Πέθανε στα 93 του χρόνια ο θρύλος της μόδας Valentino

ΠΟΛΙΤΗΣ NEWS

Header Image

Πέθανε ο θρύλος της μόδας Valentino, στα 93 του χρόνια.

«Έφυγε από τη ζωή εν ειρήνη στην κατοικία του στη Ρώμη, περιτριγυρισμένος από την αγάπη των αγαπημένων του», ανακοίνωσε σε σημείωμα η Ίδρυση Valentino Garavani και Giancarlo Giammetti.

Η κηδεία θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 23 Ιανουαρίου, στις 11, στη Βασιλική της Santa Maria degli Angeli e dei Martiri, στην Piazza della Repubblica στη Ρώμη.

Ο Βαλεντίνο γεννήθηκε στη Βογκέρα στις 11 Μαΐου 1932 και ήδη από παιδί, όπως θα διηγηθεί αργότερα, τον έλκυε το ωραίο. Ένα από τα περιστατικά που πέρασαν στον μύθο είναι η αποκάλυψη που βιώνει όταν, έφηβος ακόμη, συνοδεύει την οικογένειά του στην Όπερα της Βαρκελώνης. Εκεί, περιτριγυρισμένος από δεκάδες κομψές κυρίες ντυμένες στα κόκκινα, συνειδητοποιεί πόσο αυτό το χρώμα κολακεύει όλες και το επιλέγει ως το συμβολικό του χρώμα για πάντα.

Μετά τις σπουδές του στο Μιλάνο, το 1949 μετακομίζει στο Παρίσι, όπου φοιτά στην École des Beaux-Arts της Chambre Syndicale de la Couture Parisienne. Είναι μόλις 17 ετών. Εκείνη την εποχή οι Ιταλοί δεν χαίρουν μεγάλης εκτίμησης στη Γαλλία. Κερδίζει όμως το Βραβείο Woolmark (το ίδιο που εκτόξευσε την καριέρα του Καρλ Λάγκερφελντ, στενού του φίλου), ξεκινά με πρακτική άσκηση δίπλα στον Ζαν Ντεσές και στη συνέχεια εργάζεται για τον Γκι Λαρός, τον οποίο γνωρίζει στο ατελιέ.

Όμως δεν του αρκεί: το 1959 επιστρέφει στην Ιταλία και εγκαθίσταται στη Ρώμη, τότε λίκνο της ιταλικής υψηλής ραπτικής. Οι πρώτες «επίσημες» φωτογραφίες τον δείχνουν να δουλεύει πάνω στο νυφικό της αδελφής του, ενώ ένα από τα πρώτα του φορέματα είναι ένα φόρεμα μέχρι το γόνατο, καλυμμένο με τριαντάφυλλα από τούλι που ξεκινούν από το ροζ και φτάνουν στο κόκκινο — ένα διακοσμητικό στοιχείο που θα επανέλθει στα χρόνια.

Το 1960, στη Via Venetto, συναντά τον Τζανκάρλο Τζιαμέτι, φοιτητή αρχιτεκτονικής. Είναι έρωτας με την πρώτη ματιά και η αρχή μιας από τις πιο σημαντικές, σταθερές και αποδοτικές συνεργασίες στη μόδα: ο Βαλεντίνο αφοσιώνεται ολοκληρωτικά στη δημιουργία, ενώ ο σύντροφός του, με πιο αποφασιστικό και αποτελεσματικό τρόπο, αναλαμβάνει τη διοίκηση. Μαζί είναι ασταμάτητοι. Η Νταϊάνα Βρίλαντ, που μοιράζεται με τον couturier την αγάπη για το κόκκινο, τους βαφτίζει «The Boys».

Το 1962 το brand κάνει το ντεμπούτο του στη Φλωρεντία, στο Pitti, στη Sala Bianca, αλλά η στιγμή που ο Βαλεντίνο περνά από σημαντικός οίκος μόδας σε σύμβολο μιας ολόκληρης εποχής έρχεται το 1967, όταν παρουσιάζει μια συλλογή εξ ολοκλήρου λευκή.

Η καριέρα του απογειώνεται. Ντύνει την Ελίζαμπεθ Τέιλορ στον γάμο της, καθώς και πολλές γαλαζοαίματες (όπως τη Μαρί Σαντάλ) και καμαρώνει ότι έξι ηθοποιοί έχουν κερδίσει Όσκαρ φορώντας δημιουργίες του: Τζούλια Ρόμπερτς (με vintage φόρεμα του 1992), Τζέσικα Λανγκ, Κέιτ Μπλάνσετ, Μερσέντες Ρουέλ, Σοφία Λόρεν, Τζέσικα Τάντι.

Με πληροφορίες από: Protothema.gr, iefimerida.gr

 

ΤΑ ΑΚΙΝΗΤΑ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ

Λογότυπο Altamira

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων

Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.

Διαβάστε περισσότερα