Σε κόντρα για γερά νεύρα εξελίσσεται η συζήτηση για το νέο σύστημα διορισμού εκπαιδευτικών, με το Υπουργείο Παιδείας και τις εκπαιδευτικές οργανώσεις να ανταλλάσσουν πλέον κατηγορίες ακόμη και για «παραπληροφόρηση», λίγες ημέρες μετά την εξαγγελία κοινής κινητοποίησης ΠΟΕΔ, ΟΕΛΜΕΚ και ΟΛΤΕΚ έξω από το Προεδρικό στις 8 Οκτωβρίου.
Οι διαφορετικές θέσεις καταγράφηκαν στην εκπομπή «Πρωινή Επιθεώρηση» του «Πολίτη 107.6 & 97.6» με την Κατερίνα Ηλιάδη, όπου παρενέβησαν ο αντιπρόεδρος της ΠΟΕΔ Απόστολος Κουρουπάκης, η υπουργός δρ. Παιδείας Αθηνά Μιχαηλίδου και ο δρ. Κυριάκος Ματθαίου από την ΟΕΛΜΕΚ.
Ο κ. Κουρουπάκης υπεραμύνθηκε της απόφασης για κινητοποίηση, υποστηρίζοντας ότι το νομοσχέδιο έπρεπε να είχε ήδη παρουσιαστεί και ότι η καθυστέρηση αφήνει «στον αέρα» χιλιάδες εκπαιδευτικούς αλλά και το ίδιο το δημόσιο σχολείο. Προειδοποίησε, μάλιστα, ότι εάν εφαρμοζόταν σήμερα το σύστημα όπως προβλέπεται, θα προέκυπταν σοβαρά προβλήματα στελέχωσης.
Στην αντεπίθεση η υπουργός
Η δρ. Αθηνά Μιχαηλίδου πέρασε στην αντεπίθεση, κάνοντας λόγο για «σοβαρή παραπληροφόρηση». Όπως είπε, δημιουργείται λανθασμένα η εντύπωση ότι το Υπουργείο καταργεί τώρα τους υφιστάμενους καταλόγους, ενώ η κατάργηση του καταλόγου διοριστέων είχε αποφασιστεί νομοθετικά από το 2015, με πολυετή μεταβατική περίοδο. Παράλληλα απέρριψε τις αναφορές ότι οι αορίστου χρόνου, συμβασιούχοι και άλλοι ήδη υπηρετούντες θα μείνουν χωρίς εργασία.
Η υπουργός εξήγησε ότι η πρόταση προβλέπει κλειστό μητρώο, μέσω του οποίου οι ήδη υπηρετούντες θα έχουν αποκλειστικότητα στην κάλυψη συγκεκριμένων θέσεων. Διευκρίνισε, ωστόσο, ότι αυτό δεν συνεπάγεται αυτόματη μονιμοποίηση, καθώς για τη μονιμοποίηση θα απαιτείται εξέταση κατάταξης, στην οποία θα συνυπολογίζεται και η προϋπηρεσία.
Απέρριψε επίσης ως κινδυνολογία το επιχείρημα ότι μετά το 2027 τα σχολεία θα μείνουν χωρίς εκπαιδευτικούς, λέγοντας ότι οι επόμενοι διορισμοί θα γίνουν με το υφιστάμενο σύστημα και ότι στο μεταξύ μπορούν να πραγματοποιηθούν οι νέες εξετάσεις.
«Παραπληροφόρηση», λέει και η ΟΕΛΜΕΚ
Η κατηγορία περί παραπληροφόρησης, ωστόσο, επέστρεψε προς την υπουργό από τον δρ. Κυριάκο Ματθαίου. Ο εκπρόσωπος της ΟΕΛΜΕΚ υποστήριξε ότι υπάρχουν σημεία στις τοποθετήσεις της Αθηνάς Μιχαηλίδου τα οποία, κατά την άποψή του, παραπλανούν ως προς το τι θα συμβεί με τους διορισμούς και με το νέο σύστημα. Αμφισβήτησε επίσης την εικόνα ότι οι ανταγωνιστικές εξετάσεις αποτελούν γενικευμένη πρακτική στην Ευρωπαϊκή Ένωση, επικαλούμενος δική του έρευνα σύμφωνα με την οποία εφαρμόζονται μόνο σε μέρος των χωρών.
Ο δρ. Ματθαίου επέμεινε ακόμη ότι το Υπουργείο δεν έχει παρουσιάσει ολοκληρωμένο σχέδιο και ότι κάθε νέα εκδοχή δημιουργεί, όπως υποστήριξε, νέες στρεβλώσεις. Έθεσε ειδικά το ζήτημα όσων έχουν ήδη παρακαθίσει επανειλημμένα σε εξετάσεις και ενδέχεται να βρεθούν εκ νέου σε ανταγωνισμό με νέους υποψηφίους υπό διαφορετικούς όρους.
Κατέληξε ότι η κινητοποίηση της 8ης Οκτωβρίου αποσκοπεί ακριβώς στην άσκηση πίεσης προς την κυβέρνηση ώστε να παρουσιαστεί το ολοκληρωμένο σχέδιο, απορρίπτοντας την κριτική ότι οι οργανώσεις επιχειρούν να εκβιάσουν εξελίξεις ενώ ο διάλογος βρίσκεται ακόμη σε εξέλιξη.






