιπρόεδρο τη Γεωργία Ντέτσερ, και άλλους πολύ αξιόλογους συμπολίτες μας που εργάζονται αφιλοκερδώς για το όλο εγχείρημα. Οφείλω να τονίσω ότι προσωπικό μου όραμα είναι η δημιουργία κάποιων νέων εκδηλώσεων, οι οποίες θα προσελκύσουν στην πόλη αρκετό νεαρό κόσμο, τόσο από την Κύπρο όσο και από το εξωτερικό. Συγκεκριμένα, είμαι υπέρ να δημιουργηθεί ένα φεστιβάλ μπίρας στην πόλης μας, το οποίο θα καθιερωθεί σε ετήσια λειτουργία και θα επιτρέπει σε τοπικούς παραγωγούς και μικρά ζυθοποιεία να εκθέτουν τις παραγωγές τους. Επίσης, θεωρώ ότι σε ετήσια βάση πρέπει να καθιερώσουμε ένα φεστιβάλ ηλεκτρονικής μουσικής, κάτι παρόμοιο με το Tomorrowland, το οποίο διεξάγεται στο Βέλγιο και θα κάνει τη Λεμεσό γνωστή ανά το παγκόσμιο.

Αρμονική σύζευξη

Ποιος είστε;

Είμαι ένας Λεμεσιανός, πατέρας δύο παιδιών, σύζυγος, αυτοδημιούργητος επαγγελματίας και ενεργός πολίτης. Γεννήθηκα το 1979, μεγάλωσα, ζω και δραστηριοποιούμαι επαγγελματικά στη Λεμεσό. Οι ρίζες μου είναι από τη Μόρφου από την πλευρά του πατέρα μου και το Πισσούρι από την πλευρά της μητέρας μου. Σπούδασα νομική στο Πανεπιστήμιο του Μπρίστολ. Από το ίδιο πανεπιστήμιο κατέχω μεταπτυχιακό στον τομέα των Ευρωπαϊκών Εμπορικών Συναλλαγών και Συγχωνεύσεων. Έζησα στη Μάλτα για αρκετά χρόνια, όπου σπούδασα με πλήρη υποτροφία της Ευρωπαϊκής Ένωσης και απέκτησα μεταπτυχιακό τίτλο και ειδίκευση στα Ανθρώπινα Δικαιώματα και την Εκδημοκρατικοποίηση. Εργάστηκα ως δικηγόρος στην Αθήνα και το Τελ Αβίβ. Από το 2010 ξεκίνησα τη δική μου δικηγορική εταιρεία, η οποία με σκληρή δουλειά έχει σήμερα παρουσία στην Κύπρο και το εξωτερικό. Επίσης, έχω αναπτύξει διάφορες άλλες επιχειρηματικές και κοινωνικές δραστηριότητες. Αναφέρομαι μεταξύ άλλων στην ποδοσφαιρική ακαδημία «Tigers», η οποία δίνει το δικαίωμα σε άπορα παιδιά να παίξουν ποδόσφαιρο εντελώς δωρεάν, καθώς και στον κοινωνικό όμιλο «Animata Terra», ο οποίος δραστηριοποιείται στην έρευνα της κυπριακής σύγχρονης ιστορίας. Δεν φιλοδοξώ να γίνω πολιτικός με την έννοια που προσδίδουμε στον όρο, ούτε αισθάνομαι ότι μπαίνω στην «παραδοσιακή» πολιτική. Η τοπική αυτοδιοίκηση είναι ένα πεδίο που επιτρέπει σε ανθρώπους όπως εγώ, που δεν έχουν ενεργό παρουσία στην πολιτική σκηνή, που δεν «κουβαλούν» κομματική ταυτότητα, να διεκδικήσουν εκλογή για να προσφέρουν στην τοπική κοινωνία. Αυτό θέλω να κάνω. Έχω όραμα, έχω στόχους, έχω αγάπη για την πόλη μου και θέλω να συνεισφέρω στη Λεμεσό μας. Την πόλη που ζω και εργάζομαι με τη οικογένεια και τους φίλους μου. Θέλω η Λεμεσός να είναι πρώτη πόλη. Πρώτη πόλη σημαίνει αρμονική σύζευξη της επιχειρηματικότητας, των επενδύσεων και της οικονομικής ανάπτυξης με την κοινωνική συνοχή, την αλληλεγγύη, την ευημερία και την ποιότητα ζωής των δημοτών. Σημαίνει συνεχής βελτίωση της καθημερινότητας και αναβάθμιση της ζωής όλων των δημοτών. Πρώτη, για κάθε δημότη της.

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Live/Ευρωεκλογές 2024: Αυτοί είναι οι 6 νέοι ευρωβουλευτές της Κύπρου - Τα αποτελέσματα με καταμετρημένο το 90,8% των ψήφων
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Live/Ευρωεκλογές 2024: Αυτοί είναι οι 6 νέοι ευρωβουλευτές της Κύπρου - Τα αποτελέσματα με καταμετρημένο το 90,8% των ψήφων

Live/Ευρωεκλογές 2024: Αυτοί είναι οι 6 νέοι ευρωβουλευτές της Κύπρου - Τα αποτελέσματα με καταμετρημένο το 90,8% των ψήφων

LIVE/Δημοτικές Εκλογές 2024: Ξεκάθαρη εικόνα στους μεγάλους Δήμους και στους ΕΟΑ - Ποιοι οι νικητές
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

LIVE/Δημοτικές Εκλογές 2024: Ξεκάθαρη εικόνα στους μεγάλους Δήμους και στους ΕΟΑ - Ποιοι οι νικητές

LIVE/Δημοτικές Εκλογές 2024: Ξεκάθαρη εικόνα στους μεγάλους Δήμους και στους ΕΟΑ - Ποιοι οι νικητές

Αννίτα: Νικητής και πρωταγωνιστής ο ΔΗΣΥ - Τι είπε για μήνυμα της κάλπης και επόμενη μέρα
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αννίτα: Νικητής και πρωταγωνιστής ο ΔΗΣΥ - Τι είπε για μήνυμα της κάλπης και επόμενη μέρα

Αννίτα: Νικητής και πρωταγωνιστής ο ΔΗΣΥ - Τι είπε για μήνυμα της κάλπης και επόμενη μέρα

Στεφάνου ΑΚΕΛ για ευρωεκλογές: «Αρνητική εξέλιξη η απώλεια της 2ης έδρας - Δεν εξυπηρετεί τον στόχο της ανάκαμψης»
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στεφάνου ΑΚΕΛ για ευρωεκλογές: «Αρνητική εξέλιξη η απώλεια της 2ης έδρας - Δεν εξυπηρετεί τον στόχο της ανάκαμψης»

Στεφάνου ΑΚΕΛ για ευρωεκλογές: «Αρνητική εξέλιξη η απώλεια της 2ης έδρας - Δεν εξυπηρετεί τον στόχο της ανάκαμψης»

Προύντζος: To πρώτο πράγμα που θα κάνει ως δήμαρχος Λευκωσίας και το μήνυμα για τη Λευκωσία
ΚΥΠΡΟΣ

Προύντζος: To πρώτο πράγμα που θα κάνει ως δήμαρχος Λευκωσίας και το μήνυμα για τη Λευκωσία

Προύντζος: To πρώτο πράγμα που θα κάνει ως δήμαρχος Λευκωσίας και το μήνυμα για τη Λευκωσία